• 112 NIE JE LEN ČÍSLO

          • Poznáte to – škrípajúce brzdy, húkanie sanitky, hasičského alebo policajného auta. Záchranári, hasiči, policajti. Ľudia, ktorí zachraňujú život iných, vyslobodzujú ľudí z havarovaných a horiacich áut a domov, hasia oheň, pomáhajú pri povodniach, ochraňujú majetok, kontrolujú dodržiavanie dopravných a iných predpisov.
            Akí sú? Rýchli, odvážni, silní, bystrí, šikovní, statoční. Denne nasadzujú svoje životy, aby ochránili majetok a životy druhých. Sú to hrdinovia všedného dňa. Tak sa volá i výstava v Detskom múzeu, na ktorej boli 6. 4. 2016 deti IV. oddelenia (2. B). Videli, ako vyzerá interiér sanitky, policajného a hasičského auta i hasičskej stanice. Obliekli sa do uniforiem hasičov, záchranárov a policajtov. Na vlastnej koži si vyskúšali, ako funguje integrovaný záchranný systém, ako privolať pomoc pri ohrození života. Ocitli sa v situáciách, kde pomáhať a chrániť nie je iba heslo.
            Na záver si každé dieťa vyrobilo svoj odtlačok prsta, ktorý je jedinečný, nezničiteľný a nemenný po celý život.
            Výstava Hrdinovia všedného dňa potrvá do 30. júna tohto roka.
                                                                                                          Marcela Duchková
          • MÚZEUM MESTA BRATISLAVY – NETRADIČNÁ HODINA VLASTIVEDY

          • Dňa 7. 4. 2016 žiaci 3. A triedy absolvovali vzdelávací program – Mária Terézia a my.  Zážitkovým spôsobom si rozšírili základné poznatky z obdobia vlády panovníčky, o ktorej sa učili v škole. Nechýbala ani korunovačná slávnosť, na ktorú sa zahrali. Zaujala ich aj výstava zbierkových predmetov a dokumentov, pôvodom z 18. storočia.

          • MC Donalds Cup

          • Dňa 5.4 bol slnečný, veľmi príjemný utorok s príchuťou futbalu. Konala sa základná časť postupovej súťaže pre žiakov prvého stupňa ZŠ - MC Donalds Cup. Okrem ZŠ Vazovova, kde sa turnaj odohral, sa naši futbalisti stretli ešte so súpermi základných škôl Palackého, Hlboká a Jelenia. Chlapcov našej školy niktov neporazil a tak sa z prvého miesta prebojovali do finálovej časti obvodného kola.

            Našim skvelým futbalistom srdečne blahoželáme k postupu a držíme palce v ďalšom kole.

            Reprezentovali :Tomáš Galis, Samuel Vaško, Lukáš Flanery, Mikuláš Józsa, Filip Titka, Oliver Bobko, Oliver Chochol, Jakub Slávik, Oliver Tánczos

          • PRVÉHO APRÍLA MALI SVIATOK AJ ŽABKY

          • V sobotu 12. a 19. marca 2016 sa na Železnej studničke uskutočnil už 31. ročník akcie Pomoc ropuchám pri jarných migráciách. V oba dni sa pri 1. rybníku a pri Klepáči zišli všetci tí, ktorí majú radi prírodu a chcú jej pomôcť. Dospelí vzali do rúk sekery, kladivá a motyky na hľbenie jarčeka. Deti nosili drevo a kolíky. Po nanosení a prichytení fólie do jarčeka pomáhali udupávať zeminu. A to všetko preto, aby pomohli žabkám každoročne naplniť ich poslanie – dať základy novému V piatok 1. apríla prišla na rad druhá fáza – prenášanie žabiek do rybníka. Deti 2. B ju zvládli na výbornú. Vyzbrojení vedrami a odhodlaním nazbierať do nich čo najviac žabiek sa im to aj podarilo. Do rybníka preniesli 557 samčekov a 154 párov, spolu 865 ropúch. 
            Ropucha bradavičnatá (Bufo bufo) je veľmi užitočná, počas svojho života skonzumuje veľké množstvo hmyzu. 
            Marcela Duchková

