• PÁTRANIE PO HRADNOM POKLADE

          • Dňa 18. júna 2015 sa žiaci 2. ročníka, spolu s Mgr. Vičanovou, Mgr. Figlárovou a pani vychovávateľkou Keszeghovou vybrali na exkurziu do Nitry. Tu ich čakala Mgr. Jana Hegedušová, ktorá pracuje ako sprievodkyňa. Podala žiakom odborný výklad a sprevádzala ich po miestnych historických pamiatkach. Pani sprievodkyňa uplatnila tvorivosť vo svojej práci, každému žiakovi dala farebnú brožúru s informáciami a úlohami, ktoré im pomohli nájsť poklad. Žiakov upútalo toto povolanie, považujú ho za veľmi atraktívne a zaujímavé, ale i náročné. Spoznali nielen výhody, ale i nevýhody povolania. Taktiež sa oboznámili s prácou historika - v múzeu, počas prehliadky nitrianskej chrámovej klenotnice. Ďakujeme Združeniu rodičov pri ZŠ za sponzorstvo, vďaka ktorému žiaci bližšie spoznali uvedené povolania.

          • Ďalšie úspechy v Biologickej olympiáde

          • Do biologickej olympiády kategórie F - Rastliny a zvieratá našich lesov sa zapojili aj naši piataci. 9. júna si mohli zmerať sily s ostatnými žiakmi zo Starého mesta na okresnom kole. Z CVČ na Štefánikovej ulici sme odišli s najcennešími diplomami. 

            Našimi nádejnými biológmi sú: Laura Pazdernatá, Emka Woleková, Ninka Osifová, Viktória Ivic a Jakub Beňadik.

            V kategórii E – Poznaj a chráň prírodu svojej vlasti sa Lesanka Sulová prebojovala na celoštátne kolo, ktoré konalo v Nitre v dňoch 17. -18.6.2015. Napriek silnej konkurencii najlepších botanikov Slovenska bola Lesanka úspešná riešiteľka.

          • Športový deň MDD

          •      Aj tento rok sme nezabudli na naše deti a pri príležitosti ich veľkého dňa – MDD – sme spoločne s pani učiteľkami a pánmi učiteľmi zorganizovali športové dopoludnie pre deti a ich rodičov. Ráno 13. júna o 9,00 hod. boli pripravené pre športuchtivých účastníkov skvelé súťaže.

            Boli to:

            1. Hod na cieľ papučou pre deti 1. – 2. ročníkov.
            2. Streľba na florbalovú bránku.
            3. Triafanie do basketbalového koša.
            4. Štafeta rodič - dieťa.
            5. Opičia dráha.
            6. Stolný tenis pre deti 3. – 4. ročníkov

             

                 Rodičia so svojimi ratolesťami si preverili svoje sily, šikovnosť, presnosť, trpezlivosť, rýchlosť a zmysel pre férovú hru.

                 Hodnotili sa jednotlivé disciplíny 1., 2. a 3. miesto.

                 Počasie bolo horúce, no nechýbala dobrá nálada.

            Vďaka rodičom si naši športovci počas zápolenia mohli pochutnať na skvelých koláčikoch, slanom pečive a deti sa osviežili chladivým nanukom.

            A samozrejme na obed sa podával vynikajúci guláš, ktorý navarila pani Šillová, vedúca školskej jedálne. No komu by nechutilo!

            O pitný režim zúčastnených (káva, minerálky) sa dobre starala p. uč. Poghosian. Moderátorského slova sa ujala p. Hrnčiarová s veľkou pomocou našej pani riaditeľky Hronskej.

                 Veľké poďakovanie patrí Mestskému úradu Staré Mesto, firme  TELEKOM a Rade rodičov našej školy za sponzorstvo a podporu tejto obľúbenej akcie našich detí. Vďaka nim boli deti ocenené peknými a hodnotnými cenami a diplomami.

            A nezabudlo sa ani na tých, čo nevyhrali – okrem sladkých pochúťok mali možnosť ťahať si prekvapenie, tzv. „mačku vo vreci“ a vyšantiť sa s bublifukmi.

                 Veríme, že všetci účastníci tohto podujatia si prišli na svoje a odchádzali s pocitom víťazstva.

                 Veď v tento deň sme vyhrali všetci. HURÁ! 

          • Slávnostné oceňovanie víťazov predmetových olympiád, postupových a športových súťaží

          • Slávnostné oceňovanie víťazov predmetových olympiád, postupových a športových súťaží v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca pod záštitiu starostu Starého Mesta p. Števčíka.

