• Otvorenie nového detského ihriska v Medickej záhrade

          • V piatok 19. apríla 2013 v dopoludňajších hodinách otvorila starostka mestskej časti Bratislava-Staré Mesto Tatiana Rosová nové ihrisko pre školákov v Medickej záhrade. Na jeho podobe sa podieľali aj deti, rodičia a pedagógovia našej školy. Vybrali si model, ktorý sa zrealizoval. V tento deň sa mohli pozvané deti nielen do sýtosti zahrať, ale i zasúťažiť si so zamestnancami firmy DELL, ktorá sa sponzorsky pričinila o jeho realizáciu. Našu školu na tejto akcii zastupovali deti z 1. B a 3. L. Deti sa veľmi tešili z nového ihriska i z čokolád, ktoré vyhrali v súťažiach. Televízia Markíza odvysielala z otvorenia príspevok v Televíznych novinách. Prezentovali sa v ňom deti 3. L a svoje názory na nové ihrisko vyjadrili Narciska Kadlečíková a Šimon Dubravík. Možno, že časom k zostave pribudnú niektoré nové prvky. Veríme, že na školákov sa bude myslieť aj pri rekonštrukcii ihriska na Jakubovom nám.

            Veľmi sa tešíme a v mene všetkých detí ĎAKUJEME!

            Fotky : http://www.flickr.com/photos/71756450@N08/sets/72157633810961037

          • Športový deň v škole

          • Už sa stáva tradíciou, že v jedno sobotné dopoludnie prichádzajú rodičia s deťmi a súťažia v rôznych športových disciplínach. Ani tento rok tomu nebolo inak. 1.júna, pri príležitosti MDD, sa uskutočnil v areáli našej školy ,,športový deň“. Počasie nám prialo, zúčastnilo sa okolo 90 rodinných dvojíc, ktoré súťažili v šiestich disciplínach. K dobrej atmosfére prispela hudba, nezabudli sme ani na pitný režim pre všetkých zúčastnených, pre rodičov bola pripravená kávička a samozrejme, ani tento rok nesmel chýbať guláš, ktorý bol naozaj fantastický!

            Na záver boli vyhlásené najlepšie víťazné dvojice, ocenili sme aj najmenších športovcov, ktorých bolo až osem. Samozrejme, sladká odmena sa ušla všetkým deťom.

            Touto cestou by sme sa chceli poďakovať Rade rodičov a ostatným, ktorí pomohli v sponzorských daroch, ale aj pri realizácii tohto dňa a vďaka patrí aj pedagógom a vedúcej kuchyne, ktorí neváhali a prišli pomôcť na túto úžasnú akciu.

            Veríme, že sa takto stretneme opäť o rok.
          • A prázdniny sú tu...

          • Leto klope na dvere a s ním aj koniec školského roka.

            Pre našu školu bol tento rok naozaj úspešný – svedčia o tom získané ocenenia a vysoké umiestnenia našich žiakov v rôznych súťažiach, či olympiádach.

            Preto koncoročný program na školskom dvore bol nielen rozlúčkou so školu ale aj malou ukážkou našich talentov, na ktoré sme patrične hrdí.

            Svoje recitačné majstrovstvo predviedli Roman Jančovič z 5. A a Ema Fričová z 3.V – finalisti krajského kola Hviezdoslavovho Kubína, malý Riško Filka z 1.B triedy, ktorý svojim krásnym speváckym výkonom ohúril nielen nás, ale aj porotu súťaže Slávik Slovenska, kde získal 1. miesto v obvodnom kole. Nechýbali ani malí hudobníci – skvelí hráči na husliach – Oskar Kamenec z 2. B Rebeka Habartová z 2. A.

            Program osviežili aj šikovné Mažoretky, ktoré roztancovali nejedného diváka.

          • Debatiáda

          • V ZS Matky Alexie 16.4. sa nasi ziaci zucastnili dalsieho stredozapadoslovenskeho  kola Debatiady. Temy boli zaujimave ako napr. Stroje by mali nahradit predavacov v obchodoch, vsetci studenti by mali mat 1 poobednajsiu sportovu aktivitu, Mladez od 15 rokov by  mala mat vodicsky preukaz a pod.