          • BOLA RAZ JEDNA POVESŤ V 2. B 

          • V utorok 15. 3. 2016 nahrávala redaktorka RTVS Rozália Vlasková v našej triede príspevok do relácie Bola raz jedna povesť. V nedeľu 20. 3. 2016 odvysielal Slovenský rozhlas už 100. časť tejto obľúbenej relácie. To, ako deti vnímajú počúvanie povestí, aké sú ich obľúbené povesti a všetko, čo s nimi súvisí, ste si mohli vypočuť v priamom prenose krátko po pol ôsmej na stanici Rádio Slovensko. Ak ste to nestihli, výpovede detí nájdete aj na webe RTVS v rubrike relácie.
            Marcela Duchková

             
          • NITKA, VLNKA, BAVLNKA... zažili sme textil v Bibiane 

          • Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana pripravil pre deti všetkých vekových kategórií nevšedný zážitok – výstavu Zaži textil. Dozviete sa na nej, čo je textil, kde všade ho môžeme nájsť, z čoho sa skladá a akým spôsobom je vytvorený. V stredu 16. marca 2016 sa na nej zúčastnili aj deti IV. oddelenia (2. B). Na výstave deti pomocou USB mikroskopu preskúmali štruktúru svojho oblečenia. Spoznali viaceré techniky tkania, vlastným telom preverili pevnosť veľkej siete a vyskúšali si viazanie uzlov. Ocitli sa v tmavej miestnosti s trikotovými naťahovacími vláknami. V tvorivej miestnosti si mohli vyskúšať rozličné textilné techniky. Na tvorivej dielni Nitka, vlnka, bavlnka sa deti dozvedeli množstvo zaujímavostí, napríklad aj to, že vlna sa nezískava len z ovčej, ale i z ťavej srsti. Pohrali sa s nitkami – zhotovili si indiánsky totem. 
            Výstavu Zaži textil si môžete pozrieť v Bibiane do 29. mája 2016. 
            Marcela Duchková

          • Letná prázdninová činnosť

          • ZŠ s MŠ M. R. Štefánika, Grösslingová 48, Bratislava Vám aj v tomto školskom roku ponúka Letnú prázdninovú činnosť na tému „Kde bolo, tam bolo...“ . Prihlášky, prosím, odovzdajte pani vychovávateľkám do 30. 4. 2016. Prihlášku si môžete stiahnuť TU .

          • Naše šikovné matematické hlavičky

          • Aj naša škola sa môže pochváliť úžasnými výsledkami našich žiakov.  V okresnom kole matematickej olympiády v kategórii Z5 nás úspešne reprezentovali: Natália Ábelová, Júlie Medřická, Adam Barnáš a na krásnom 1-2. mieste sa umiestnil Filip Kráľ.

            Nedávno sa konalo okresné kolo Pytagoriády, kde zabodovali hlavne naši mladší žiaci :

            V kategórii P3: 8. miesto Jakub Gajanec,

            V kategórii P4: 2.miesto Oliver Tánczos, 23. miesto Hugo Grác

            V kategórii P5: 12.miesto Nina Balážová

            Všetkým srdečne blahoželáme a prajeme im veľa ďalších úspechov.

          • Úspechy našich žiakov v 2.polroku

          • A máme ďalšie úspechy!

                 Aj v druhom polroku sa našim žiakom darí a svoju šikovnosť a nadanie zúročili vo viacerých súťažiach.

             Jakub Kopunec sa umiestnil v obvodnom kole dejepisnej olympiády /kategória D/ na krásnom 4. mieste a stal sa jej úspešným riešiteľom.

             Po druhom kole Debatiády je družstvo našich rétorov Demčáková, Bystrianska zo 7.A na 1. mieste.

             V OK Pytagoriády sa veľmi darilo žiakom J. Gajancovi /P3/– 8. miesto, O. Tanczosovi /P4/– 2. miesto, H. Grácovi /P4/ - 23. miesto, N. Balážovej /P5/ - 12. miesto. Všetci sú zároveň úspešnými riešiteľmi.

