• Jesenný matboi

          • Moje šťastné číslo je číslo dňa môjho narodenia vynásobené číslom mesiaca. Aké najmenšie šťastné číslo nemožno dosiahnuť? 

            Takéto a podobné úlohy riešili naši žiaci v piatok 6. novembra na súťaži Jesenný matboi, ktorá sa pravidelne organizuje každý rok v priestoroch Univerzitného pastoračného centra na Starých Gruntoch.

            Z našej školy sa zúčastnili tri družstvá: štyria piataci, šiestaci a ôsmaci.

          • Halloweenske vyučovanie

          • Aj tento rok sme spolu s deťmi oslávili sviatok všetkých duchov a strašidiel. Halloweenske vyučovanie  prebiehalo v naozaj originálnych maskách, ktoré si pripravili deti i pani učiteľky a páni učitelia. Nechýbali ježibaby, duchovia, zombie a rôzne iné nebezpečné strašidlá. Počas dňa sme hľadali najoriginálnejšie masky detí ale aj učiteľov, ktoré boli potom ocenené.

                 Takéto vyučovanie sa páčilo naozaj všetkým. Veď nebýva zvykom, aby vás na dejepise učila  ježibaba, na telocviku rytier s hlavou ako lopta, či príklady na matematike skúšala tajomná žena v striebornej maske. Myslím si, že sme sa všetci dobre zabavili a zažili naozaj netradičné vyučovanie. Ktovie, možno aj vedomosti z tohto dňa vydržia dlhšie – veď sú získané obrovským zážitkom.

            A ako s to všetko vyzeralo si pozrite na našich fotografiách.

          • Výstava - Veľká Morava

          • V deň výročia vzniku Československej republiky, 28. októbra, navštívila trieda 7. A so svojím triednym učiteľom H. Hlockým výstavu Veľká Morava a počiatky kresťanstva na Bratislavskom hrade. Je to doposiaľ najväčšia prezentácia histórie a života ľudí tohto obdobia, vychádza z najnovších výskumov. Do Bratislavy prišla po Brne a Prahe. Jej súčasťou sú aj živicové odliatky veľkomoravských kostolov v Modrej pri Velehrade, Mikulčiciach či Pohansku, ako aj mnohé 3D vizualizácie. Videli sme množstvo archeologických nálezov náušníc, gombíkov, náhrdelníkov, prsteňov a zbraní. Nechýbal ani poklad byzantského kupca, ktorý sa našiel v roku 1937.

          • Zážitkové učenie

          • 21.októbra sme boli v Horskom parku na zážitkovej hodine Dreviny. Určiť každý strom rozhodne nedokážeme, ale tie najznámejšie, u nás rastúce stromy, určite áno. Pozerali sme si listy, plody, stromy, veveričky a hlavne sme si oddýchli v čistom vzduchu lesa. Toto nemôžeme zažiť v triede na hodine. Bol to pekný zážitok.

            4.A

          • Stopy vicusu v Gerulate

          • 7.10. sa žiaci 5.B a 5. C a 15.10. žiaci 6.A a 6.B zúčastnili pod vedením p. uč. Hostovej, p. uč. Kočanovej a p. uč. Kelemena zážitkového vzdelávacieho programu v autentickom prostredí niekdajšieho rímskeho vojenského tábora v Rusovciach. Na jedno dopoludnie sa deti premenili na Rimanov, dostali nové mená, obliekli si tuniky a tógy, zahrali si rímske hry a doslova si privoňali k tomu, ako sa na našom území žilo cca pred 2000 rokmi. Z Gerulaty si odnášali nielen suveníry, ale aj množstvo zážitkov a nových informácií

            .

          • Exkurzia 7.A, 8.A

          • Dňa 14. októbra sa žiaci 7.A a 8.A pod vedením triednych učiteľov pani Brunovskej a pána Hlockého, zúčastili exkurzie v rámci projektu "Hovoríme o jedle." V prvej časti sme navštívili Farmu v Sološnici, na ktorej žije 1050 kusov hovädzieho dobytka. Miestni pracovníci trpezlivo odpovedali na naše otázky a ukázali nám všetko zaujímavé, len škoda, že s nami nespolupracovalo aj počasie. Neskôr sme sa presunuli do priestorov firmy AGROPARTNER v Plaveckom Podhradí, ktorej hlavnou činnosťou je rastlinná výroba, chov hovädzieho dobytka a ošípaných. Riaditeľ spoločnosti, pán inžinier Vladimír Chovan, nás ochotne sprevádzal po areáli. Žiakom bolo umožnené vysadnúť na kone a prezrieť si stajne, v ktorých žijú. Na konci exkurzie nás čakal obchod s miestnymi výrobkami, horúci čaj a obložené chlebíčky.

