• Na záver školského roka bilancujeme a tešíme sa

          • Test zo slovenského jazyka a literatúry písalo v tomto školskom roku 39 164 žiakov. Priemerná úspešnosť bola 62 %, no naši žiaci dosiahli 74,7 %.

                           Výsledky žiakov vo všetkých krajoch boli na úrovni národného priemeru, väčšie rozdiely sa preukázali na regionálnej úrovni.  Najlepší zo slovenského jazyka a literatúry sú žiaci z okresu Bratislava I, do ktorého patrí aj naša škola M. R. Štefánika na Grösslingovej ulici.

                                                                                                                   Gratulujeme

             

                                                                                                                                  učiteľka slovenského jazyka

                                                                                                                                                 R. Liptáková

          • ...a prázdniny sú tu!

          •      Leto klope na dvere a s ním aj koniec školského roka.

            Pre našu školu bol tento rok naozaj úspešný – svedčia o tom získané ocenenia a vysoké umiestnenia našich žiakov v rôznych súťažiach, či olympiádach.

            Preto koncoročný program na školskom dvore bol nielen rozlúčkou so školu ale aj malou ukážkou našich talentov, na ktoré sme patrične hrdí.

                 Prázdninovú atmosféru navodili Roztlieskavačky, ktoré po celý rok pracovali pod vedením p. uč. Suchovskej a dnes sa k nim pridal i Šimon Dubravík (4.L) a svojim temperamentom roztancovali všetkých naokolo.

                 Náš úspešný „zlatý slávik“ Riško Filka (2.B) zaspieval ľudovú pieseň Dobre temu šuhajovi, s ktorou získal 2. miesto v krajskom kole speváckej súťaže Slávik Slovenska.

            Daniel Stríž (3.C) zase ukázal svoje zručnosti v hre na husle v skladbe Krokodíl a Mikuláš Józsa (2.B) predviedol svoj herecký talent v prednese prózy, s ktorou získal 3. miesto v obvodnom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín.

                 Po príhovore pani riaditeľky a ocenení našich najlepších žiakov  sa s nami rozlúčili  aj naši deviataci krátkym programom, v ktorom sa poďakovali svojim učiteľom.

                 Prajeme im v živote len to najlepšie!     

             

                       

             

          • Exkurzia v sklárskom skanzene vo Valaskej Belej

          • V utorok 17. júna 2014 absolvovali žiaci siedmeho a ôsmeho ročníka pod vedením triednych učiteliek zážitkové učenie priamo v sklárskom skanzene vo Valaskej Belej.

            Žiaci sa dozvedeli o histórii skla, videli pomôcky a nástroje, videli tavenie skla a jeho tvarovanie. Majster – sklár vyčaroval priamo pred ich očami fúkaním do sklárskej píšťaly kvietky, malý krčiažtek, rôzne druhy zvieratiek. Sklár pracoval so žiarivou sklovinou, ktorá dosahovala teplotu 1 150°C.

            Ďakujeme rodičom a vedeniu školy, že sme mohli absolvovať takéto zážitkové učenie priamo v sklárskej dielni.

            Žiaci 7. a 8. ročníka a triedne učiteľky

          • Biologická olympiáda

          • 4. apríla sa žiaci 6. ročníka zúčastnili na okresnom kole Biologickej olympiáda kategórie E. V odbore zoológia sa Jakub Kopunec umiestnil na 3. mieste. V odbore Botanika Lesana Sulová obsadila 2. miesto s postupom na krajské kolo. 14.mája ho absolvovala a umiestnila sa na veľmi peknom 2. mieste.

            4.júna sa na okresnom kole kole Biologickej olympiáda kategórie F zúčastnili aj žiaci 5. ročníka. Družstvo Malín ( Soňa Sciranková, Linda Lopčianska, Jakub Wolek, Viktória Vykydalová a Lenka Demčáková) získali nádherné 1. miesto.

          • Pikopretek

          • 24.apríla sa naši žiaci zúčastnili na športovo- matematickej súťaži Pikopretek na Železnej studničke. Družstvo 6. ročníka Chlpaté princezničky sa v rámci celého mesta umiestnili na veľmi peknom 3. mieste.