            Pekne nas reprezentovali ziaci Mikulencakova, Krajnakova /obsadili 4.miesto/, Zahumenska a Kopunec – 5.miesto, Zelman a Pavlicko – 7.miesto, Bortnak a Cerny – 8.miesto.

            Z nasich debaterov mame radost.

             

          • Zážitková hodina Veľká noc

          • Týždeň pred Veľkou nocou sme mali zážitkovú hodinu – tvorivé dielne. Krásne vázy, ktoré zdobili naši druháci, by sa nehanbili na stôl položiť v ktorejkoľvek rodine. Použili servítkovú techniku a vystrihnuté kvety prilepili na sklo. Pre svoje potešenie si potom vyrobili maličké kuriatka z obalov na vajcia. Boli milé, rôznofarebné, podľa predstáv detí. Deti použili veci, ktoré by ste bežne v domácnosti vyhodili – obal na vajíčka a pohár od dojčenskej výživy. Vyskúšali  si, že sa z nich dajú vyrábať krásne veci. 

             

             

             
          • MC Donald cup

          • Veľké prekvapenie žiakov 1.stupňa.

             

            7.4.2014 v pondelok sa žiaci 1.stupňa zúčastnili na OK McDonald´s cupu v malom futbale na prírodnej tráve na ihrisku Interu Bratislava na Drieňovej ulici. Ako outsider tejto už finálovej skupiny o postup do krajského kola si počínali nadmieru dobre, keď hneď v prvom stretnutí oplatili prehru 8:3 ZŠ Vazovovej zo základnej skupiny v pomere 6:2. Ďalší zápas mal veľkého favorita zo ZŠ Mudroňova ( celkový víťaz a postupujúci ), ktorému sme podľahli po dobrom výkone 7:2. Posledný zápas bol zápasom o druhé miesto a v ňom sme uspeli defenzívnou taktikou so ZŠ Dubová 3:2. Odmenou nebol síce postup do krajského kola, ale dobrý výkon v turnaji a krásny pohár a diplom za celkové druhé miesto. O tento úspech sa pričinili brankár Filip Ehrenstein, obrancovia Jakub Beňadik, David Richter, Oliver Vašečka, Rasťo Čupka a útočníci Adam Titka, Filip Titka a náš kapitán Matej Kurta. Všetkým chlapcom pod vedením p. zást.Dadykina gratulujeme a želáme ďalšie úspechy vo futbale, ale aj iných športoch.

          • A znova začíname...

          • Je slnečný pondelok 2. septembra a my začíname ...
            Aj v tomto školskom roku začíname slávnostným programom na školskom dvore.
            Dvor je plný veselých detí a rodičov, usmiatych pedagógov.
            Nedočkaví prváčikovia žmolia v rukách krásne kytice pre svoje nové pani učiteľky a ich rodičia stláčajú spúšte fotoaparátov a kamier, aby neprišli o tento neopakovateľný zážitok.
            Program pre nás všetkých pripravili naše šikovné deti, speváci Linda Határová a Riško Filka z 2. B, úspešná recitátorka Emka Fričová zo 4.V a program moderovali a technicky zabezpečili pani učiteľky Hrnčiarová a Suchovská.
            Nechýbal ani slávnostný príhovor pani riaditeľky Hronskej.
            Malí prváci prešli „školskou bránou“, zaspievali si a dostali malý darček z rúk našich deviatakov, ktorý im bude pripomínať tento veľký deň.
            Prajme si, aby tento školský rok 2013/2014 bol pre nás všetkých úspešný!

             

          • Beseda so spisovateľom

          • Dňa 17.9. 2013 sa žiaci 4.V a 5.A zúčastnili v kníhkupectve Martinus besedy so spisovateľom Romanom Bratom.

            Pán Brat im predstavil svoju novú knihu pre deti - Ako naštvať Rimana. S deťmi diskutoval o výhodách a nevýhodách počítačovej techniky, o dôležitosti čítania kníh i o svojom krásnom povolaní, či skôr záľube.

            Žiaci dostali drobné darčeky a túto knižku si mohli zakúpiť so zľavou, čo aj niektorí využili.

            Pán spisovateľ sa po podnetnej hodinke deťom poďakoval za počúvanie a aktivitu a v závere im prečítal úvodné strany svojej novej knižky.