             OK vo fyzikálnej olympiáde bolo  pre nás tiež úspešné – žiak 9.A triedy J. Kolník obsadil pekné 5. miesto a stal sa úspešným riešiteľom.

                Už tradične dosahujeme výborné výsledky v súťaži v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín. Tento rok na OK zabodovali:

            S. Suchovská v I. kategórii obsadila úžasné 2. miesto s postupom do krajského kola, S. Remeň v II. kategórii získal 3. miesto a R. Jančovič v kategórii III. obsadil 3. miesto.

             Literárno- výtvarná súťaž Európa v škole má u nás už dlhoročnú tradíciu. Okresné kolo bolo v tomto roku pre našich žiakov mimoriadne úspešné. So svojimi umeleckými prácami zabodovali:

            V. Vykydalová – „Šikana, nič pre mňa!“ – 1. miesto

            N. Šafránková – „Od dnes som statočný/statočná“ – 1. miesto

            M. Školník – „Mier, to je umenie“ – 1. miesto

            G. Grešlíková – „Je fajn, že ste tu s nami!“ – 2. miesto

            C. Zhuang – „Kyberšikana – len neškodný žart?“ – 3. miesto.

            Žiaci, ktorí skončili na 1. mieste postupujú do celoslovenského kola.

            Všetkým srdečne blahoželáme a držíme palce v ďalších súťažiach.

          • OZNAM

          • Žiaci 5. - 8. ročníka sa 6. 4. 2016 (streda) nezúčastnia vyučovania z dôvodu Testovania 9. Žiaci sú automaticky odhlásení z obedov. Tí, ktorí majú záujem o obed sa musia deň pred tým prihlásiť.                      riaditeľstvo školy

        • Veľká Noc 2016
          • Veľká Noc 2016

          •  

            Na oblohe slnko žiari,

            blížia sa k nám sviatky jari.

            Tradičná je šibačka,

            treba farbiť vajíčka.

            V školskom klube tvoríme

            a veselo farbíme.

            Snežienky aj tulipány, sliepočky aj zajačiky,

            detské rúčky vyrobili a chodbu sme vyzdobili!

             

            Do galérie Veľká Noc 2016 boli pridané fotografie.

          • Deň otvorených dverí pre rodičov budúcich prváčikov 7. 4. 2016

          • Vážení rodičia budúcich prváčikov,

            srdečne Vás pozývame na Deň otvorených dverí na našej základnej škole, ktorý sa uskutoční 7. 4. 2016 (štvrtok) v čase od 8:00 do 8:45 v triedach 1.A, 1.B, 2.A, 2.B, 2.C v budove prvého stupňa. 

             

            Tešia sa na Vás pani učiteľky aj Vaši budúci spolužiaci.

            ZŠ s MŠ M. R. Štefánika

          • Deň otvorených dverí pre MŠ

          • Srdečne pozývame Vás a Vašich predškolákov na Deň otvorených dverí na našej základnej škole, ktorý sa uskutoční 7. 4. 2016 (štvrtok):

            MŠ Karadžičova o 9:00 hod do 1.A

            MŠ Ferienčíkova o 9:00 hod do 1.B

            MŠ Óvoda 29. augusta o 9:00 hod do 2.A

            MŠ Špitálska o 9:00hod do 2.C

            MŠ Grösslingová o 9:55 hod do 2.A

             

            Tešíme sa na Vašu návštevu. 

            ZŠ s MŠ M. R. Štefánika

          • Máme „Múdre schody“

          •      Škola je miesto, kde by naše deti mali získavať veľa nových a zaujímavých informácií. Je už len na pedagógoch školy, aby sa tieto informácie dostali do detských hlávok čo najprirodzenejšou cestou.Tak prečo nevyužiť aj tie najnezvyčajnejšie miesta?     Veľkou inšpiráciou pre nás bola ZŠ v Heľpe, kde na získavanie a utvrdzovanie vedomostí použili obyčajné školské schody. Tento podľa nás úžasný nápad sme s veľkou pomocou pána Štefánika, otecka našej žiačky Natašky Štefánikovej, mohli aj úspešne zrealizovať.