          • Športový deň - MDD

          •          Aj tento rok sme nezabudli na naše deti a pri príležitosti ich veľkého dňa – MDD – sme spoločne s pani učiteľkami a pánmi učiteľmi zorganizovali športové dopoludnie pre deti a ich rodičov. Ráno 24.5. o 9,00 hod. boli pripravené pre športuchtivých účastníkov skvelé súťaže.

            Boli to: 1. Petang.

                         2. Jedenástkový rozstrel.

                         3. Triafanie do basketbalového koša.

                         4. Štafeta rodič-dieťa.

                         5. Opičia dráha.

                         6. Hod rôznymi druhmi lôpt do švédskej debny.

                         7. Stolný tenis.

                         8. Bedminton.

                 Rodičia so svojimi ratolesťami si preverili svoje sily, šikovnosť, presnosť, trpezlivosť, rýchlosť a zmysel pre férovú hru.

                 Hodnotili sa jednotlivé disciplíny 1., 2. a 3. miesto.

                 Počasie bolo príjemné, nechýbala dobrá nálada. A samozrejme vynikajúci guláš, ktorý navarila pani Shillová, vedúca školskej jedálne, ktorej asistoval pán školník. No komu by nechutilo! O pitný režim zúčastnených (káva, minerálky) sa dobre starala p. uč. Poghosian a moderátorského slova sa ujala p. uč. Suchovská.

                 Veľké poďakovanie patrí Mestskému úradu Staré Mesto, Nadácií TATRA BANKY a Rade rodičov našej školy za sponzorstvo a podporu tejto obľúbenej akcie našich detí. Vďaka nim boli deti ocenené peknými a hodnotnými cenami.

            A nezabudlo sa ani na tých, čo nevyhrali – okrem sladkých pochúťok mali možnosť ťahať si prekvapenie, tzv. „mačku vo vreci“.

                 Veríme, že všetci účastníci tohto podujatia si prišli na svoje a odchádzali s pocitom víťazstva.

                 Veď v tento deň sme vyhrali všetci. HURÁ!

               

          • Vlastivedná exkurzia - Banská Štiavnica

          • V dňoch 17. a 18. 6. 2014 sa žiaci našich tretích tried zúčastnili vlastivednej exkurzie. Cieľom našej cesty bola Banská Štiavnica, krásne starobylé kráľovské mesto. Prvá písomná zmienka o tomto slávnom banskom meste pochádza zo začiatku 12. storočia. Preslávila sa hlavne ťažbou striebra, ale zlato tu ťažili už Kelti v 2. st. pred naším letopočtom.  Práve tu bol prvýkrát na svete použitý na banský odstrel a uľahčenie ťažby pušný prach . V 17. storočí tu bol počet obyvateľov 10-krát väčší ako v Košiciach. V 18. storočí tu bola zriadená  prvá Banská akadémia, ktorá bola prvou vysokou školou technického charakteru na svete. V decembri 1993 dostala Banská Štiavnica najvyššie medzinárodné ocenenie, bola zapísaná do zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO.

            Prvý deň sme navštívili kaštieľ v Svätom Antone. V jeho architektúre je využitá časová symbolika. Kaštieľ má 4 vchody (ročné obdobia), 7 arkád (dni v týždni), 12 komínov (mesiace v roku), 52 izieb (týždne v roku) a 365 okien (dni v roku). Ubytovali sme sa v hoteli Svätý Juraj, ktorého plot záhrady bol tvorený múrmi Starého zámku. Nasledovala prehliadka Nového zámku, protitureckej pevnosti, kde boli sochy Turkov v skutočnej veľkosti. Po večeri sme sa prechádzali po kľukatých úzkych uličkách, ktoré išli len z kopca a do kopca. Konečne sme pochopili, prečo niektoré garáže domov v tomto meste sú dokonca aj na druhom poschodí. Morový stĺp bol v ten deň poslednou zastávkou niektorých z nás. Tí, ktorí ešte vládali, pokračovali do Klopačky. V mieste, z ktorého zvolávali baníkov fárať, sa dnes nachádza čajovňa.

