• Beseda s Gabrielou Futovou

          •    

            Tí, ktorí majú radi pôvodnú slovenskú literatúru, sa iste potešili, keď sa 15. – 19. októbra 2014 uskutočnil prvý ročník Dní slovenskej literatúry. Podujatie pre čitateľov všetkých vekových kategórií zorganizovali Slovenské literárne centrum, Asociácia organizácií spisovateľov Slovenska a Spolok slovenských spisovateľov. So slovenskou poéziou i prózou ste sa mohli stretnúť na mnohých miestach Bratislavy.

                        Našim prvákom, deťom zo všetkých prvých ročníkov, sa podarilo stretnúť so spisovateľkou Gabrielou Futovou, ktorá zavítala do našej školy vo štvrtok 16. októbra v dopoludňajších hodinách. Pozvala ju k nám pani Ľubica Kepštová, redaktorka časopisu Slniečko.

                        Deti sa na stretnutie starostlivo pripravili. Na hodinách slovenského jazyka a v školskom klube detí si prečítali knihy Nejdem a basta!, Dokonalá Klára a Moja mama je bosorka.

                        Gabriela Futová rozprávala deťom o tom, ako začala písať knižky. Už ako malá rada čítala a písala príbehy. Prvou knihou, ktorú napísala, bola kniha Moja mama je bosorka. Druhák Niko má meno podľa filmového hrdinu a rozpráva príbehy, ktoré sa odohrávajú v obyčajnej rodine v paneláku. Ale sú to príbehy neobyčajné! Veď ako sa môže naraz bez stopy uhasiť požiar v detskej izbe? A čo by ste si pomysleli, keby vaša mama prezradila: „Nikomu to nepovedzte – som bosorka!“ Veľké tajomstvo nedá Nikovi a malej Natálii pokoj, kým nenájdu múdru čarodejnícku knihu. S čarami nie sú žarty, preto sa možno budete báť a zároveň sa pritom schuti zasmejete.

                         Knihy Nejdem a basta!Dokonalá Klára spisovateľka napísala špeciálne pre prvákov. Nejdem a basta! je o prváčke Evke, ktorá nechcela chodiť do školy. Mala rada vlkov, a preto sa jej nepáčili rozprávky, v ktorých sa im ubližovalo. Príbehy si upravovala podľa svojej fantázie a každá rozprávka mala pre vlka šťastný koniec. Keď prišiel do triedy nový učiteľ Šimon, všetko sa zmenilo. Šimon hral na gitare, mal takú istú vlčiu čiapku ako Evka, hral sa s deťmi na vlkov a vyrábal im ovečky, čiže cukrovú vatu. Nakoniec si Evka školu tak obľúbila, že sa jej z nej nechcelo ísť domov.

                        Dokonalá Klára je presný opak. Klára je tiež prváčka, ale do školy sa veľmi tešila. Vedela čítať aj písať, lebo jej babka bola učiteľka. Všetci v rodine okrem dedka jej hovorili, aká je úžasná. Klára bola múdre a šikovné dievča, ale snaha vyniknúť za každú cenu nad všetkými spolužiakmi ju pripravila o kamarátov. Tak si vymyslela neviditeľnú kamarátku Ľubku. Našťastie, aj tento príbeh mal šťastný koniec a Klára pochopila, že lepšie je mať kamarátov ako najviac včeličiek v triede.

                        Gabriela Futová vo svojich knižkách vychádza z vlastnej životnej skúsenosti a príbeh dotvára fantáziou. Keď v ich rodine k dvom psíkom pribudol na dočasnú opateru dvojmesačný kocúrik, vznikol príbeh o kocúrovi Červenochvostovi.

                         Gabriela Futová čítala deťom úryvky zo svojich knižiek. Chcela vedieť, čo deti zaujíma, a zahrala sa s nimi písmenkovú reťazovku.

                        Na záver dostali deti priestor na zvedavé otázky. Dozvedeli sa, že pani spisovateľka najradšej píše knihy o sedemnástej hodine, aj to, že teraz pracuje na knižke s názvom Očko špehúň, tajný život môjho brata. Je o chlapcovi Očkovi, ktorý má pekné oči a rád rieši záhady. Keďže v škole, do ktorej chodí, nie je detektívny krúžok, pátra sám na vlastnú päsť.