          • Správaj sa normálne

          • Správaj sa normálne - cyklus prednášok o úlohách polic. zboru, o rôznych formách závislosti, predsudkoch, rasizme, z dopravnej problematiky, virtuálneho svetu a    kyberšikany, o linke dôvery ...ale najmä o prevencii proti týmto formám správania -pre vžiakov 5. ročníkov, npor. Ďurkovičová

          • Veľká jesenná súťaž

          • Druhý októbrový týždeň bola na našej škole veľká súťaž. Určite doma pracovali celé rodiny. Veď výhra bude rozprávková. Milí rodičia a deti, vytvorili ste skutočne krásne výrobky. Z roka na rok pribúdajú originálnejšie a rozmanitejšie práce. Tak ťažko sa vyberajú tie najlepšie, lebo všetky sú najlepšie. Pozrite si v prezentácii. Víťazov čaká v utorok sľúbená odmena.

            1.miesto Tomáš Gális 3.B

            1.miesto Kristína Pallová 2.C

            1.miesto Artur Polom 2.A

            2.miesto Ema Molnárová 3.A

            2.miesto Alica Plačková 4.A

            2.miesto Max Štuk 2.B

            3.miesto Bruno Fundánek 2.C

            3.miesto Lily Lacková 2.A

            3.miesto Viktória Krajčovičová 3.A

            4.miesto Žofia Hoffmanová 1.A

            4.miesto Hanka Piptová 1.A

            4.miesto Leo Grúnsky 1.A

            4.miesto Oliver Chochol 4.A

          • „Oliho príbeh“ v 3.A

          • V rámci celoslovenského projektu, ktorého gestorom je odbor komunikácie a prevencie kancelárie prezidenta Policajného zboru, prišla na návštevu  do 3. A - 1. októbra pani npor. Ďurkovičová. Žiaci si pozreli animovaný film, ktorý upozorňoval na riziká, ktorému sú  deti vystavené pri pohybe a hrách v blízkosti železníc. V diskusii pani npor. rozobrala jednotlivé príbehy z filmu, čo hrdinovia  urobili nesprávne a upozornila na nebezpečenstvá a následky spojené s danou situáciou. Ďakujeme pani npor. Ďurkovičovej za oboznámenie s aktuálnymi rizikami v železničnej doprave. 

          • TITANIC

          • Dňa 5. októbra sa trieda 7. A pod vedením triedneho učiteľa H. Hlockého zúčastnila multimediálnej výstavy TITANIC. Potopenie slávnej luxusnej lode sme tak zažili takmer ako na vlastnej koži. Vyvolení cestovali prvou triedou, ostatní druhou, alebo treťou. Niektorí z nás mali šťastie a našli svoje mená na tabuli tých, ktorí mali šťastie a prežili, iní nie. Ako v skutočnosti...

          • Spoznaj svet

          • Ani naša škola nezabudla na svetový deň jazykov – 26.09.2015 a tak sme sa rozhodli deň 1.10.2015 spestriť návštevami a diskusiami o rôznych krajinách sveta. Nebolo to však také jednoduché. Naši prezentéri (Theofil Trapezanliditis z V.C; Giuliana Santi z VI.B; Anna Zhuang Congni z VIII.A a Gabriela Bušová z IX.A) nám formou prezentácií nielen priblížili tieto krajiny, ale aj nás naučili niekoľko slov a jednoduchých viet v danom cudzom jazyku. Vďaka takejto akcii, sa našim žiakom II. stupňa podarilo niečo nové naučiť a tiež spoznať svojich spolužiakov, ktorý pochádzajú z iného kultúrneho prostredia. Žiakom sa prezentácie veľmi páčili a my preto dúfam, že sa nám tieto prezentácie podarí v budúcom školskom roku rozšíriť aj o ochutnávku rôznych jedál, prípadne rôznych krojov a iného oblečenia, ktoré je pre tú krajinu typické. 

            Tešíme sa na svetový deň jazykov opäť o rok 26.09. 