          • Pasovačka prvákov

          • V jedno pekné, slnečné, septembrové dopoludnie privítalo Hviezdoslavovo námestie nových prváčikov základných škôl Bratislava - Staré mesto. Boli oficiálne pasovaní za prvákov a to nie hocikým...ale priamo pani starostkou Tatianou Rosovou.

            Hrdo dvíhali hlávky k slniečku, držali si svoje prvé školácke knižky a pozerali na slávnostný program. Niektorých boli povzbudiť aj rodinní príslušníci, iným stačili kamaráti či noví spolužiaci z triedy.

            Po slávnostnej pasovačke sa naradostení vracali späť do svojich škôl, aby opäť zasadli do prváckych školských lavíc a naučili sa čo najskôr čítať a písať.

            Našim prváčikom želáme veľa elánu a úspechov v škole .

             

          • Poznávací výlet, alebo štvrtáci v Planetáriu Hlohovec

          • Boli ste už niekedy v Hlohovci? 

            Toto mesto je zaujímavé nielen svojou krásou ale aj bohatou históriou a planetáriom, ktoré bolo cieľom cesty našich štvrtákov.

                 Planetárium stojí na kopci, takže sme mali krásny výhľad na celé mesto Hlohovec.

            Hneď pri vstupe nás privítala milá teta a deti si mohli zakúpiť zaujímavé pohľadnice a obrázky o vesmíre.

            Najviac sa všetci tešili na sálu planetária. Sedeli sme vo vysokých polohovateľných kreslách s výhľadom na kupolu, ktorá tu slúži na premietanie.

            Stačilo zhasnúť svetlo a ujo astronóm nás previedol zaujímavou cestou vesmírom. Po Mliečnej ceste sme dokráčali priamo k Slnku a zoznámili sme sa so všetkými planétami slnečnej sústavy a ich kamarátkami hviezdami. Naučili sme sa orientovať na nočnej oblohe a spoznávať mnoho súhvezdí.

                 Po skončení projekcie sme navštívili aj nádherný kláštor Františkánov, v ktorom sídli vlastivedné múzeum.

            Prezreli sme si krásne a starobylé obrazy a predmety z čias dávno minulých. Veľmi sa nám páčila výstava exponátov zvierat a vtákov, ktoré žijú v tamojšej oblasti.

            Chlapci najviac ocenili výstavu zbraní a dievčence krásne kroje.

                 Na záver si deti mohli zakúpiť suveníry na pamiatku.

            Dnes sme sa veľa naučili a zažili pekné chvíle.

             

          • Papiernička Prietrž

          • Za poznaním ručnej výroby papiera putovali žiaci siedmeho a ôsmeho ročníka našej školy 8. novembra do Prietrže.Táto malá osada sa stala centrom záujmu netradičného spôsobu výuky – výroby papiera.

             

                   Žiaci najprv absolvovali odborný výklad lektormi papierničky. Pod ich dohľadom nazreli i do histórie výroby papiera od jeho vzniku . Dozvedeli sa o spôsobe spracovania bavlny, ľanu s možnou prímesou kvetín a listov z ponuky ročného obdobia.

                     Po odbornom výklade pracovníci ponúkli žiakom zaujímavú aktivitu – vlastnoručnú výrobu papiera. Podľa vzoru odborného pracovníka žiaci ponárali ruky do kašovitej hmoty s rámikom a sitkom, do ktorého chytali masu s vodou. Vodu nechali odtiecť a už vyformovaný malý obrys papiera preklopili na látku. Lisovaním sa odstránila prebytočná voda. Sušenie papiera je posledným krokom k finálnemu výrobku. Každý žiak si vyrobil svoj vlastný papier , ktorý dostane asi o 2 dni.

                     Papiernička v Prietrži je jedinou ručnou výrobňou papiera na Slovensku.

            Treba dodať , že ide o ekologický spôsob výroby výrobku. Žiaci by si takýto netradičný spôsob výuky radi zopakovali ešte raz.

                                                           Veľké ĎAKUJEME patrí rodičom, ktorí túto akciu umožnili a finančne podporili , ako aj vedeniu školy.

                                                       

                            Ďakujú triedne učiteľky a žiaci siedmeho a ôsmeho ročníka.

