• Deň učiteľov na našej škole

          • 28. marec – Deň učiteľov – je sviatkom všetkých nás, pedagógov.

            Na tento krásny sviatok sa často v kalendári zabúda.

            Ja však môžem s potešením konštatovať, že v srdciach žiakov a rodičov našej školy má svoje trvalé miesto.

            Preto chcem vysloviť veľké ĎAKUJEME za nás, všetkých pedagógov školy.

             

            ĎAKUJEME deťom, ktoré nás v tento deň potešili kvetmi, milým slovom, či vydarenou rozhlasovou reláciou.

             

            ĎAKUJEME Rade rodičov a všetkým ostatným rodičom našich detí za milú pozornosť, ktorá nás čakala v podobe voňavého a sladučkého prekvapenia.

             

            Pre nás je to signál, že naša spoločná práca má zmysel.

             

             

            Michaela Hrnčiarová

          • Slávik Slovenska 2014

          • Posledný marcový deň sme sa zhromaždili v triede a uskutočnilo sa školské kolo v speve ľudových piesní Slávik Slovenska 2014.

            Zúčastnilo sa takmer 20 súťažiacich. V úvode p.vychovávateľka Katka Háblyová zaspievala deťom krásnu ľudovú pieseň a tým uvoľnila strach a neistotu.

            A tu sú výsledky:

             

            1.kategória

            1.miesto  Riško Filka  2.B

            2.miesto  Linda Határová 2.B, Maťko Horváth 2.A

            3.miesto  Lucka Hatalová  3.A, Grétka Grešlíková  1.A

             

            2.kategória

            2.miesto  Oliver Vašečka  4.V

             

            3.kategória

            1.miesto  Zuzka Hučková 8.A

            3.miesto Andrej Balogh  7.A

             

            Zuzka a Riško nás budú reprezentovať v obvodnom kole v mesiaci máj 2014.

            Držíme im palce! ;-)

          • Hviezdoslavov Kubín

          • 6.4.2014

            Dňa 17.3. 204 sa uskutočnilo školské kolo v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín.

            Potešila nás vysoká účasť žiakov, dokonca i prváčikov.

            Výsledky dopadli nasledovne:

            1.kategória

            poézia                                                   próza

            1.miesto Jakub Viecha 3.C               1.miesto  Mikuláš Józsa 2.B

            2.miesto Milo Hasala  1.A                  2.miesto  Táňa Sciránková 3.A

            3.miesto  Jakub Gajanec 1.A              3.miesto  Martin Rumanovský  3.A

                            Diana Duditsová  2.B

             

            2.kategória

            1.miesto  Emma Fričová  4.V          1.miesto  Samuel Remeň  4.V

            2.miesto  Ester Záhumenská  6.A     2.miesto  Soňa Hýblová  4.L

            3.miesto  Soňa Sciránková  5.A       3.miesto  Roman Jančovič  6.A

             

            3.kategória

            2.miesto  Kristína Mončeková  8.A

             

            Víťazi školského kola sa dňa 3.4.2014 zúčastnili obvodného kola, kde nám Mikuláš Józsa priniesol pekné 3.miesto.

            Blahoželáme :).

          • Čítam, čítaš, čítame

          • Knižnice v Starom meste BA vyhlásili aj v tomto školskom roku súťaž o najlepšieho čitateľa.

            I naši štvrtáci sa pravidelne tešia návštevám v Staromestskej knižnici a zapojili sa do tejto súťaže.

            Najlepšou čitateľkou sa stala Viki Ivic zo 4.včielky, ktorá obsadila i 3.miesto v 1.bratislavskom obvode. Ďalšími ,,super" čitateľmi sú Nina Osifová, Emma Fričová, Natálka Šafránková, Laura Pazdernatá, Jakub Vodička... Samozrejme, toto sú tí naj... zapojilo sa ich však oveľa viac.