                        Čo si deti odniesli zo stretnutia so spisovateľkou obľúbených kníh? Poznanie, že knihy ich robia nielen múdrymi a vzdelanými, ale aj rozširujú ich slovnú zásobu. Pani spisovateľka zhrnula všetko do vety: „Keď budete veľa čítať, budete lepší ako dokonalá Klára.“

             

                                                                                                                      Marcela Duchková

                                                                                                                    

              

          • Beseda o zvieratkách

          • Dňa 9. 10. 2014 žiaci 2.A triedy s pani učiteľkou Mgr. Vičanovou navštívili Staromestskú knižnicu (na Karadžičovej 1), nie v úlohe čitateľov, ale účastníkov besedy o zvieratách. Prednáška pani MVDr. Kalánovej bola veľkým prínosom. Odpovedala na otázky, týkajúce sa: práce veterinárky, chorôb, čipovania, výživy, starostlivosti a  zvieracích práv. Veľká vďaka patrí pani doktorke za užitočné informácie a pani Hurajovej (pracovníčke knižnice) za pozvanie.

             

          • Tajomstvá hrobky Tutanchamóna

          • Šiestaci sa spolu s Howardom Carterom a lordom Carnarvonom podujali odhaliť tajomstvá hrobky faraóna Tutanchámona. Exkurzia sa uskutočnila v pondelok,
            27. októbra a všetkým žiakom sa veľmi páčila.
               
          • Deti ilustrujú príbehy Pavla Dvořáka...Maľované dejiny Bratislavy

          • Na základe zapojenia sa našich žiakov do výtvarnej súťaže Maľované dejiny Bratislavy/Deti ilustrujú príbehy Pavla Dvořáka sme obdržali poďakovanie od organizátorov tejto súťaže.

            Aspoň výňatok:

            Vážená pani Hronská,

            dovoľte nám poďakovať sa v mene múzea mesta Bratislavy za podporu a nezištnú spoluprácu v oblasti tohto projektu. Poďakovanie patrí tiež Vašim kolegyniam, ktoré sa zapojili do projektu a poslali nám obrázky maľované s láskou, podporené talentom detí Vašej školy. Osobitne ďakujeme p.učiteľkám - K.Caklovej, V.Frolkovej, K.Koreňovej, O.Peťovskej a M.Vičanovej - ktoré pracovali so žiakmi a venovali pozornosť a čas nášmu projektu...

             

            Veľmi nás potešil tento ďakovný list, pretože do projektu sme sa zapojili s hrdosťou i preto, že p.Dvořák bol kedysi žiakom našej školy :).

          • Deviataci a ôsmaci na hranici...

          • Dňa 14. 10. sa žiaci ôsmych a deviatych ročníkov, pod vedením p. učiteľky Antalíkovej a p. učiteľa Hlockého, zúčastnili exkurzie vojenského opevnenia československej armády z medzivojnového obdobia, ktoré sa nachádza na hranici medzi Slovenskou s Rakúskou republikou. Pri tejto píležitosti poskytli niektorí žiaci rozhovor pre rádio Regina.

               

          • Otvorená hodina v 1.A

          • V stredu 22.10.2014, v smutný, upršaný deň, nebolo v 1.A triede smutno. Zišli sa tam rodičia pozrieť na nás, svojich prváčikov, ako sa nám v škole darí a ako to na tom našom vyučovaní prebieha.

            Na úvod ich privítala p.učiteľka Deniska a potom to len tak fičalo! Zaspievali sme im, zarecitovali, ukázali, ako ovládame hlásky A,E,I,O, pozíciu týchto hlások v slovách a dokonca sme im predviedli, ako vieme úžasne tvoriť vety.

            Na záver sme im ešte predviedli tzv.medzipredmetové vzťahy, teda ako i na hodine slovenského jazyka ,,fičí" naša triedna kapela!

            V závere sa im prihovorila pani riaditeľka, ktorá nás - žiakov i pekne pochválila  smiley.