          • ROZPRÁVKOVÝ ŽÚR RÁDIA JUNIOR 

          • V stredu 9. septembra 2015 sa v Slovenskom rozhlase uskutočnila oslava 5.narodenín Rádia Junior. Veľmi sme sa potešili, že sa na nej mohli zúčastniť aj žiaci našej školy. Deti IV. oddelenia školského klubu detí (2. B) boli pozvané aj na špeciálny program od 14.00 hod. do 16.00 hod. Obsahoval interaktívnu prehliadku budovy Slovenského rozhlasu spojenú s dramatickým workshopom s herečkou Zuzanou Jurigovou-Kaprálikovou, ktorá vedie Detskú rozhlasovú dramatickú družinu. V rozhlase ich privítali Pipi Dlhá Pančucha a víla, ktoré ich sprevádzali na prehliadke a uvádzali hlavný program. Deti si pozreli najväčšie nahrávacie štúdio, videli, ako vyzerá priamy vstup do vysielania s moderátorom Braňom a vyskúšali si prácu hercov. Od 16. hodiny sa začal rozprávkový program aj pre ostatných návštevníkov. Herec Robo Roth čítal deťom z knihy Opice z našej police, v rozprávkovom kvíze sme vyhrali dve knižky, dozvedeli sme sa, kam odlieta na zimu kolotoč, kreslili sme s ilustrátorkou Tinou Minorovou a nakoniec sme si zaspievali a zatancovali s veľkými hercami. Na záver sme sfúkli sviečky a pochutili si na torte. 

            Všetko najlepšie k narodeninám, Rádio Junior! 

            Marcela Duchková

          • Veľká jesenná súťaž o rozprávkovú cenu

          • Ak sa chceš zúčastniť tejto súťaže, potom vyrob doma s rodičmi niečo naozaj krásne a originálne. Použi jesenné plody z prírody. Prines svoj výrobok na fotografovanie do 4.A. Výrobok si odnesieš do svojej triedy na výstavku.

            Súťaž bude od 29.9. do 9.10.2015

            Prajeme zábavné tvorenie wink

          • Zahájenie nového šk.roka 2015/2016

          • Úspešne a s úsmevom sme odštartovali nový školský rok. Na dvore sa objavili aj nové tváre prváčikov, ktorých prišiel privítať p. starosta Starého Mesta. Pri tejto príležitosti deťom odovzdal knižku. Pozrite si fotografie z tejto milej udalosti.

          • Letná prázdninová činnosť

          • 1.7.2015

            ... kde bolo tam bolo, bolo raz jedno kráľovstvo...

            Asi takto sa začína takmer každá rozprávka. Aj naše Grossíčatá zahájili  putovanie v  kráľovstve letnej prázdninovej činnosti. V prvý prázdninový deň sme si  postavili  hrad, ktorý bol síce zo skladačiek ale hrad bol postavený a my sme sa ocitli v ňom. A pozrite si princezničky a princov v kráľovstve...

             

            2.7.2015

            ... kráľovstvo bolo také bohaté že ho bolo treba strážiť...

            veď aj iné školy v Bratislave majú letnú prázdninovú činnosť. Tak sa Grossíčatá vybrali podpísať zmluvu o ochrane kráľovstvá k obrancom kráľovstiev v Bratislave-Petržalke. My sme boli tiež účastníci podpisu zmluvy, ktorá bola overená generálom...

             

            3.7.2015

            ...v kráľovstve musel byť dostatok nielen jedla a pitia, ale aj  črievičiek...

            Na zabezpečenie objednávok črievičiek  sme museli putovať do Skalice, aby sme dozerali nad bezpečnosťou hraníc pri prevoze črievičiek z Čiech na Slovensko. Plavbou na  loďke sme skontrolovali bezpečnosť prevozu tovaru po Baťovom kanáli.

             

            6.7.2015

            ...aj keď v mohutnom kráľovstve videl  Bystrozraký ďaleko . ..

            Grossíčatá  museli zabezpečiť pre svojho Bystrozrakého vysokokvalitný ďalekohľad Bushnell. Ten musel prejsť skúškou kvality videnia do ďalekej budúcnosti všetkými Grossíčatmi. Dohodli sme sa na objednávke protismogového ďalekohľadu značky :

            Zatvor oči a pozeraj !.

             

            7.7.2015

            ...v kráľovstve musel vládnuť kráľ a kráľovná s vysokou vzdelanosťou...

            Aby sme vládli na vysokej úrovni, potrebovali sme si zabezpečiť v kráľovskej knižnici na hrade Devín dostatočný počet kníh: Manažér kráľovstva. Plavba loďou na Devín bola pre žiakov  kraľovania  v teplučkom počasí výbornou voľbou.

             

            8.7.2015

            ... kráľovstvo si kontroloval kráľ, ktorý sa vozil na koni...

            My sme sa dohodli, že v čase turistickej sezóny v Bratislave, nebudeme znečisťovať ulice jazdou na koňoch. Kráľ Grossíčat s nami súhlasil, a zabezpečil nám obhliadku celého kráľovstva aj s informáciou o názvoch ulíc na červenom vláčiku PREŠPORÁČIK.

             

            9.7.2015

            ...hospodársky vyvinuté kráľovstvo malo svoj mlyn...

            V období sucha, počas letných mesiacov, keď v kráľovstve Grossíčat ohlásil Bystrozraký, že nevidí mračno, z ktorého by napršalo, vybrali sme sa dojednať výmenný obchod do Jelky -  do mlynov. Dohodli sme sa na 2 dodávkach múky do j jedálne Grossíčat v Bratislave . Grossíčatá zabezpečia reklamu mlyna v Jelke rozprávaním zážitkov svojim princom a princezničkám.

             

            10.7.2015

            ... karneval v maskách...

            Po každej dobrej vykonanej práci, a dohodnutých zmluvách bol čas na zábavu. Črievičky dorazili do nášho kráľovstva načas. Už sme museli ísť iba na nákup občerstvenia na karneval Grossíčat. Koláčiky sme napiekli v Bille a nápoje sme zabezpečili v Tescu. Masky sme si vyrobili počas odpočinku v kráľovstve Grossíčat. Slávnostný gong zaznel v podaní všetkých prítomných kráľovien. Králi sa mohli iba prizerať. A karneval začal, a bol by trval dodnes , ale zazvonil zvonec a letnej prázdninovej

            rozpávkovej činnosti odbil KONIEC !......

          • Výlet do Brna

          •    V piatok 26.6.2015 boli šiestaci a siedmaci na koncoročnom výlete. Tentokrát si pozreli zaujímavosti a pamiatky mesta Brno.

            Najskôr sme sa pohodlne usadili v polohovateľných kreslách Planetária, kde sme si pozerali hviezdnu oblohu a zaujímavý 3D film o Temnom vesmíre.

            „Temný vesmír není jen představením o největší záhadě tohoto světa. Klade důraz na výjimečnou estetiku a maximální vědeckou věrnost. Při tvorbě jednotlivých projekcí spolupracovala NASA i Evropská kosmická agentura, některé modely vznikaly díky superpočítačovým simulacím a jsou založeny na studiích nejrůznějších vědeckých institucí z celého světa. Předváděný třírozměrný model naší Galaxie je tím nejlepším, který byl kdy sestaven. Na unikátním algoritmu je založeno i ztvárnění rozložení temné hmoty ve vesmírném prostoru.“

               Potom sme sa vybrali na hrad Špilberg, z jeho nádvoria bol krásny výhľad na celé Brno. Po chvíľke kochania sme sa schladili v kasematoch tohoto hradu. Videli sme starodávne väznice a mučiarne, ktoré využíval aj Hitler počas II. svetovej vojny.

            Kasematy patří ke stavebním kuriozitám hradu Špilberku. Byly vybudovány v roce 1742. Část špilberské pevnosti byla určena na vězení pro nejtěžší a nejnebezpečnější zločince.
            Stálá expozice v přízemí severního křídla hradu Špilberk  seznamuje návštěvníky s pověstným žalářem habsburské monarchie, proslulým v 18. a 19. století po celé Evropě.

               Nakoniec sme sa rozpŕchli po uličkách starého mesta, kde sme sa najedli a nakúpili našim blízkym drčeky.

            Brno je počtem obyvatel rozlohou druhé největší město České republice, největší město na Moravě a bývalé hlavní město Moravy. Je sídlem Jihomoravského kraje. Město leží na soutoku řek Svratky a Svitavy a má zhruba 400 tisíc obyvatel. V jeho metropolitní oblasti žije asi 600 tisíc obyvatel.

             

            klik