            Za našu školu boli ocenení títo žiaci:

            Ema Fričová 2. miesto Šaliansky Maťko

            Marek Ridarčík 2. miesto OK MO kat. Z5

            Sara Suchovská 3. miesto OK Hviezdoslavov Kubín

            Samuel Remeň 2. miesto OK Hviezdoslavov Kubín, na KK čestné uznanie

            Martin Rievaj 1. miesto OK MO kat. Z6

            Lesana Sulová 1. miesto OK BIO, na KK 1. miesto, postup do celoslovenského kola

            Ema Švecová 2. miesto OK BIO kateg. E a D, na KK 2. miesto

            Soňa Sciranková 3. miesto OK BIO

            Zuzana Hučková 1. miesto OK Slávik Slovenska

            Linda Határová 3. miesto OK Slávik Slovenska

            Jakub Kopunec 1. miesto OK BIO kateg. D

            Oliver Tánczoš 2. miesto OK Pytagoriáda kateg P3

            Veronika Tvoríková 1. miesto Európa v škole - literárna časť

            David Hatala 1. miesto vrh guľou a 3. miesto hod kriketovou loptičkou

            Laura Határová 1. miesto vrh guľou

            Martin Feherváry 1. miesto hod Kriketovou loptičkou

            Za družstvo chlapcov OK stolný tenis 1. miesto kapitán Samuel Horváth

            Za družstvo dievčat OK stolný tenis 2. miesto kapitánka Ema Lišková

            Za družstvo dievčat OK basketbal 1. miesto kapitánka Laura Határová.

             

            Sme pyšní na úspechy našich žiakov a veríme, že v budúcom školskom roku tieto úspechy obhájime a zlepšíme. Veľká vďaka patrí aj pani učiteľkám a pánom učiteľom, ktorí naše deti pripravovali.

          • Škola v prírode - I.turnus

          • Naši starší žiaci ako prví absolvovali školu v prírode v Oravskej Polhore, v krásnom prírodnom prostredí severnej Oravy. Veľmi nás teší , že ŠVP bola úspešná a deti prežili krásne chvíle. Svedčí o tom aj pochvalný mail od ich rodičov.

             

            Dobrý deň,

            dovoľujeme si vyjadriť vedeniu školy a všetkým pedagogickým pracovníkom veľké poďakovanie za zorganizovanie a pohodový priebeh Školy v prírode prvý turnus. Naše deti boli spokojné s ubytovaním, so stravou, s programom a aktivitami. Nevadila im ani niekoľkohodinová cesta autobusom na Oravu. Tešia sa (a my s nimiJ) na ďalší ročník tejto akcie.

            Ďakujeme a tešíme sa na ďalšie akcie organizované školou.

            Spokojní rodičia

            Osifová a Zanechalová

          • Exkurzia do elektrárne 3.A

          • 29.5. bola 3.A na exkurzii v elektrárni – Piešťany. Program bol veľmi dynamický od začiatku. Krátka exkurzia po budove spojená s odborným výkladom. Nasledovala vlastná výroba elektrickej energie, krátka desiata so sladkými koláčikmi, skúmanie rozličných druhov palív. Na obed bola chutná pizza a po krátkom oddychu bol workshop. Deti si vytvorili vlastný elektrický obvod. Skúšali rôzne materiály na chodenie (malé ostré kamienky, hlina, šišky..)  Po skončení programu sme sa ponáhľali na vlak. Ten samozrejme meškal a tak sme sa ešte na stanici zahrali a už len cesta domov.  Deti prišla nafilmovať aj slovenská televízia a záznam uvidíme o mesiac.

            Trieda 3.A

             

          • Zmena času návratu zo ŠvP

          • Milí rodičia,

            9.6.2015 sa mení čas návratu žiakov 3. a 4. ročníkov zo ŠvP. Príchod žiakov bude o 17:00 (namiesto plánovanej 19. hodiny).

             

          • Quiling v 2. A

          • QUILING – jednoduché tvorenie z papiera, pri ktorom sa papier: roluje, stláča a krúti, si na hodinách VYV skúsili žiaci 2. A triedy s Mgr. Vičanovou.  Dokázali, že aj bez quilingového pera a šablóny s otvormi sa dajú vytvoriť jednoduché, ale krásne kvety. Chce to iba mať kúsok zručnosti a osvojenú techniku.