            Veríme, že tých žiakov, ktorí radi čítajú, bude stále viac. Veď ako sa vraví: Kniha - priateľ človeka :).

              

          • Pomohli sme ropuchám

          • Každoročne sa v jarných mesiacoch na Železnej studienke opakuje tá istá udalosť – migrácia žiab z lesa do rybníka. V tomto období sťahovania žiab do vody dochádza k hromadnému usmrcovaniu a veľké množstvo žiab končí pod kolesami áut.

                      Preto ochranári každý rok organizujú akciu Pomoc ropuchám pri jarných migráciách. Podujatie pripravuje Základná organizácia Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Miniopterus v spolupráci so Štátnou ochranou prírody Slovenskej republiky – Správou Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty. Tento rok sa uskutočnil už 29. ročník.

                      Keďže ani deťom našej školy nie je osud prírody ľahostajný, prispeli sme aj my svojou pomocou pri tejto akcii. V sobotu 15. marca 2014 sa uskutočnila prvá fáza – stavanie zábran v úseku 1. a 3. rybníka. Na stavbe zábran pre migrujúce ropuchy sa podieľali aj deti 3., 4. a 5. ročníka zo záujmového útvaru História a súčasnosť Bratislavy. Ako prvé bolo treba nanosiť drevo na kolíky na prichytenie fólie. Deti, ktoré majú skúsenosti s pracovnými nástrojmi, sa chopili sekier, aby pripravili kolíky. Iné hĺbili motykou a rýľom jarček, do ktorého kládli fóliu a a zatĺkali kolíky na jej prichytenie. Pracovali sme do popoludňajších hodín, kým nás nevyduril vytrvalý silnejúci dážď.

                      O necelý týždeň sme sa na Železnú studienku vrátili. V piatok 21. marca 2014 sme uskutočnili druhú fázu – prenášanie ropúch. Žabky sme zbierali do vedier a postupne prenášali do vody, aby tak splnili svoje poslanie – naklásť vajíčka a dať život novej generácii. Preniesli sme a tak zachránili spolu 1 362 ropúch, z toho 692 samčekov a 335 párov.

                      Ropucha bradavičnatá (Bufo bufo) žije v lesoch, na poliach, v záhradách. Je veľmi užitočná, počas svojho života skonzumuje veľké množstvo škodlivého hmyzu. Medzi prirodzených nepriateľov ropúch patria hady, ježkovia, kuny.

                  

          • Debatiáda

          • Debatiáda na základných školách je pomerne nová zaujímavá súťaž, ktorá je už úspešne etablovaná medzi strednými školami na celom Slovensku. Debatujú v nej debatéri v dvoch kategóriách – žiaci 5. – 7. ročníka a žiaci 8. – 9. ročníka.

            Ako jediná zo staromestských základných škôl sa naša ZŠ s MŠ Grösslingová zapojila do tejto súťaže. Naši žiaci sa s nadšením zúčastnili už predošlého kola súťaže usporiadanom na Spojenej škole Novohradská.

            Bolo nám cťou, že práve na našej škole sa dňa 5.3.2014 uskutočnilo druhé kolo Debatiády stredo-západného regiónu.  Súťaž prebehla úspešne a všetci zúčastnení, a to nielen súťažiaci, ale aj porota a diváci, zažili veľmi pútavé, živé a divácky atraktívne debaty.

            Súťaž pozostáva z viacerých debát (každý tím sa zúčastní štyroch), pri ktorej debatéri musia dodržať jasné a presne stanovené podmienky debatovania. Učia sa tak zručnosti kultivovane presadzovať svoje názory a zároveň na argumenty konkurenčného tímu vhodne reagovať ale ich aj akceptovať.