          • Stolný tenis

          • V rámci Európskeho týždňa boja proti drogám sme zorganizovali stolnotenisový turnaj žiakov a žiačok 2. stupňa. V priebehu minulého týždňa prebehli triedne kolá i školské kolo. V ňom si najlepšie počínali dievčatá na prvom mieste Saša Majerská, na druhom Veronika Toplanaj, na treťom Bodóová Monika a na štrvrtom Líšková Ema. Všetky sa zúčastnili v utorok 19.11. aj Okresného kola v stolnom tenise na ZŠ Mudroňova, kde vzorne reprezentovali našu školu a obsadili 3. miesto. V kategórii chlapcov vyhral školské kolo Adrian Chovanec pred Samom Horváthom a Davidom Petričkom. Na štvrtom mieste sa potom umiestnili Paťo Kolek, Dano Gemeiner a Bruno Tobias Pavličko. Keďže Adrian Chovanec a David Petričko nespĺňajú vekový limit súťaží Okresného kola športových súťaží, reprezentovali nás v ňom Samo Horváth, Bruno Tobias Pavličko, Dano Gemeiner a Paťo Kolek. Chlapci bojovali aj za seba, aj za starších spolužiakov a vyhrali s prehľadom svoju skupinu. Vo finále sa stretli so ZŠ Dubová a len s vypätím všetkých síl a schopností zvíťazili po tuhom boji v každom zápase celkovo 4:3, keď zodpovednosť padla v poslednej dvojhre na Bruna. Ten svoj životný zápas zvládol a na čele s našim najlepším hráčom Samom, tiež Danom a Paťom sa tešili z prvého miesta v okresnom kole a postupu do Krajského kola. Všetkým gratulujeme a budeme držať palce v ďalších bojoch. 

             

          • Úspech našej žiačky v zahraničí

          •       O Lucke Novosadovej, žiačke 5.ročníka všetci vieme, že je veľmi talentovaná. Od malička sa venuje modernej gymnastike a reprezentuje svoj klub doma i v zahraničí. Ani minulý víkend tomu nebolo inak. Na MS v Nemecku jej stupienok víťazov ušiel iba o chlp a v obrovskej konkurencii získala nádherné 4.miesto.

            Je to naozaj skvelý úspech a my sme hrdí na to, že Lucka je žiačkou našej školy.

            Prajeme jej aj do budúcna veľa úspechov :).

             

          • List od rodiča

          •  Skutočnosť je dnes taká, že učitelia sa len málokedy dočkajú uznania za svoju prácu. A preto sme radi, že na našu školu občas príde aj pochvalný email...

             

            Dobrý deň pani riaditeľka,

            touto cestou Vám chcem zo srdca poďakovať za moju dcérku Helenku za zmenu vyučujúcej na ANGLICKÝ JAZYK.

            Ďakujem za milé rána, ďakujem za úsmev na tvári a ďakujem za radosť dieťaťa chodiť do školy. Skončilo sa trápenie z ANGLICKÉHO JAZYKA. Už niet milovaných a niet ani odvrhnutých.

            Skláňam sa pred profesionalitou pani učiteľky Kořanovej na hodinách angličtiny. Deti sa neboja rozprávať, každý má rovnakú možnosť komunikovať a podľa rozprávania detí, nikto nie je obchádzaný a zatracovaný. Má vybudovanú autoritu prirodzenou cestou. Pani učiteľka je prísna, veľa vyžaduje a deti to rešpektujú. Nekričí (nehučí) po deťoch aj keď niečomu nerozumejú. Naopak, pani učiteľka dá deťom vyčerpávajúcu odpoveď.

             

                            Toto vyjadrenie je moje osobné a musím povedať, že pri našich problémoch sa nám naozaj veľmi uľavilo.

             

                            Príjemný deň Vám praje

             

                                                             mamička    (meno sme neuviedli zámerne)

          • Naše deti potešili seniorov i bratislavčanov

          • Pri príležitosti vianočných osláv mesta Bratislavy vystúpili naše deti na Vianočných trhoch na Hviezdoslavovom námestí a svojim krásnym programom o tradičných zvykoch, ktoré naši predkovia praktizovali od Lucie do Vianoc,

            potešili všetkých návštevníkov trhov.

            Nechýbali vianočné piesne, vinše a na záver naši piataci rozprúdili krv aj tým najväčším „uzimencom“ – ich GANGNAM STYLE tanec nenechal nikoho zamrznúť.