          • Projekt LEGO 3.A

          • V druhej polovici mája opäť tretiaci tvorili z lega. V rámci projektu teraz chlapci postavili zbrane. Našťastie sú to iba hračky, ale je jasné, že toto chlapcom ide veľmi dobre. Pozrite si fotky, ako sa ich zbrane hodia na boj. Ak vás náš projekt zaujal, čakajte na ďalšie pokračovanie a niektoré modely z projektu lego si môžete doma postaviť podľa fotiek aj vy.

            Žiaci 3.A

          • Naše úspechy v Biologickej olympiáde

          • Žiačky, ktoré postúpili do okresného kola Biologickej olympiády kategórie E v odbore botanika suverénne obsadili prvé tri miesta: 1.miesto: Lesanka Sulová(7.A), 2. miesto: Emka Švecová(7.A) a 3.miesto: Soňa Sciranková(6.A).

            Prvé dve dievčatá postúpili do Krajského kola, ktoré sa uskutočnilo 12.5.2015

            Po ťažkých bojoch na Prírodovedeckej fakulte získali prvé dve najcennejšie miesta: 1. miesto: Lesanka Sulová a 2. miesto: Emka Švecová.

            Lesanka postupuje do celoštátneho kola, ktoré sa uskutoční 17. – 18.6. 2015 v Nitre. Držíme jej palce!!

            14.5. 2015 sa uskutočnilo okresné kolo Biologickej olympiády kategórie D na pôde Základnej školy na Českej ulici. Všetci zástupcovia našej školy boli úspešní riešitelia a získali všetky prvé priečky. Najviac bodov získal Jakub Kopunec(7.A), druhé miesto obsadila Emka Švecová (7.A )a tretie miesto získala Mirka Molnárová(7.A). Úspešní riešitelia boli: Soňa Sciranková(6.A), Ester Záhumenská(7.A) a  Jakub Václavík(7.A)

          • Šitie v 4.C

          • Hodinu teórie ako aj praktické šitie si žiaci vyskúšali už s pani učiteľkou Koreňovou. Potom prišla pani Rusnáková z CIK-CAK štúdia a overovala si túto ich zručnosť. Záujem detí bol prekvapivo veľký, aj napriek tomu, že je trieda tzv. chlapčenská.

            Prstové bábky sa podarili všetkým a teda aj chlapcom to išlo dobre. Uvidíme, čím nás prekvapia nabudúce.

          • Pietny akt

          • Viete o tom, že škola nadviazala spoluprácu s Nadáciou M.R.Štefánika? Správcom Nadácie je ing. Pavol Šesták.  Nadácia poskytne škole prednášky zamerané na hlbšie poznanie osobnosti M.R.Štefánika. Škola a Nadácia budú spolupracovať na vypracovaní a realizácii projektov zameraných na zvyšovanie historického povedomia žiakov.

            Ako prvý spoločný krok bola účasť našich žiakov pod vedením p.uč. Antalíkovej na pietnom akte kladenia  vencov k pamätníku M.R.Štefánika 4.5.2015 na Nábreží M.R.Štefánika. 

            Tešíme sa na ďalšie spoločné projekty.

            Foto si môžete pozrieť v časti Fotoalbum, alebo klik 

          • Noc v škole I.stupeň

          • Aj tento školský rok sme pre deti 1. stupňa pripravili zábavno-dobrodružnú akciu Noc v škole, ktorá preverila ich šikovnosť, múdrosť, odvahu a najmä tímového ducha. Deti privítali čarovné bytosti, ktoré ich sprevádzali celou akciou. Rozdelili sa do 9 rôznorodých družstiev, zvolili si kapitána a pomenovanie. Ich úlohou bolo spoločnými silami rozlúštiť tajné heslo.

            Nebolo to však jednoduché.

            Deti museli zvládnuť úlohy, ktoré si pre ne pripravili naše čarovné bytosti na rôznych stanovištiach, napríklad rozlúštiť hádanku, dokončiť rozbitý obraz, rozoznať tajomné chute, trafiť opité kolky, zaviazať neposlušnú šnúrku vo dvojici, či prekonať strach v strašidelnom domčeku. Za každú zvládnutú úlohu získalo družstvo indíciu, ktorá im pomohla pri rozlúštení tajného hesla. Družstvo, ktoré zvládlo všetky stanovištia a vylúštilo heslo, bežalo do cieľa. Nesmeli však po ceste nikoho stratiť – čo bolo veľmi náročné najmä pre malých prváčikov.