            Téza debaty je vopred pridelená ale vždy aj improvizovaná. To znamená, že na dve debaty sa žiaci musia vopred starostlivo pripraviť a dve debaty sú na tzv. improvizovanú tému, čiže tému, ktorú sa dozvedia dvadsať minút pred debatou. Tento čas môžu žiaci využiť na prípravu. Príkladom pútavej tézy môže byť napr. „vegetariánstvo“.

            Porota zvykne rozdeliť tímy na súhlasný a nesúhlasný tím, čiže tím dostane jasné zadanie, či s témou musí súhlasiť alebo nesúhlasiť. Na základe toho cielene používajú buď súhlasné alebo s témou nesúhlasné argumenty. Debata má presne stanovenú štruktúru, v ktorej sa striedajú debatéri a vzájomné konfrontácie v presne stanovenom čase, ktorý debatérom porota postupne odpočítava. Záverom debaty je konštruktívne vyhodnotenie prezentácie tímov a ocenenie víťazov.

            Z našej školy sa Debatiády zúčastnili štyri tímy. Žiaci boli veľmi spokojní až nadšení. Je to súťaž, ktorá rozvíja nielen umenie kultivovane debatovať, ale aj kritické myslenie žiakov, čo je nesmierne cenné pre ich ďalší život.

          • Krajské kolo chlapcov v stolnom tenise

          • Dňa 13. februára sme sa my, teda chlapci našej školy zúčastnili Krajského kola v stolnom tenise v špecializovanej stolnotenisovej hale na Černockého ulici. V skupine „ A „ sme

            „ nafasovali „ samých profíkov, to značí tréningové strediská mládeže. Konkrétne TTC Pezinok, STC Senec a Gymnázium Bajkalská. Kolená sa nám však neroztriasli ani pri jednom z týchto silných súperov.

            So všetkými sme bojovali v dvojhrách i štvorhre. Ako naša jednotka Samo Horváth, dvojka Bruno Tobias Pavličko zo 7.A ( tí spolu hrali aj všetky štvorhry ) ďalej Dano Gemeiner na striedačku s Patrikom Kolekom ( obaja zo 6.A triedy ). Príkladne sme bojovali a vzájomne sa povzbudzovali, tvorili sme jeden výborný tím. Keď prehral jeden, zabojoval druhý a získal drahocenný bod. Všetky stretnutia sme tak vyhrali po dramatických záveroch setov i zápasov zhodne, i keď veľmi tesne, v pomere 4 : 3. To znamenalo jediné – víťazstvo v našej ťažkej skupine a finále proti víťazovi skupiny „ B „ o postup na celoslovenské finále. To sa nám však nepodarilo a prehrali sme s Malackami

            4 : 1. Urobili sme všetko pre vzornú reprezentáciu školy i seba samých. Ukázali sme všetkým, že s nami treba rátať aj do budúcna , že tvoríme výbornú partiu a hrať stolný tenis nás baví a svoje kvality dosahujeme už v takomto relatívne mladom veku. Stolnému tenisu zdar! A ešte odkaz pre všetkých spolužiakov – trénujte, hrajte, radujte sa z ping-pongu a možno aj vy sa zúčastníte plánovaných turnajov s rodičmi v škole, či pripravovaných turnajov žiakov.    

                

          • Dejepisná olympiáda

          • Dňa 11. februára 2014 sa uskutočnila už po druhý krát na našej škole Dejepisná olympiáda. Táto veľmi populárna súťaž aj medzi žiakmi aj medzi učiteľmi z roka na rok zaznamenáva zvýšený záujem o účasť. Tentoraz sa uskutočnil už šiesty ročník súťaže a účasť bola pomerne vysoká- zúčastnilo sa jej 10 škôl z obvodu Starého mesta a 48 súťažiacich žiakov. Žiaci sa opäť popasovali s náročnejšími úlohami, ktoré pokrývali záber aj mimo osnovami predpísaného učiva.