            Druhý deň sme začali návštevou skanzenu, najväčšieho Európskeho banského múzea v prírode. Vyfasovali sme plášte, prilby a lampy, a vybrali sa do podzemia.  Bolo to vzrušujúce, ale všetci sme to hrdinsky zvládli. Obed sme mali v salaši na brehu najväčšieho štiavnického tajchu – na Počúvadle. Pod úpätím vyhasnutej sopky Sitno, nám pani učiteľka porozprávala aj povesť o zakliatych rytieroch.

            Napriek tomu, že nám chvíľami dobre liezlo na nervy, že jedna pani učiteľka je týmto krajom doslova posadnutá a chcela nám ukázať všetko, čo sa za dva, úbohé dva dni naozaj nedalo stihnúť, do tohto kraja sme sa zamilovali aj my a odchádzali sme presvedčení, že sa sem ešte niekedy radi vrátime na dlhšie.

            Deti tretích tried a Katarína Koreňová

                                                                                        

          • Poznáme svoje mesto

          • Aj v tomto školskom roku sa naši štvrtáci zapojili do vlastivednej súťaže

            Poznaj Staré Mesto, ktorú organizuje Staré Mesto pod záštitou pani starostky

            Tatiany Rosovej.

            Absolvovali poznávacie vychádzky, v ktorých sa dozvedeli množstvo zaujímavých informácií o Bratislave a jej minulosti.

            Na záver bolo potrebné zvládnuť takmer detektívnu úlohu.

            Deti dostali starú mapu Bratislavy (spred sto rokov) a ich úlohou bolo nájsť na tejto mape ulicu a svoju školu.

            Stála už v tom čase naša škola? Existovala už Grösslingová ulica?

            To boli otázky, na ktoré sa naši „detektívi“ snažili nájsť odpovede.

            Na reprezentáciu našej školy, už priamo na Mestskom úrade BA Staré Mesto, sme vybrali trojicu žiakov 4.L Emu Wolekovú, Šimona Dubravíka a Mateja Petroviča, ktorí si pripravili zaujímavé projekty o starej Bratislave a obohatili ich aj 3D modelmi.

            S potešením môžeme konštatovať, že dvojica chlapcov Šimon Dubravík a Matej Petrovič zabojovali a získali 2. miesto so svojim projektom o historickej budove SND.

             

                 Blahoželáme a gratulujeme aj ku skvelej cene, ktorou boli okrem krásnych diplomov a pocitu víťazstva aj hodnotné tablety.

            Veríme, že aj na budúci rok budeme úspešní.

          • Slávik Slovenska 2014 - krajské kolo

          • Dňa 3.júna 2014 nás Zuzka Hučková a Riško Filka  reprezentovali v krajskom kole v speve ľudových piesní. Konkurencia bola veľká. Zúčastnilo sa v každej kategórii 7 interpretov, to znamená plná účasť z Bratislavy a okolia.

            V obrovskej konkurencii si Riško  vyspieval nádherné 2.miesto.

            Blahoželáme a veríme, že o rok nám prinesie to najvyššie umiestnenie :).

             

          • Krajské kolo v basketbale dievčat

          • Štvrtý júnový deň  znamenal  pre dievčatá našej školy pokus postúpiť  do bojov o medaile v basketbalovom krajskom kole. Na evanjelickom lýceu sa stretli najlepšie školy bratislavského kraja. Žrebovanie nám pridelilo ZŠ Malacky a ZŠ Ivanka pri Dunaji.

            Prvý zápas proti Malackám dievčatá vyhrali a to im zabezpečilo postup medzi najlepšie štyri družstvá.

            Bohužiaľ  v bojoch o medaile sme neuspeli ale napriek tomu sa splnil vytýčený cieľ a všetci sa tešíme z pekného štvrtého miesta.

            reprezentovali nás: :  Bodóová Monika, Lorenzová Irena, Machová Monika, Majerská Alexandra, Toplanaj Veronika, Laura Határová, Gabajová Patrícia, Sulová Lesana

          • Ďalšie úspechy v gymnastike

          • Naša škola má už nejednu úspešnú reprezentantku v gymnastike. Tento raz je to Sárka Klimecká. Venuje sa gymnastike takmer tri roky a tento rok jej oddiel ŠK Inter zaznamenal už nejeden úspech. Naposledy to bolo minulý víkend na klubovej súťaži družstiev v obci Závažná poruba, kde získali úžasné 1.miesto.