            Všetko však dopadlo dobre. Všetky družstvá úlohy zvládli, uhádli heslo a pribehli do cieľa. Len jedno však bolo víťazným – bolo to družstvo Mágia, ktoré absolvovalo túto náročnú trasu za 33 minút.

                 Neprehral však nikto. Deti si odniesli malé darčeky a sladké odmeny ale najmä skvelý pocit, že spoločnými silami všetko dokážu. A naviac, všetkých čakala noc v škole – veď umývanie zubov, spinkanie v spacom vaku, či nočné tajné rozhovory s kamarátmi pod dekou sú predsa nezaplatiteľné.

                  Tešíme sa aj o rok!

             

          • Detské stretnutie s históriou

          • Dňa 28.4.2015 zavítala do našej triedy IV.C vzácna návšteva. Naše pozvanie prijala  pani spisovateľka  Natália Galisová.

            Po tom, ako sme prečítaní knihu Dejiny statočného národa slovenského, sme boli nadšení, plní dojmov a zaujímavých informácií, ktoré sa týkajú našej histórie. Chceli sme sa autorke poďakovať. Chceli sme sa porozprávať o Štúrovi, či mu naozaj tak záležalo na svojom zovňajšku, o Márii Terézii  a o jej ostrihaných vlasoch, ktoré dokazovali lásku k mužovi, o ryšavých obroch, ktorých pozostatky sú možno ešte stále  ukryté pod našou školou, o Štefánikovi a jeho fotkách a smrti, o zapáchajúcom dychu Rimanov a o ich vzťahu k cesnaku a kúpeľom, o stredoveku  a vysokých topánkach, ktoré museli dámy nosiť, keď si nechceli zašpiniť šaty od výkalov, o tatárskom  bifteku a o jeho špeciálnej príprave pod sedlom koňa....

            Bolo to veľmi príjemné stretnutie, všetci sme boli dojatí. Večer  teraz už aj naša kamarátka Natálka napísala na svojej stránke:

            „Detský čitateľ je pre mňa najvzácnejším čitateľom. Keď som dnes vstúpila do 4.C na Grösslingovej ulici, roztriasli sa mi kolená a rozmýšľala som, či nesnívam. V kruhu sedeli deti a držali v ruke moju knihu. Ani presne neviem, koľko času sme spolu strávili v minulosti a koľko otázok som dostala "na kožu". Už len pocit, že moja knižka deti zaujala a bavila ich, ma do prasknutia naplnil radosťou. A to som ešte nevedela, že môžem byť ešte radostnejšia - Ale môžem, lebo som od detí dostala darček, ktorý sa nedá zaplatiť ničím na svete. Venovali mi svoje dielo. 
            Ďakujem všetkým deťom zo 4.C na Grösslingovej ulici a ich pani učiteľke Koreňovej, lebo ma dnes presvedčili, že realita môže byť ešte o kus krajšia ako najúžasnejší sen.“

          • LEGO 3.A

          • V polovici apríla žiaci z III.A triedy dostavali pokračovanie nášho projektu geometria. Postavili pyramídy. Tá najväčšia z nich ich veľmi potrápila. Ako jediná z ostatných je dutá. Kto už také niečo staval vie, že to rozhodne nie je ľahké. Po ceste k tejto pyramíde sa stretneme s dvomi sfingami. Jednej z nich za tie dlhé roky piesočné búrky odviali hlavu. Ak Vás ešte zaujíma pokračovanie nášho projektu z lega, čoskoro sa Vám ozveme znovu.

            žiaci z III.A

            klik

          • Vybíjaná

          • Dňa 14.04.2015 sa dievčatá piateho, šiesteho a siedmeho ročníka  zúčastnili OK vo vybíjanej. Zápasy sa odohrali na školskom dvore na ZŠ Mudroňova. Za dosť nepriaznivého počasia sa dievčatám veľmi nedarilo a obsadili celkovo 6. miesto. Držíme im palce v ďalších postupových súťažiach.
            Vyučujúca TSV

          • Laboratórium Hókus-Pókus

          • Žiaci 1.A dnes navštívili laboratórium Hókus-Pókus na SPŠ Chemickej vo Vlčom hrdle.

            Sami sa stali na chvíľu chemickými vedcami. Pri prvom pokuse skúmali vodu a jej vlastnosti. Ako správny chemici museli svoje pozorovania a zistenia zapisovať do tabuliek. Pri druhom pokuse si každý vyrobil vlastný SLIZ. 

            Tieto vedomosti zúžitkujeme na prírodovede a určite aj na iných predmetoch.

            Pozrite si naše fotografie.