            Mnohé úlohy boli pútavé a kreatívne, takže mladí nadšenci histórie si prišli na svoje. Učiteľom aj žiakom z iných škôl sa súťaž páčila a cítili sa našej škole príjemne a pochválili aj útulné prostredie našej školy. Z našej školy bol najúspešnejším riešiteľom žiak 6. ročníka Jakub Kopunec, ktorý len o 1 bod minul 2. miesto vo svojej kategórii F a umiestnila sa na peknom treťom mieste. Do budúcna si teda opäť prajeme úspešný priebeh súťaže na našej škole a ešte viac našich úspešných riešiteľov.

          • Na návšteve u chemikov

          • Dňa 13.3.2014 sa naši žiaci 8. ročníka zúčastnili na akcii a prezentácii školy SOŠ chemická vo Vlčom hrdle. Mohli nazrieť do učební,laboratórií. Všade sa im venovali a zasväcovali do tajov chémie.Pokusy a rôzne experimenty zaujali aj tých menej zanietených pre chémiu. Program bol náročný,ale úspešne zvládnutý. Možnože sme práve dnes získali nového výnimočného chemika.

              

          • Rodostrom

          •  

            Dňa 19.2. 2014 som vyhodnotila súťaž o najkrajší rodostrom. Určiť víťaza bolo mimoriadne ťažké. Výber bol naozaj bohatý. Musela som uznať, že toto určite robili celé rodiny spolu. Niektoré rodostromy dali veľa práce. Bolo vidno, že rodostrom zahrnul niekoľko generácií s veľmi presnými informáciami. Unikátom bol rodostrom v PowerPointe. Verili by ste, že aj toto dokážu deti na prvom stupni? Ja áno.

             

             
          • Zážitková hodina včely

          • Toto bola asi najťažšia zážitková hodina. Predsa len deti nevedeli všetko o včelách, ako si najprv mysleli. Odpovedať na otázky: Čo je to včelia rodina? Prečo majú včely po tele chĺpky? Čo presne sa stane včielke, keď nás pichne žihadlom? Ako povie jedna včielka ostatným v úle, že práve objavila lúku plnú krásnych lákavých sladkých kvetov? Bolo toho veľa, čo sa deti dozvedeli nové o včelách. Pri konci zrazu vytiahla pani učiteľka pravý včelí vosk. Krásne voňal. Museli sme si ho chvíľku v rukách zohriať a mohli sme začať vyrábať každý svoju vlastnú sviečku. Bol by to pekný darček pre rodičov. A takmer by som zabudla na jeden nezabudnuteľný zážitok: ochutnávku medu. Mňam a aký bol sladký. Len málokto touto dobrotou pohrdol.

            Odkaz na galériu:

          • Zážitková hodina v II.A

          • 22.1.  sme mali druhú zážitkovú hodinu. Prišla k nám, do II. A, pani z envirosveta a odučila hodinu o plastových fľašiach.  Najprv nám  rozprávala o tom, že veľa z toho čo vyhodíme, sa ešte dá využiť. Dôkazom  boli aj naše plastové fľaše. Skutočne sa dajú z nich vyrobiť krásne šperky. Rozprávala nám aj o iných veciach, ktoré vyhadzujeme: papier, sklo, toaletné rolky. Pozrite sa aj vy na naše fotografie, možno vás to inšpiruje a vyrobíte si šperky aj vy.

            Galéria:

          • Miss bábika 2014

          • Dňa 30.1. 2014 sme mali, ako každý rok, súťaž Miss bábika. Po obede, keď  si súťažiaci naplnili brušká, prišli ukázať, ako sa treba starať o  bábiky. Súťažilo sa v troch disciplínach:

            1.vyzliekanie a obliekanie bábik,

            2.kŕmenie bábik,

            3.uspávanie bábik.