                 Týmto programom sme potešili aj seniorov v Penzióne Dome seniorov RUDI na Ul. Odbojárov v Bratislave a pred Vianocami im naše deti vykúzlili úsmev na tvárach a dokonca si spolu s nami aj zaspievali.

            Prajeme im veľa zdravia a spokojnosti.
              
          • Naša škola to s úrovňou vzdelávania myslí vážne

          • Dňa 7. novembra 2013 sa naša škola zúčastnila na projekte KOMPARO , v rámci ktorého boli testovaní žiaci 8. a 9. ročníka z matematiky , slovenského jazyka a literatúry. Ôsmaci okrem týchto predmetov boli testovaní aj z prírodovedného bloku , zo spoločenskovedného bloku a zo všeobecných študijných predpokladov.

                Účasťou na projekte sme sa výsledkami našich žiakov 8. ročníka v slovenskom jazyku a literatúre zaradili medzi 25% najúspešnejších škôl. Testy písalo 9 986 žiakov zo 428 škôl na Slovensku.

                   Chceme, aby verejnosť vedela, že naša škola to s kvalitou vzdelávania myslí vážne.
          • Výprava nádeje

          • Zberu papiera sa venujeme takmer každý rok a tento nie je výnimkou. Keď však Nadácia Kvapka nádeje v spolupráci so Zbernými surovinami a.s. vyhlásili druhý ročník súťaže Výprava nádeje pre základné školy, netušili sme, ako nám zmení život a zviditeľní našu školu na celoslovenskej úrovni. Prioritným cieľom okrem environmentálnej, bol charitatívny rozmer celej akcie, nakoľko finančné prostriedky zo zberu putovali na podporu liečby onkologicky chorých detských pacientov. Vyhlásili sme preto internú medzitriednu súťaž v zbere papiera a vďaka deťom, rodičom i učiteľom sme vyzbierali 4330 kg papiera a umiestnili sa tak na 3.mieste k Bratislavskom kraji. Dostali sme pozvánku na televízne natáčanie semifinálového kola Kvapky nádeje 10.6.2013 v Čunove. Školu reprezentovali najlepší „ zberači “, teda Paťo Becker, Maťa Obšitníková, Lenka Fecková, Aďo Chovanec, Marek Zanechal a Kubo Václavík. V lanovom centre sme prekonávali sami seba a najmä strach, pretože vo výške niekedy až 20 metrov nad zemou sme mali všelijaké pocity. Podelíme sa o ne s vami v priloženej fotogalérii a videozáznamoch. Bola to fuška a ešte pred poslednou disciplínou, teda štafetou sme boli na treťom mieste. Tú sme však zvládli brilantne vďaka dobre stanovenej taktike dvojice p. uč, Repková a p. zást. Dadykin, tiež našej šikovnosti, obratnosti, odvahe a priznajme sa – aj šťastiu. Prekonali sme nástrahy prekážkovej dráhy najrýchlejšie a najpresnejšie, čo ste mali možnosť vidieť aj v RTVS, ktorá semifinálové kolá vysielala. Postup do finálového kola bol náš a tak sme sa tešili do Košíc na natáčanie finále. To sa uskutočnilo 14. – 16. 10.2013 za účasti ôsmych škôl z ôsmych krajov Slovenska.

            Benjamínkom našej výpravy na Výpravu nádeje bol Paťo Becker, ktorý bol suverénne najmladším účastníkom zo všetkých škôl. Maťa, Aďo, Marek a Kubo spolu s p. zást. Dadykinom však vytvorili skvelý team, ktorý ťahal za jeden koniec a okrem kolektívnosti preukázal veľa pohybových a iných zručností v mnohých disciplínach. Vedomostné súťaže nás však do úplného finále medzi dve najlepšie školy na Slovensku nepustili, tam sa dostali naši kamaráti a súčasne súperi zo ZŠ v Mojmírovciach a ZŠ Moravské Lieskové, ktorí sa umiestnili na druhom a prvom mieste. Gratulujeme im, ale i my sme preukázali svoje schopnosti, vedomosti, zručnosti, pomohli sme prírode, chorým deťom, zviditeľnili školu v rámci celého Slovenska ( finálové časti sa vysielali na RTVS každú sobotu dopoludnia ) a získali sme i 500 € výhru, ktorú použijeme na skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu v našej škole. V spolupráci s rodičmi a všetkými žiakmi školy sa tešíme už teraz na vyhlásenie 3. ročníka Výpravy nádeje a pokúsime sa prekročiť minuloročný úspech. Poďakovanie však patrí všetkým zberačom papiera, deťom i rodičom, nie len žiakom, ktorí nás vo finále tak vzorne reprezentovali. Pozrite si aj naše prezentačné video, ktoré ocenila Adela Banášová ako druhé najlepšie.                  

