• Pomoc zvieratkám

          • Milí rodičia,

            obraciame sa na Vás s požiadavkou vyvinutia aktivity prospešnej pre zvieratká v ZOO v rámci enviromentálneho projektu Zelená škola, v ktorom sme zapojení.

            Ide o zber gaštanov /pagaštan konský/, ktoré spestria potravu zvieratiek v čase zimy v bratislavskej ZOO. Každá škola v Starom Meste má úlohu nazbierať čo najviac gaštanov a podporiť tak v deťoch lásku k prírode a k jej ochrane.

            Naše deti budú zbierať gaštany v rámci ŠKD, ale budeme radi, ak sa pripojíte i Vy a spoločne na jesenných prechádzkach gaštany pozbierate a prinesiete do triedy. Pani učiteľky a vychovávatelia/ky/ ich od Vás radi prevezmú a doplnia tak školskú zbierku.

             

            Ďakujeme Vám. 

          • Vyhodnotenie jesennej súťaže

          • Tu sú víťazí súťaže Najkrajší jesenný výrobok rodiny:

             I.A   Lea a Iva Fundárkové

             I.B  Jakub Országh

             II.A  Lea Dudláková

             II.B  Filip Kmeťo

             III.A Lily Lacková

             III.B Maximilián Štuk

             III.C Grétka Piptová

             IV.A Viktória Krajčovičová

             IV.B Peter Haršány

             

            Srdečne blahoželáme. Všetky výrobky si môžete pozrieť vo fotoalbume. 

             

             

          • Beseda s Anou Galán

          • Dňa 4. októbra 2016 sa žiaci 2.A a 2.B zúčastnili v Panta Rhei besedy so španielskou spisovateľkou Anou Galán. Zároveň boli svedkom krstu série jej kníh pre deti s názvom Dračie srdce.

             
                                                                      

          • Dôležitý oznam

          • Z dôvodu dopravných obmedzení v Bratislave súvisiacich so stretnutím predsedov parlamentov v rámci Predsedníctva SR v Rade EÚ sa v piatok (7.10.2016) žiaci II. stupňa učia len prvé štyri vyučovacie hodiny. 

          • Pán starosta obdaroval našich prvákov

          • Aj  v tomto školskom roku pán starosta mestskej časti Staré Mesto pán Radoslav Števčík dodržal tradíciu a navštívil našich prváčikov, aby ich spolu s pani vedúcou odboru školstva pre Staré Mesto Ľuboslavou Vasilovou privítal medzi žiakmi staromestských škôl a poprial im na začiatku ich štúdia veľa zdaru.

            Neprišiel však s prázdnymi rukami. Priniesol im darček ako sa patrí...Krásnu knihu vhodnú na prvé čítanie „Domček, domček, kto v tebe býva“, ktorá je plná básničiek, rozprávok, piesní a krásnych ilustrácií.

            Deťom tak urobil veľkú radosť. Prisľúbili mu, že do konca školského roka ju celú prečítajú a v júni mu predvedú, čo sa naučili. Myslím, že to bola krásna motivácia k čítaniu a láske ku knihám. Veď kto môže povedať, že dostal svoju prvú knižku od pána starostu?

                                                                             

          • Po stopách M. R. Štefánika

          • Dňa 23. 9. sa naši ôsmaci a deviataci pod vedením p. uč. Hostovej a p. uč. Hlockého vybrali na exkurziu Po stopách Milana Rastislava Štefánika. Najprv sme sa zastavili v jeho rodnom dome v Košariskách, kde sa dnes nachádza múzeum venované práve životu a dielu tejto našej významnej osobnosti. Medzi exponátmi sme mali možnosť vidieť predmety, ktoré Štefánika sprevádzali po celom svete... od miniatúrnej žehličky až po obrovský lodný kufor, ktorý mu tiež slúžil ako skriňa na odkladanie uniformy... tiež všakovaké bizarné darčeky, ktoré dostával od rôznych národov a samozrejme, náš sprievodca nás ochotne oboznámil aj s procesom vzniku ČSR. Dozvedeli sme sa o Štefánikovi aj také pikošky, o ktorých sa na nete nepíše. A tak, kým sme sa vydali na Bradlo, už pre nás Štefánik bol trochu viac než len chladná socha známa v vestibulu našej školy či tvár z učebníc... A všetci sme vedeli, že tento človek je skutočne hodný našej úcty a rešpektu....