            Nuž, hoci boli naše mamičky mimoriadne šikovné, ešte sa treba poučiť ako skutočné dieťatko chytiť s láskou a pri obliekaní mu neublížiť. Nakŕmili všetky mamičky svoje deti vzorne. Počuli sme aj viacero uspávaniek. Všetky detičky napokon s plným bruškom a ukolísané  láskou svojich mamičiek zaspinkali. Porota sa zhodla na tom, že

            dve najlepšie mamičky sú Paulínka Adamcová z 1.B a Emka Kmeťová z 3.B.

          • Olympiáda v slovenskom jazyku : Obvodné kolo

          •  
            Obvodné kolo olympiády zo SJL Dňa 13.12.2013 sa uskutočnil už 6. ročník súťaže v Centre voľného času. Tohto roku našu školu reprezentovala Monika Machová, žiačka 8. ročníka. I keď ostatní prítomní súťažiaci boli žiakmi 9. ročníka, Monika sa svojej úlohy zhostila zodpovedne. Získala nielen skúsenosti . ale aj chuť zabojovať o úspešného riešiteľa v ďalšom ročníku. Zachránila tak česť žiakom deviateho ročníka!
          • Nové knihy do knižnice

          • Združenie rodičov na našej škole získalo na základe žiadosti rodiča žiaka z prvého stupňa finančný dar od Nadácie Tatra banky na realizáciu projektu „Otvor dvere knižnice a ukáž mi svet rozprávok...“.

            Rozhodli sme sa využiť celú poskytnutú sumu finančného daru čo najefektívnejšie a počkali sme na našu obľúbenú predajnú výstavu Bibliotéka/pedagogika, ktorá sa aj tento rok konala na výstavisku Incheba od 14.-17.novembra. Dostalo nás to trochu do časovej tiesne, ale z predchádzajúcich ročníkov sme mali skúsenosť, že tam nakúpime ešte výhodnejšie ako cez bežné kníhkupectvá, či elektronickú objednávku.

            Vyzbrojení kufríkom na ťažké knihy sme sa pustili so zoznamom v rukách od vydavateľstva k vydavateľstvu. S hrôzou sme zistili, že predajcovia vzali menšie množstva kníh ako minulé roky a mali aj menšie stánky. Milé boli však predavačky, ktoré nám poskytli dodatočne zľavy, keď sme im vysvetlili o aký projekt ide. Po úvodných dvoch kolách od stánku k stánku nám však chýbali všetky anglické knihy, pretože vydavateľ daných kníh tento rok na výstavu vôbec neprišiel. V jednom kníhkupectve nám chcela pomôcť veľmi milá pani zodpovedná za zahraničnú literatúru a prisľúbila, že knihy pre náš projekt do konca mesiaca zoženie a aj dovezie do školy. Až po týždni e-mailovej komunikácie a telefonovaní s kompetentnými osobami z vydavateľstva nás o dva dni čakala väčšina kníh v predajni. Opäť len zobrať náš kufríček pomocníček a pekne krásne ísť pešo pre knihy....

            Nakoniec sa knihy šťastne dostali do knižnice a k žiakom, ktorí ich čítajú v rámci vyučovacích hodín a tiež po vyučovaní v školskom klube.

            Za podporu nášho projektu patrí vďaka Nadácii Tatra banky, ktorá nám svojim finančným darom umožnila nakúpiť nové knižky v slovenskom a aj anglickom jazyku do našej školskej knižnice.

            Poďakovanie patrí aj rodičom za pomoc pri žiadosti o dar a pri nakupovaní kníh.

            V. Frolková, 2.A

          • Súkromie

          • Na skúšku sme zmenili súkromie niektorých rubríky na len pre prihlásených,

            napríklad niektoré triedne stránky.

            Ďakujeme za trpezlivosť.

          • Vývoj stránky

          • Rozhodli sme sa trošku upraviť stránku, preto možno niektoré položky stránky zmenili svoje umiestnenie.

            Snažíme sa pre Vás urobiť stránku čo najviac prehľadnú.

            Prosíme preto o trpezlivosť.