            Myslím, že sme mohli byť na seba pyšní a veríme, že sa naša Otvorená hodina rodičom (i starým rodičom) páčila a že sa na nás prídu pozrieť opäť wink

                 


             

          • Po stopách významných osobností - netradičná hodina

          • Dňa 8. októbra navštívili žiaci 8. a 9. ročníka expozíciu hudobného skladateľa Jána Cikkera. Všetci sme očakávali, čo nás čaká. Boli sme prekvapení, že múzeum je v rodinnom dome,v krásnom prostredí nad hradom. Vstúpili sme do malej koncertnej miestnosti, kde nás čakali dve prívetivé dámy. Otvorili sme si naše poznámkové bloky a čakali sme na nové informácie. Čo - to sme vedeli, ale nebolo toho veľa. V múzeu sme  sa viac dozvedeli o živote J. Cikkera netradičným spôsobom. Dostali sme papier s otázkami a našou úlohou bolo, nájsť odpovede.  Sprievodkyňou zaujímavého programu bola pani Michalicová, ktorá pripravila tento originálny program. Zahrali sme sa na detektívov. Skúmali a hľadali sme správne  odpovede na rôzne otázky. Pokorne sme si prezerali starožitné predmety, nábytok, obrazy, posteľ, klavír, knižnicu, aby poznali správne odpovede na pripravené otázky. Z obyčajnej exkurzie sa stala zábavná hra. Osobne ma prekvapil veľmi príjemný prístup pani Michalicovej. Nebola to len sprievodkyňa, ale milá hostiteľka.
            Na záver, ako odmenu za našu prácu nám ponúkli skvelé občerstvenie. Desiatu v múzeu sme ešte nikdy nemali. 
            Každý si exkurziu pochvaľoval a určite by som ju opäť absolvovala nielen so spolužiačkami, ale aj so svojimi rodičmi.
             Ďakujeme aj pani učiteľkám a pracovníkom múzea sa skvelý deň. 
             
            Žiačka 9. A triedy Timea Martinková
                        
          • Otvorená hodina v 1.C

          •    V stredu 8.10.2014 sa ráno pred vyučovaním do I.C  nepoberali len deti, ale k mnohým z nich sa pridali aj rodičia. Prišli sa pozrieť, ako to v tej prvej triede chodí. Kto tam bol, videl i počul, že za mesiac sa deti stihli už všeličo naučiť.  Uložiť si veci, pripraviť si  pomôcky, vyznať sa v  kope zošitov, skladať  vety, slabikovať slová, rozoznať  a prečítať niektoré písmenká, poskladať ich do slabiky, písať perom, ukrývať písmenká do obrázkových hádaniek a všeličo iné ...

             A čo rodičia?   Okrem pozerania, pozorovania, usmievania a otvárania úst od úžasu, čo ich deti všetko dokážu , si  nielen zahrali hru s vetami a obrázkami, ale  tí najodvážnejší si po dlhom čase precvičili aj písanie písmen na tabuli.

                 

          • Návšteva čokoládovne

          • V pondelok 6.10. boli žiaci 3.A na exkurzii v čokoládovni v Kittsee. Predstava čokoládovne lákala deti už v predstavách. Veď kto by nechcel ochutnať kopec čokolády a vidieť, ako sa na náš stôl dostane. Videli sme obrovské miešačky s tonami čokolády, linky, kde sa odlievajú čokoládové figúrky, chladničku, kde sa hodiny a hodiny chladí čokoláda a napokon prišla najlákavejšia časť exkurzie....ochutnávka. Všetky, teda skoro všetky druhy čokolády si deti mohli ochutnať. Iba tie, s prímesou alkoholu sme radšej nechali pre dospelých. ☺ Deti si čokoládu kúpili aj domov, aby neostali iba spomienky, ale aj dôkaz, že bolo dobre....že chutilo dobre.

            Pozrite si naše fotky kliknutím na obrázok:

          • Milé stretnutie po rokoch...

          • Dobrý deň.