            Naša cesta pokračovala ďalej na mohylu M. R. Štefánika na Bradle. Spoločne sme si zhrnuli naše poznatky o mohyle aj životnom odkaze M. R. Štefánika. A dostali symbolický darček - modlitbu A. de Saint-Exupéryho, ktorý mal podobný osud ako M. R. Štefánik a rovnako tragicky zahynul pri leteckom nešťastí. Počasie nám prialo a tak sme sa mohli tešiť z krásneho výhľadu a mnohí aj z krásnych fotiek a hlavne zážitkov.

                           

          • Jesenná súťaž

          • Milí rodičia a deti,

            od 29.9. do 7.10.2016 bude v škole súťaž Najkrajší jesenný výrobok rodiny.

            Práce vyrobte z plodov jesene a prineste do 1.B p. uč. Frolkovej.

            Výhercov čaká odmena.

          • Škola v prírode - 1. stupeň

          • Informácie:

            Miesto: Twistovo -. Oliwa resort                                   

            Termín: 21.5. – 23.6. 2017 (4 turnusy)

            Cena:  110 €   /6 x ubytovanie , strava, poistenie, animátori,.../ bez cien a dopravy

            Záväzná prihláška:  Prihlaska_do_Svp.docx

          • S AMOSOM CEZ LABYRINT

          •      Vo štvrtok 22. septembra sme v spolupráci s umeleckou agentúrou Amos pripravili pre našich starších žiakov netradičné putovanie cez labyrint nástrah života, s ktorými sa v bežnom živote stretávajú.

                 Išlo o hudobno-vzdelávací socio-patologický program, ktorý poukazoval na rôzne formy násilného správania a intolerancie /rasizmus, šikanovanie/, pozitíva i negatíva internetu a chatovania, ako aj závislosti na automatoch, počítačoch a mobilných telefónoch, fajčení, alkohole a omamných látkach.

            Všetko však veľmi pútavou a netradičnou formou pomocou dvoch hudobníkov, ktorí deťom sprístupnili tieto témy príbehmi a populárnymi skladbami od známych slovenských i svetových spevákov.

                 Pomocou primeraných otázok boli deti vťahované do deja programu a za správne odpovede odmeňované.

            Program bol podporený aj video-projekciou.

                 Myslím, že takýto pútavý a nenásilný spôsob priblíženia tak „horúcich“ tém, s ktorými sa deti vo svojom okolí často stretávajú, bol pre ne prínosom a mnohé z nich pochopili zmysel ochrany, priateľstva a rodiny.

                 Ďakujeme.

            Priebeh akcie si pozrite na fotodokumentácii.

          • Škola otvára svoje brány - už sa na Vás tešíme

          • Organizácia prvého školského dňa:

            • 8:00 h - slávnostné otvorenie školského roka 2016/2017 na dvore školy - krátky kultúrny program /ranná služba v tento deň nie je/ /v prípade zlého počasia príhovor p. riaditeľky rozhlasom v triedach/
            • 9:00 h - odchod do tried /prváci spolu s rodičmi/.
            • Žiaci prvých ročníkov končia o 10:30 h - rodičia si deti môžu zobrať domov, prípadne nechať v školskom klube /do 18:00 h/
            • 11:00 h - obed žiakov 2. stupňa
            • od 11:30 h - obed žiakov 1. stupňa
            • ŠKD funguje normálne /do 18:00 h/.

             

            V tento deň budú mať rodičia žiakov 1. ročníkov triedne aktívy o 16:00 h vo svojich triedach.

            Počas trvania aktívov deti zostávajú v ŠKD.

          • Vyhodnotenie zberu papiera

          • V týždni od 20.-24.6. 2016 sme na škole uskutočnili zber starého papiera.

            Najlepšie triedy – 1. miesto 5.A 974,5 kg

            2. miesto 3.A 734,5 kg

            3. miesto 8.A 555 kg

            Najlepší jednotlivci - 1. miesto Lucia Hatalová 5.A

            2. miesto Patrik a Ema Bekerovci 5.A/3.A

            3. miesto Marek Zanechal 8.A

            Výhercom blahoželáme a ďakujeme všetkým usilovným žiakom a ich rodičom.

          • A máme tu koniec školského roka!

          • Vonku krásne svietilo slniečko a my sme sa spoločne stretli na slávnostnom ukončení školského roka 2015/2016 tradične na školskom dvore 30.6. 2016. Tradične s dobrou náladou, kvetmi v rukách a s veľkými očakávaniami. Potešili nás vystúpenia našich šikovných a talentovaných žiakov, príhovor pani riaditeľky i rozdávanie riaditeľských pochvál a odmien deťom za ich skvelé výsledky v škole, či reprezentáciu školy na rôznych súťažiach. Nechýbala ani rozlúčka deviatakov so svojimi učiteľmi a so svojou školou a ich slávnostné odprevadenie do života pomyselnou bránou, na ktorom nechýbal nikto – učitelia, žiaci, kamaráti.