            Veríme, že Sárke to takto pôjde i naďalej a bude sa môcť opäť pochváliť ďalším úspechom.

          • Počasie

          • 7.mája sme boli na exkurzii v Hydrometeorologickom ústave na Kolibe. Privítali nás pracovníci a začali sme krátkou prednáškou spojenou s obrázkami o počasí. Na konci prednášky sa deti pýtali na to, čo ich zaujímalo. Keďže bolo krásne slnečné počasie, navštívili sme aj meteorologickú záhradku a vypočuli si výklad o prístrojoch, ktoré sa tam nachádzajú. Deti asi najviac zaujímal prístroj, ktorý ako jediný mal v sebe použitý na meranie ľudský vlas. 

             

          • Športové dopoludnie v škole

          • Dopoludnie  2.mája  sa nieslo v športovom duchu. Namiesto učebníc a zošitov si žiaci priniesli do školy športovú odev a odhodlanie urobiť niečo pre svoje zdravie.  Po hromadnom nástupe žiakov druhého stupňa  sa každý  pobral na miesto disciplíny ktorú si vybral.

            Floorbal, futbal, stolný tenis, bedminton, vybíjaná či netradičný petanque spestril  slnečné dopoludnie.  Zápasy v jednotlivých disciplínach striedali prestávky počas ktorých si športovci doplňovali energiu občerstvením. Po poslednom zápase nasledoval obed v podobe chutného guláša a la našej vedúcej kuchyne. Všetci zúčastnení boli odmenení aj vecnými cenami. Rade rodičov a školskej jedálni za spomínané dary a úsilie srdečne ďakujeme.

          • Obvodné kolo vo volejbale dievčat

          • Dňa 24.apríla organizovala naša škola turnaj medzi staromestskými školami vo volejbale.  V prvom zápase sa nám podarilo zvíťaziť na ZŠ Mudroňova hlavne vďaka dobrému podaniu. S nadšením sa dievčatá pustili do druhého zápasu, kde bohužiaľ neuspeli proti budúcemu finalistovi ZŠ Vazovova. Nasledoval posledný zápas , ktorý mal rozhodnúť o tom či postúpime do finálovej skupiny. Spoľahlivé a efektívne podanie nevydržalo a prehrali sme v dramatickom zápase so ZŠ Matky Alexie. Dievčatá si napriek tomu zaslúžia uznanie a ďakujeme im za účasť.

            Reprezentovali nás:  Bodóová Monika, Lorenzová Irena, Machová Monika, Majerská Alexandra, Mísalová Nicole, Obšitníková Martina,  Lukáčová Martina

          • Noc v škole

          • V noci z 2.5. na 3.5. sa už druhý rok uskutočnila akcia Noc v škole.

            Táto akcia bola pre žiakov 1.stupňa a začala o 18,00 hod. stretnutím na školskom dvore. Žiakov sme zoradili rôzne po 12 družstiev a jednotlivé družstvá plnili zaujímavé úlohy, hľadali indície, zbierali žetóny, aby tak spoločne rozlúštili čo najrýchlejšie tajničku. Všetci boli úspešní, tajničku rozlúskli. A tým si vyslúžili sladké odmeny i ceny. Po tomto výkone mali možnosť ešte pár minút sa vyšantiť pri disko hudbe, ale všetci už úpenlivo čakali, kedy si rozložia karimatky a spacáky. Tým samozrejme ešte neskončili, pretože si vyložili svoje ,,zásoby" jedla a pitia a nadšene sa do toho pustili :). Nakoniec sa všetkým deťom podarilo úspešne zaspať.

            Ráno už buntošili od 6,00 hod, postupne si pobalili veci a dostali raňajky. Postupne si prišli pre svoje ratolesti oddýchnutí rodičia. Deti im s nadšením rozprávali o noci strávenej v škole. Najmä pre prváčikov to bol určite veľký a nezabudnuteľný zážitok :).