            Vážená pani riaditeľka Mgr. Mária Hronská,
               na zajtra, t.j. na pondelok 29.9. je naplánované stretnutie spolužiakov bývalej IX.B. triedy - školský rok 1964/65, ZDŠ ČA 46/A. Účasť na tomto stretnutí mi potvrdilo 22 spolužiakov, takže predpokladám, že v takomto počte skutočne aj prídeme.
               Obe naše bývalé učiteľky ( Anderzálová, Takáscová ) zo zdravotných dôvodov nakoniec odriekli svoju účasť - jedna má zlomenú ruku, druhá zase zlomený stavec na chrbtici, takže prídeme len my, bývalí žiaci Vašej školy.

               Všetkým som dal pokyn,aby prišli pred školu niečo pred 11:00 hod.,aby sme sa zhruba o 11:00 hod. mohli u Vás hlásiť.

               V škole by sme radi zotrvali tak zhruba do 13:30 - 13:45 hod.,pretože o 14:00 hod. máme naplánovaný spoločný obed v Club-restaurant na Lazaretskej ul., kde posedíme zrejme až do večera, keďže sme sa takmer 50 rokov nevideli, snáď sa spoznáme po tomto dlhšom časovom úseku .

               Sme radi, že nám teda umožníte si v jednej triede spoločne zaspomínať, a popri tom sme ochotní navštíviť aj Vašich žiakov v niektorej triede. Predpokladám teda, že väčšinu času budeme môcť stráviť spoločne v jednej triede, a podľa Vašich pokynov súčasne môžeme prísť aj do niektorej triedy medzi Vašich súčasných žiakov, môže to byť zaujímavý zážitok pre nich aj pre nás.

               Napriek zvláštnostiam dnešnej doby, pre ktorú je typický predovšetkým permanentný zhon, počítače, mobily, ako aj sociálne siete na internete, atď., si stále myslím, že základnú predstavu o svete, ľuďoch a našej spoločnosti poskytne človekovi aj dnes práve základná škola. A deväťročný zážitok postupného dozrievania dieťaťa v kolektíve triedy základnej školy predstavuje určite rozhodujúci faktor formovania mladého človeka. Dokonca si myslím, že ak aj v určitých prípadoch rodinné prostredie, v ktorom dieťa vyrastá, nie je ideálne, môže v takejto situácii práve základná škola dopĺňať a do určitej miery v pozitívnom význame slova aj nahrádzať výchovný účinok rodiny. Preto si aj dnes veľmi vážim, čo mi Vaša základná školy poskytla a opakovane sa v spomienkach vraciam do svojich školských čias, a rád spomínam na našich učiteľov aj spolužiakov.

               Teším sa na naše zajtrajšie stretnutie.

                S úctou MUDr.Ján Rak

              

          • Netradičné účelové cvičenie žiakov II.stupňa

          • Dňa 29. a 30. septembra sa uskutočnila teoretická a praktická časť účelového cvičenia. V prvej teoretickej časti sa žiaci dozvedeli o spôsoboch záchrany ľudského života prostredníctvom inštruktorov – záchranárov. Tí najprv podali teóriu, previedli názorné ukážky, a potom sledovali žiakov, ktorí boli rozdelení do skupín, či správne predvedú stabilizovanú polohu, či správne vytiahnu poraneného z auta, či vedia ošetriť rany a zastaviť krvácanie. Pozorovali ich, ako si poradia s trojcípou šatkou, ako zabalia poraneného do izotermickej fólie. Oživenie človeka v bezvedomí si vyskúšali na špeciálnej figuríne. Súčasťou inštruktáže boli aj informácie o číslach záchrany. Ukážky a predvádzanie mali výbornú dynamiku, bola tam správna pracovná atmosféra.

            V praktickej časti účelového cvičenia mali žiaci možnosť sledovať ukážky ochrankárov Ministerstva vnútra SR. Pyrotechnické zásahy vzbudili rešpekt k ich práci. Ochrankári pútali pozornosť aj špeciálnym protivýbušninovým odevom, ktorý si chcel každý vyskúšať.

            Informácie, ktoré sa žiaci dozvedeli v priebehu dvoch dní, môžu zúročiť v praktickom živote. Možno už dnes sú medzi nami budúci záchranári či ochrankári a post záchrannej práce z 29. a 30. septembra sa stal pre nich inšpirujúcim.

            Bolo to skutočne netradičné účelové cvičenie.

             

            Triedna učiteľka 8. ročníka, R. Liptáková

               

          • Poďakovanie

          • Dobrý deň,

            ZŠ Grôsslingovu navštevuje naša  vnučka Klára Horňaková  od prvého ročníka. Pravidelne som ju vyzdvihovala zo školskej družiny a mala som možnosť sledovať prístup  vychovávateľky PhDr. Marcely Duchkovej k deťom. Okrem individuálneho  prístupu k deťom, si zaslúži poďakovanie za program, ktorý deťom pripravovala, podľa môjho názoru nad rámec jej povinností.
            V ŠD  okrem poznávacích vychádzok, spestrila pobyt  návštevou rôznych podujatí a filmových predstavení . Tieto aktivity poskytli deťom veľa zaujímavých informácií a školskú družinu navštevovali radi.
            Vo svojom širokom okolí som sa nestretla s takým vynikajúcim prístupom a snahou poskytnúť deťom aj mimo vyučovacieho procesu, čo najviac zaujímavých  a vedomosti doplňujúcich  informácii.
            Súčasne si dovoľujem poďakovať aj p. učiteľke Mgr. Michaele Hrnčiarovej, ktorá individuálnym prístupom ku každému dieťaťu a svojou mimoriadnou trpezlivosťou priviedla deti k tomu, že do školy sa tešili.
            Ako pedagóg je na vysokej profesnej úrovni a pod jej vedením formovala deti správnym smerom v duchu kreativity a pozitívnemu prístupu k životu.

            Poďakujte prosím aj touto cestou p.učiteľke a p. vychovávateľke za ich prístup k deťom  a želám si, aby sme mali čo najviac takýchto pedagogických pracovníkov.

            s pozdravom

            Eva Libušová


             

          • Exkurzia v Národnej rade Slovenskej republiky

          • V dňoch 17. a 24. septembra 2014 žiaci 8. a 9. ročníka absolvovali exkurziu v Národnej rade Slovenskej republiky pod odborným dohľadom pracovníčky NR SR.

            Všetci prítomní účastníci prešli najprv bezpečnostnou kontrolou a tam, vo vstupnej hale, získali prvé informácie týkajúce sa štátnych symbolov. Dozvedeli sa aj o zložkách štátnej moci a exkurzia pokračovala priestormi NR SR.

                           Iniciátorkou tohto podujatia bola pani učiteľka Antalíková, ktorá spoznávanie NR SR absolvovala so žiakmi 9. ročníka Žiaci 8. ročníka boli s triednou učiteľkou, s pani Liptákovou.

                           Žiakom nechýbala dávka slušnosti, preukázali aj veľký záujem o dianie v NR SR. Mali možnosť sledovať priebeh rokovania NR SR z balkóna.

                                                                                                                                  triedna učiteľka 8. ročníka

              

          • Jesenný nápad

          • Súťaž Jesenný nápad

                

                V septembri na  našej škole bola vyhlásená súťaž Jesenný nápad. Deti mali použiť svoju fantáziu a vyrobiť z jesenných plodov originálny a pekný výtvor.  Pomáhali im rodičia, súrodenci ako každý rok.  Myslím, že z roka na rok sú výrobky krajšie a náročnejšie. Vybrať tie „naj“ je ťažšie a ťažšie. Tento rok porota vybrala päť prác na odmenenie, ale skutočne všetci si zaslúžia stáť na mieste víťazov.  Deti si svoje výrobky často aj pomenovali. Všetky práce sú na našej stránke. Urobte si radosť a pozrite sa. ☺

             

            1.miesto  Oliver Tánczos, 

            2.miesto Petra Styková, 

            3.miesto Gréta Grešlíková, 

            4.miesto Miroslav Kubu, 

            5.miesto Lea Veal

            Pozrite si galériu kliknutím na náhľad.

          • História nášho mesta

          • 18. 9. 2014 sa trieda 4.C zúčastnila akcie Poznaj Staré mesto. Už pár dní sa s nami naša pani učiteľka triedna rozprávala o histórii nášho mesta a hlavne o významnej panovníčke Márii Terézii. Vedeli sme preto dosť veľa, ale nečakali sme, že sa na jej rodinu aj zahráme. Naša Lenka sa zhostila úlohy Márie Terézie tak presvedčivo, že sme chvíľami nevedeli, či sa nachádzame v 18. alebo 21. storočí. Náš spolužiak sa stal jej manželom  Františkom Lotrinským, ďalší predstavovali jej rodičov. Keďže táto panovníčka mala 16 detí, potrebovali by sme ešte jednu triedu, keby sme chceli stvárniť celú jej rodinu. Zažili sme aj korunováciu tejto panovníčky. Veľa sme sa dozvedeli aj o 4 bránach, ktoré viedli do mesta, z ktorých sa zachovala jediná, nad ktorou sa týči Michalská veža.

             

             

             

          • Záchranári v 4.C

          • 23. 9. 2014 k nám do triedy prišli záchranári z RZP Staré mesto (Rýchla zdravotná pomoc). Vďaka tomu, že si založili občianske združenie Academy of emergency medicine, môžu robiť osvetu aj medzi nami deťmi. Záchranár totiž príde na miesto až po zavolaní na telefónne číslo 155 alebo 112. Pri záchrane ľudského života zohrávajú svoju úlohu aj sekundy, preto je dôležité aby, sme my všetci poznali základy prvej pomoci. Dnes sme sa záchranármi alebo lekármi chceli stať všetci. Aktívne sme nacvičovali stabilizovanú polohu, umelé dýchanie, merali sme si pulz aj tep pulzným oximetrom. Spoznali sme, čo je to ambuvak,  všetci sme si vyskúšali detský krčný golier, laryngoskop, fonendoskop, obväzovali sme si hlavy, ruky. Odskúšali sme si špeciálny gél na popáleniny. Nebola to len ukážka. Za plné dve hodiny aktívneho nácviku prvej pomoci sme sa toho naučili naozaj veľa. Dúfame, že naše vedomosti nebudeme musieť použiť v praxi. Už vieme, že keby to bolo treba, možno by sme aj pomohli k záchrane ľudského života.

             

             

          • Spoznávame povolania

          • Možno by sa niekomu zdalo, že keď sme ešte len štvrtáci, máme čas zamýšľať sa nad otázkou: „Čím budem, keď budem veľký?“ Ale naša trieda 4. C sa o takéto „dospelácke“ veci zaujíma už teraz. Rodičia  jedného nášho spolužiaka a ich firma Fox One sa snaži o spropagovanie cestovného ruchu na Slovensku. Zúčastnil sme sa oficiálneho spustenia prvého multifunkčného informačného terminálu. Síce to znie hrozivo zložite, ale v podstate ide o geniálny nápad zmeniť dnes už nefunkčné telefónne búdky na Fajnorovom nábreží na multifunkčné informačné zariadenia, ktoré fungujú podobne ako naše interaktívne tabule. My sa pomocou podobných zariadení učíme v škole a tu slúžia na to, aby pomohli všetkým občanom. Turisti, ktorí navštívia naše hlavné mesto, sa môžu lepšie v Bratislave zorientovať. Môžu sa v rôznych jazykoch dozvedieť aj o našich kultúrnych pamiatkach. Zvýši sa informovanosť, služby  a bezpečnosť. 365 dní v roku, 24 hodín denne máme v centre mesta nepretržitý bezplatný prístup k informáciám. Akcia sa konala 22. 9. 2014 a zúčastnil sa jej europoslanec Ivan Štefanec, štátny tajomník František Palka, starostka Starého Mesta Táňa Rosová.  Ale predsa sa nám najviac páčilo, že aj nás nezabudli privítať. Dostali sme cukríky a vláčik Prešporáčik nás odviezol rovno pred bránu našej školy.

             

                

          • Pasovačka prvákov

          •     Štvrtok, taký obyčajný deň, poviete si. Ale 18.9. zas taký obyčajný nebol.  V bratislavskom Starom meste sa čosi zvláštne dialo. Dokonca aj počasie sa konečne  umúdrilo a slniečko poslalo pár teplých lúčov rovno na Hviezdoslavovo námestie. A na koho si posvietilo?

            No predsa na prváčikov!