            Tak teda dovidenia škola, dovidenia zase po letných prázdninách.

          • Navštívil nás pán starosta

          • Deň pred svojim prvým vysvedčením navštívil našich prvákov pán starosta Starého Mesta pán Števčík, aby dodržal svoj sľub, ktorý dal prváčikom ešte na začiatku školského roka. Vtedy im podaroval nové knihy a deti mu prisľúbili, že počas školského roka sa naučia čítať, písať i počítať a prečítajú i túto jeho darovanú knihu spolu s pani učiteľkou. On im potom za to prinesie tortu. Deti sa pochválili pánovi starostovi, ako krásne už vedia čítať a prečítali mu úryvky z jeho podarovanej knihy. Porozprávali sa o tom, čo všetko sa počas roka ešte naučili a prisľúbili mu, že budú naďalej veľa čítať a v škole usilovne pracovať.

            Pán starosta im za to pripravil sladké prekvapenie v podobe voňavých a chutných zákuskov, na ktorých si spoločne pochutili.

            Ďakujeme ☺.

            Deti z 1.A a z 1.B

          • FESTIVAL CIRKUL ’ ART V MEDICKEJ ZÁHRADE

          • Aj tento rok sa v dňoch 24. 7. – 29. 7. 2016 uskutočnilo v Medickej záhrade, Starej tržnici a v obchodnom centre Eurovea stretnutie umelcov z celého sveta. Prípravy na túto udalosť si v Medickej záhrade pozreli aj deti IV. oddelenia (2. B). Chcete vidieť, ako to tam vyzeralo? Pozrite sa!

          • TVORIVÉ DIELNE V MEDICKEJ ZÁHRADE

          • 22. júna 2016 sa deti IV. oddelenia (2. B) zúčastnili na tvorivých dielňach, ktoré zorganizovala Staromestská knižnica v spolupráci s pracovníkmi firmy DELL. Zuzka, Anka, Lenka, Kika a Zuzana pomohli deťom nájsť krásu v obyčajnom kameni. Šikovné ruky detí premenili obyčajné kamienky na veselé strašidielka, figúrky Angry Birds, planéty, kvety, vesmírneho chrobáka, mačku, lienky, srdiečka, príšery, macka, žraloka, húsenicu, dinosaura, Kyklopovu hlavu, ale i balón, mikulášsku čižmu, psíka, Ninja rybu.

            Po tvorivých dielňach s kamienkami nasledovali tvorivé dielne v piesku a na futbalovom trávniku. Nezabudli sme si prečítať ani horúce novinky z EURA 2016 vo Francúzsku.

          • DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ V PREZIDENTSKOM PALÁCI  

          • 15. júna 2016, pri príležitosti 2. výročia svojej inaugurácie, usporiadal prezident Andrej Kiska Deň otvorených dverí v Prezidentskom paláci. Zúčastnili sa na ňom aj deti 2. B.

                        Pred palácom nás privítala vojenská hudba z Banskej Bystrice, ktorá zahrala hudbu z filmov Star Wars, Piráti z Karibiku a Indiana Jones. Videli sme ukážky sebaobrany špeciálnych jednotiek s nožom v ruke a s palicou, vystúpenie slobodníka orchestrálneho hráča Mareka Tučeka, ktorý zahral na trúbke vojenské signály. Nevynechal ani prezidentskú fanfáru. Na zadnom nádvorí si mohli návštevníci pozrieť výstroje a výzbroje čestnej stráže prezidenta. Boli sme svedkami  aktu striedania stráží.

                        Po povinnej bezpečnostnej kontrole sme sa ocitli na krásnom točitom schodisku. Prezreli sme si prijímací salón, a niekoľko ďalších salónov pomenovaných podľa farby, ktorá charakterizovala všetko, čo v nich bolo. Nazreli sme aj do jedálne a Kaplnky svätej Barbory. V priestoroch paláca boli vystavené štátne vyznamenania. Na chodbe nás upútal kameň mieru, ktorý prežil výbuch atómovej bomby v Hirošime 6. augusta 1945. Svoju návštevu v reprezentačných priestoroch Prezidentského paláca sme zakončili v zimnej záhrade, kde sa uskutočnilo stretnutie pána prezidenta s návštevníkmi paláca.

                        Spomienkou na našu návštevu v Prezidentskom paláci boli pamätné odznaky a pečiatky, portrét s podpisom, no a, samozrejme, osobné stretnutie s  prezidentom Andrejom Kiskom.

          • MEDZINÁRODNÝ DEŇ DETÍ SME OSLÁVILI V BIBIANE

          • