• Tvorím, teda som – Špaldové a pohánkové vankúše

          • Tento týždeň sme pokračovali 2. aktivitou v cykle projektových aktivít TVORÍM, TEDA  SOM – ZDRAVÁ DUŠA ŠKOLY  v spolupráci s OZ MOJE ŠŤASTNÉ DIEŤA. Žiaci 2.A a 2.B v rámci ŠKD vyrábali špaldové a pohánkové vankúšiky (vymaľovávavali fixkami na textil, plnili špaldovými alebo pohánkovými šupkami). Špaldové a pohánkové šupky udržujú telesnú teplotu a vlhkosť. V lete chladia a v zime udržujú teplo. Náplň zo špaldy a pohánky prehrieva zatuhnuté svalstvo, skvalitňuje spánok, pomáha pri opuchoch a čerstvých poraneniach. Uvoľňuje svaly a tlmí bolesť. Špaldové vankúše môžu slúžiť ako náhrada vankúša, aj ako zahrievací vankúš. Sú alternatívou k fľašiam s teplou vodou alebo horúcim podložkám. Dajú sa ohrievať priamo v rúre, alebo v mikrovlnnej rúre (doba ohrevu max. 1 minúta). Žiaci s radosťou pracovali a celá činnosť priniesla príjemne strávené popoludňajšie chvíle. 

          • Deviataci za katedrou

          • 28. marec 2023 patril našim učiteľom. Svoju úctu a podporu im naši deviataci vyjadrili aj tým, že ich nechali trošku oddychovať a zastúpili ich za katedrou. A tak namiesto učiteľov, deviataci s deťmi čítali v šlabikári, odčítali, násobili, riešili rovnice, učili sa s deťmi o kolobehu vody, či o prvých lovcoch a zberačoch. Zvládli to naozaj bravúrne, okrem vedomostí a nasadenia priniesli do vyučovania aj veľa dobrej nálady a humoru. Ďakujeme všetkým deviatakom za túto krásnu pomoc a učiteľom za ich obetavú prácu. 

          • Zábrany už stoja, žabky môžu migrovať

          •           Sobota 18. marec 2023, 8.30 hod., parkovisko pod Červeným mostom. Zdá sa to neuveriteľné, ale už po 38. raz sa tu zišli nadšenci prírody a žabiek: organizátori akcie Pomoc ropuchám pri jarných migráciách na Železnej studienke Blanka a Roman Lehotskí zo základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Miniopterus v spolupráci so Štátnou ochranou prírody SR, malé i veľké  deti, dospelí, odborná i laická verejnosť. Všetci prišli pomôcť žabkám splniť ich životné poslanie – pripraviť podmienky na to, aby mohli bezpečne dôjsť do rybníka naklásť vajíčka, z ktorých sa zrodí budúce potomstvo.
                      A tak sa v rukách detí i dospelých ocitli motyky a kladivá. Najprv bolo treba vyhĺbiť jarček. Potom zatĺcť do zeme kolíky a natiahnuť fóliu. Nakoniec na ňu nahrnúť zeminu a udupať ju. Ešte posledné úpravy a zábrany sú hotové. Pred cestou do rybníka vykopať jamu, do ktorej žabky bezpečne spadnú, aby sme ich mohli preniesť. A teraz už len čakať, kedy sa v noci oteplí, žabky sa zobudia a vydajú sa na svoju každoročnú púť do rybníka.
                      Za dobrú prácu čakala na deti 1. C a 5. B odmena – odznak, ktorý im bude pripomínať, že pomohli dobrej veci. Po práci si niektorí opekali a potom sme sa presunuli na Partizánsku lúku. Záver krásneho slnečného dňa patril detským hrám.
                      Ďakujeme všetkým deťom, rodičom a známym za pomoc pri stavaní zábran.
                                                                                           MD a KV


             
          • Burza kníh v ŠKD


          • Marec je mesiac knihy a u nás v ŠKD sa konala spoločná milá akcia – burza kníh. Deti s pomocou rodičov si vybrali doma knihy, ktoré by si mohli v škole s inými deťmi vymeniť, alebo vzájomne si predať a to za symbolickú cenu. Deti tak mali možnosť si precvičiť finančnú gramotnosť a samozrejme i obchodného ducha J
            Burza kníh sa konala v každom oddelení ŠKD a oddelenia sa spolu i spájali a mali burzu medzi sebou. Väčšinou prváci s prvákmi, druháci s druhákmi či tretiakmi a štvrtácke triedy mali burzu tiež medzi sebou vzájomne.
            Bolo zaujímavé sledovať, ako sa deti snažia osloviť kupujúceho a deti o svojej knižke hovorili i svoju históriu. Čo som si všimla ako najväčšiu hodnotu, tak to bolo to, ako si deti svoju knihu cenia. A o to nám v ŠKD práve ide, aby si deti uvedomili hodnotu kníh a aby mali k nim pozitívny vzťah. Kniha je totiž užitočný pomocník a skvelý spoločník pre človeka J J

            Mgr. Anna Juráňová
          • Ocenení učitelia a zamestnanci školy

          • Mestská časť Bratislava – Staré Mesto sa po štyroch rokoch vrátila k tradícii oceňovania pedagogických a nepedagogických zamestnancov škôl pri príležitosti Dňa učiteľov. V piatok 24. marca 2023 sa ocenení zamestnanci stretli v Zichyho paláci na milej spoločenskej akcii. Aj z pohľadu žiakov a zamestnancov školy boli navrhnutí a ocenení títo pedagógovia:

            • za I. stupeň: J. Jurigovú, K. Staudtovú,
            • za II. stupeň: M. Dlugošovú, L. Kočanovú,
            • za ŠKD: Z. Janečkovú,
            • za nepedagogických zamestnancov: vedúcu ŠJ E. Ťažkú.