               Práve tam ich totiž  pani starostka Tatiana Rosová oficiálne pasovala velikánskou ceruzkou za  prvákov. Ale pokojne ich mohla pasovať aj za rytierov, lebo v ten deň dokázali,  že tie pravé rytiersko-prvácke  cnosti ako vytrvalosť, trpezlivosť, slušnosť, odvaha i zvedavosť ovládajú na jednotku.

               Tak nech vás, prváci naši, tie rytierske cnosti i jednotky verne sprevádzajú počas celej prvej triedy!

                 

          • Prvý deň v škole...

          • Pamätáte si na svoj prvý deň v škole? S novým školským rokom sa brána našej školy opäť otvorila, vošli do nej malí i veľkí žiaci. Naši najmenší – prváčikovia sa v sprievode rodičov ocitli v krásnych triedach, ktoré ich príchodom ešte viac skrásneli. Želáme im, aby na ceste k nadobúdaniu poznatkov a k získavaniu zručností v našej základnej škole zažili radosť a spokojnosť z dobre vykonanej práce.

               

          • Ako sme si vyrobili papier

          • Na rozhraní senicko-myjavských kopaníc, v obci Prietrž, obkolesenej krásnou prírodou, sa nachádza jediná manufaktúra na ručnú výrobu papiera na Slovensku. A práve tam sa 18. júna 2014 vybrali naši štvrtáci na koncoročný výlet.

            Cieľom našej cesty bol domček učupený blízko lesa.  Vo výklade si deti overili a získali nové poznatky z histórie výroby papiera. V dávnej minulosti ľudia písali na drevo a hlinené dosky, neskôr na papyrus, hodváb, rastliny a od 16. storočia na pergamen. Papier vynašli v roku 105 n. l. v Číne. Na dnešné pomery mal zvláštne zloženie. Ľudia doň pridávali vodu, trávy, bavlnu, ľan, morušu, konope, žihľavu, ryžu, ale i staré handry, rybárske siete, námornícke laná. Na Slovensku sa papier pôvodne vyrábal z handier.

                        Vo výrobni si deti vyskúšali, ako sa ručne vyrába papier, aj si ho samy vyrobili. Tunajší papier sa vyrába prevažne z bavlny, ktorú dovážajú až z Ameriky alebo z Izraela, prípadne z ľanu alebo konope. Bavlna sa najprv rozomelie na kašu, ktorá sa zafarbí a zriedi s vodou. V pracovnej kadi s miešadlom získa jemnú konzistenciu. Do zmesi sa ponorí sito podľa veľkosti papiera, zmes sa vyberie, utrasie. Voda odtečie a na site ostanú len vlákna. Tie sa vyklopia na vlnenú látku (volá sa to gaučovanie, ale s vylihovaním na gauči to nemá nič spoločné), prekryjú ďalšou vlnenou látkou a celý proces sa zopakuje. Keď sa vyrobí približne 50 kusov, vložia sa do lisu. Ten ich stlačí tak, aby vytiekla všetka voda. No a potom sa hárky dajú sušiť na povalu ako bielizeň. Za 1 – 4 dni je papier hotový. Naši žiaci si vyrobili kvetinkový papier.

                        Ručná papiereň v Prietrži existuje dvadsať rokov. Denne v nej vyrobia 500 – 600 papierových hárkov. Každý kus je originál, žiadne dva nie sú rovnaké. Keď ho nasvietite, objaví sa na ňom monogram PETRUS – názov firmy. Nesie niekdajšie meno obce Prietrž.

                        Keďže naša škola je pomenovaná po armádnom generálovi  Milanovi Rastislavovi Štefánikovi, nemohli sme obísť miesto jeho posledného odpočinku. Mohyla Milana Rastislava Štefánika sa nachádza na vrchu Bradlo vo výške 543 metrov medzi mestom Brezová pod Bradlom a Štefánikovými rodnými Košariskami. Pamätník navrhol architekt Dušan Jurkovič a slávnostne bol odhalený 23. septembra 1928. Celá stavba je postavená z travertínových blokov. Jej majestátnosť vystihujú štyri obelisky vysoké dvanásť a pol metra. Mohyla na Bradle je národnou kultúrnou pamiatkou.