             „Jéj, máme múdre schody“, znelo z úst našich detí, keď zbadali, aké prekvapenie sme si pre ne pripravili. Naše múdre schody učia, pomáhajú opakovať i skrášľujú školské priestory.Násobilka pre mladšie deti, či nepravidelné slovesá z anglického jazyka pre tie staršie na školských schodoch sú neustále v ich zornom poli a tak sa dostávajú do podvedomia – deti sa učia prirodzene a jednoducho. Veď sme v škole a v škole by predsa každá plocha mala vzdelávať. 

            A keďže nám ešte niekoľko schodov zostalo, tešíme sa na ich ďalšie využitie.

            Nápadov je neúrekom, takže ...

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Vo februári a marci 2016 sa konalo  školské kolo HK v prednese poézie a prózy.  24. februára sa konalo školské kolo II. a III. kategórie a 7. marca sa konalo školské kolo  I. kategórie.

            Výsledky:

            1. Kategória

             

            POÉZIA

            1. SÁRA SUCHOVSKÁ  - JÁN NAVRÁTIL: O PRINCEZNEJ, ČO UNIESLA DRAKA
            2. ZOE KNOX – KRISTA BENDOVÁ: FRČKO A JEŽKO

            MARTIN ONDRUŠ – SAMO CHALÚPKA: VALIBUK

            1. DIANA DUDITŠOVÁ – JÁN NAVRÁTIL: AKO SA HLÚPY JANO OŽENIL

             

            PRÓZA

            1. MIKULÁŠ JÓZSA – GERHART HOLTZ BAUMERT: ČO SA MI PRIHODILO V ELEKTRIČKE
            2. DAMIAN KOVÁČ – JOZEF PAVLOVIČ: BRAČEKOVIA MRAVČEKOVIA

            VIKTÓRIA RASOVSKÁ – KRISTA BENDOVÁ: OPICE Z NAŠEJ POLICE

            3. VERONIKA KOKAVECOVÁ – JO NESBO: DOKTOR PROKTOR A A KONIEC SVETA - MOŽNO.

             

            1. Kategória

             

            POÉZIA

            1. MAREK MRÁZ- VALENTÍN ŠEVČÍK: STRACH JE DOBRÁ VEC
            2. NINA BALÁŽOVÁ – JANA BARILOVÁ: JA, ALEBO NIKTO

            NATÁLIA ÁBELOVÁ – MILAN LASICA: PYŚNÁ PRINCEZNÁ

            1. IZABELA MUCSKOVÁ – MIROSLAV VÁLEK: Z VODY

             

            PRÓZA

            1. SAMUEL REMEŇ - FRANCESCA SIMON: GRŹLIK GABO – VILKOV DENNÍK
            2. EMA FRIČOVÁ – DAWID WILLIAMS: DIABOLSKÁ ZUBÁRKA (S POSTUPOM)

            NATAŠA ŠÁNDORČINOVÁ – NIKOLAJ NOSOV: AKO NEVEDKO...

            MATEJ CHORVATOVIČ – VINCENT ŠIKULA: PRÁZDNINY SO STRÝCOM RAFAELOM

            3.    NATÁLIA ŠAFRÁNKOVÁ - DAWID WILLIAMS: DIABOLSKÁ ZUBÁRKA

             

             

            1. Kategória

             

            POÉZIA

            1. ESTER ZÁHUMENSKÁ – MILAN RUFUS: ĽUDMILA
            2. nebolo udelené
            3. nebolo udelené

             

            PRÓZA

            1. ROMAN JANČOVIČ – JURAJ ŠEBESTA: KEĎ SA PES SMEJE
            2. JAKUB VÁCLAVÍK - JURAJ ŠEBESTA: KEĎ SA PES SMEJE
            3. MILAN MAŤÁŠ – THOMAS BREZINA: MUŽ S ĽADOVŹM POHĽADOM

             

            Všetkým gratulujeme!