            Oceneným srdečne blahoželáme a mestskej časti Bratislava – Staré Mesto ďakujeme za príjemnú atmosféru a kultúrny program spoločenskej akcie.

          • Marec - mesiac knihy

          • Aj naša škola tento mesiac žije knihami. Deti sa mohli zapojiť do viacerých aktivít, ktoré si pre nich pripravili naši učitelia a podporný tím školy. Deti hádali obľúbené tituly našich učiteľov, hútali, z ktorých kníh sú vybrané citáty či dokonca mohli prísť jeden deň do školy preoblečení za hrdinu/postavu zo svojej obľúbenej knihy. Celý mesiac knižných aktivít zavŕšime "Súťažou o prečítanej knihe 2". Naši malí i veľkí čitatelia  si prídu zmerať sily vo vedomostiach o prečítaných knihách v zábavných kvízoch. Opäť budeme súťažiť o krásne vecné ceny. Ďakujeme všetkým deťom, ktoré nezabudli, aký úžasný je svet kníh a súťažia s nami :-)

          • Tvorím, teda som - Mydlo je čistota

          • 17. marca 2023 sme uskutočnili prvú aktivitu v cykle projektových aktivít na budovanie a podporu pozitívnej klímy školy -  TVORÍM, TEDA SOM – ZDRAVÁ DUŠA ŠKOLY. Projekt je zameraný na tvorivé činnosti – výrobky z mydlovej hmoty a hravý spôsob informovanosti detí a mládeže o hygienických zásadách ako základnej prevencii voči chorobám. Vďaka realizácii podujatí dochádza u účastníkov k utvrdzovaniu návykov aktívneho využívania voľného času. Projekt uskutočňujeme v spolupráci s OZ Moje šťastné dieťa.  Žiakov 2.A v rámci ŠKD tvorenie veľmi zaujalo a tešili sa z vyrobených mydielok. 

          • Hviezdoslavov Kubín - školské kolo II. stupeň

          • Dňa 23.2.2023 sa na škole uskutočnilo školské kolo II. a III. kategórie v prednese poézie a prózy HK 2023. 

            II. kategória poézia

            1.       miesto: Ester L. (5.B)

            2.       miesto: Karolína N. (5.C)

            3.       miesto: Bibiana D. (5B)

            II. kategória próza

            1.       miesto: Sami K. (5.B)

            2.       miesto: Naďa Paula Š. (6.B)

            3.       miesto: Mária H. (6.B)

            III. kategória poézia

            1.       miesto: Jakub H. (8.B)

             

            III. kategória próza

            1.       miesto: Samuel W. (8.B)

             

            Tešíme sa na okresné kolo HK - kategória I. - III., ktoré sa uskutoční 24.3.2023.

          • Tvorivé dielne v ÚĽUVE

          • V rámci Techniky sa žiaci piatych ročníkov zúčastnili tvorivých dielni  v ÚĽUVE. Pre žiakov boli pripravené drotárske, keramické dielne, dielne kde si mohli vyskúšať prácu so šúpolím, textilom a maľbou na sklo pomocou tradičných remeselných postupov. Každý žiak si domov odniesol svoj vlastný výrobok a nadšenie z práce.  

          • POZVÁNKA pre deti a rodičov

          • V sobotu 18. 3. 2023 sa uskutoční už 38. ročník akcie Pomoc ropuchám pri jarných migráciách na Železnej studienke v Bratislave. Pozývame všetkých záujemcov, ktorí majú radi prírodu a chcú jej pomôcť. Stretneme sa o 8.30 hod. pod Červeným mostom a odtiaľ pôjdeme pracovať na úseky pri Klepáči alebo k prvému rybníku. Zadelenie do skupín a trvanie akcie závisí od počasia a počtu a zloženia účastníkov. Predpokladané ukončenie je o 14.00 hod. Dospelí budú kopať žliabok, deti budú nosiť drevo, zatĺkať kolíky, prichytávať fóliu a udupávať zeminu. Organizátori akcie zabezpečia pracovné náradie. Vlastné – väčšie kladivo, motyka, príp. sekera – sú vítané. Vhodné je športové oblečenie, pevná obuv, pracovné rukavice, pršiplášť, jedlo, pitie a dva tridsaťminútové cestovné lístky na autobus č. 43 v hodnote 0, 90 € pre dospelého a 0, 45 € pre dieťa (ak pôjdeme pracovať k prvému rybníku). Tešíme sa na Vašu účasť.

                                                                                                                                 Marcela Duchková

          • Tvorím, teda som - zdravá duša školy

          • Naša škola nadviazala spoluprácu s OZ Moje šťastné dieťa a zapojila sa do projektu TVORÍM, TEDA SOM – ZDRAVÁ DUŠA ŠKOLY. Ide o cyklus projektových aktivít na budovanie a podporu pozitívnej klímy školy. Tento týždeň sme si na tvorivé aktivity prevzali materiál. Tešíme sa z nadviazania spolupráce!