            Veľká vďaka patrí Rade rodičov i sponzorom za ceny a raňajky pre žiakov a taktiež veľká vďaka patrí všetkým pg pracovníkom i pani riaditeľke, ktorí žiakom túto akciu pripravili a strávili s nimi nezabudnuteľnú Noc v škole.

                

            Viac foto nájdete vo Fotoalbume na našej web stránke pod názvom Noc v škole.

          • Slávik Slovenska 2014

          • Dňa 6.mája sa konalo obvodné kolo v speve ľudových piesní Slávik Slovenska 2014. Súťaže sa zúčastnilo 17 detí z 1.obvodu. Naša škola vyslala víťazov školského kola Riška Filku a Zuzku Hučkovú.

            Obaja predviedli famózny výkon a porota im udelila 1.miesto vo svojej kategórii :).

            Sme na nich nesmierne hrdí a 3.júna im budeme veľmi držať palce na krajskom kole.

              Veľké ďakujeme patrí aj slečne Tatiane, študentke konzervatória, ktorá ich doprevádzala na klavír.

             

             

          • Zmeny aj v materskej škole

          • Zmeny sa udiali aj v našej materskej škole. Po dlhých rokoch opustila škôlku zástupkyňa riaditeľky školy pre MŠ pani Eva Vittgrúberová, ktorá si už vychutnáva zaslúžený dôchodok. Na jej miesto nastupuje pani učiteľka Helga Dovalová, ktorej budeme v novej funkcii držať palce. Takisto bola do MŠ prijatá aj nová pani učiteľka...

          • Väčšina tried na 1.stupni v novom šate

          • Ani cez prázdniny sa v škole nezaháľalo. Po minuloročnej výmene starých okien za nové - plastové - sa aj počas tohtoročných dvoch mesiacov voľna v škole pracovalo na tom, aby sa žiaci po prázdninách vrátili do pekných tried. Na 1. stupni boli niektoré triedy vymaľované a boli v nich vybrúsené a nalakované parkety. S opravami sa v škole plánuje pokračovať aj naďalej tak, aby všetky triedy ako prvého, tak aj druhého stupňa boli vynovené a žiaci sa do nich radi vracali.

          • Máme medzi nami majsterku Slovenska!

          • Lenke Zúbrikovej, žiačke z 5.A , ktorá sa venuje športovej gymnastike sa podarilo zúročiť svoj tvrdý tréning - stala sa Majsterkou Slovenska pre rok 2010

            V gymnastike sa súťaží celoročne v štyroch kolách Slovenského pohára, v rôznych slovenských mestách, kde sa Lenka umiestnila na 8., 6. a 2. mieste. Na na konci sezóny sa konajú Majstrovstvá Slovenska, tento rok v dňoch 20.-21. novembra 2010 v Detve. A práve tu Lenka skončila na 1.mieste spolu s pretekárkou z Košíc, ktorá mala rovnaký počet bodov, a to konkrétne v kategórii staršie žiačky B, t.j. 11-13 ročné (kedže Lenka je narodená koncom novembra, v čase konania majstrovstiev ešte ani nedovŕšila 11 rokov). 

            Lenka sa venuje  gymnastike od svojich 5 rokov u trénerky Nadi Miklošovej (trénerka slovenskej ženskej reprezentácie) v AŠK Inter Bratislava, 5 x do týždňa 4 hodiny.

            Gymnastike sa venuje aj brat Michal Zúbrik zo 4.A , (r.2001) ktorý je tiež v slovenskej špičke. Na Majstrovstvách Slovenska v mladších žiakoch A, ktoré boli v tom istom termíne 20. - 21. novembra v Košiciach, skončil na peknom 4.mieste, no v rámci súťaží Slovenského pohára sa pohybuje v prvej trojici na Slovensku.

            Miško cvičí v Slávii UK Bratislava, u trénera Petra Krištofa. Spolu s Lenkou sa pripravujú v jedinej bratislavskej špecializovanej gymnastickej telocvični spolu s naším najlepším slovenským reprezentantom Samom Piaseckým, finalistom z tohtoročných Majstrovstiev sveta v športovej gymnastike.