                                   
                                                    

                                                                                                         Mgr. Róbert Dadykin

             

            Videá, ktoré súvisia s aktivitou nájdete na adresách

            http://www.youtube.com/watch?v=TcWGI_czW5w

            http://www.youtube.com/watch?v=-d2S17p3gOkh

            Fotogaléria

             

             

             

          • Polročné vysvedčenie s pani starostkou

          • V deň slávnostného odovzdávania polročných vysvedčení navštívila našu školu pani starostka Starého Mesta pani Táňa Rossová a naši štvrtáci prevzali hodnotenia svojho správania a prospechu za prvý polrok z jej rúk.

            Deti v oboch triedach LIENKY  i VČIELKY boli milo prekvapené jej návštevou. Pani starostka sa im prihovorila, pochválila ich snaženie a popriala im, aby sa im naďalej tak dobre darilo v ďalšej práci.

             

          • Zápis do prvých ročníkov

          • V dňoch 24.-25. januára prebehol zápis do prvých ročníkov a naše pani učiteľky si pri tejto príležitosti pripravili pre predškolákov dva dobrodružné výlety – pri prvom vstúpili na tajomný Ostrov pokladova pri druhom navštívili myšací domček myšiaka Šikuľku.

                 Počas každého výletu za dobrodružstvom budúci školáci plnili rôzne úlohy, aby získali poklad, či na zázračných váhach zistili, či sú už pripravení nastúpiť do školy.

                 Úlohy mali preveriť šikovnosť a múdrosť detí a oni sa nenechali zahanbiť – poznávali písmenká, zvieratká, počítali, poznávali farby a geometrické tvary, kreslili a poniektorí i spievali. Spolu s pani učiteľkami si vyskúšali aj anglické slovíčka a tí najšikovnejší si v angličtine zahrali aj malé maňuškové divadlo.

                  Počas tohtoročného zápisu bolo na našu školu zapísaných 122 detí,
            z toho 59 dievčat a 63 chlapcov.

                  S radosťou môžeme konštatovať, že aj v tomto roku deti úlohy zvládli a už teraz sa tešíme na september a nových prváčikov.

             

          • Lyžiarsky výcvik Oravice 2014

          • Dňa 23. januára 2014 sa 36 detí našej školy v dobrej nálade, tlačilo do autobusu, ktorý nás

            mal dopraviť na dlho očakávaný lyžiarsky výcvik.

            Cesta bola síce dlhá, ale čoraz viac zasnežené vrcholy hôr Západných Tatier a čaro malebných

            oravských dedín krátili čas celej výprave.

            Po príchode na chatu, ktorá pôsobila ako z rozprávky, nás vítal jej milý a priateľský majiteľ. Ešte sme netušili aké prekvapenia pre nás prichystal. Mimoriadne zábavný program ako karaoke, nočné hľadanie rôznych predmetov a osôb v lesíku, disco, súťaže, chutné jedlá, ako pozornosť čaj na svahu, množstvo spoločenských hier. To všetko prispievalo k tomu, že sme sa cítili ako veselá rodinka. Tento pocit umocňoval fakt, že starší žiaci vo všetkom pomáhali tým menším a naopak.

            Napriek zlým snehovým podmienkam, ktoré na Slovensku boli, to naše akoby od Perinbaby dostalo milosť a tak na druhý deň mohol začať tvrdý výcvik. Svah vyhovoval všetkým úrovniam lyžiarov i snwboardistov, ktorým sa venovali zodpovední inštruktori.

            Perličkou poobedných aktivít boli návštevy Aquaparku, ktorý čarovným spôsobom zoceľoval naše doráňané a ubolené telá.

            Domov sme sa vrátili všetci zdraví a s príjemným pocitom, že výcvik okrem modrín každému nejakým spôsobom prospel.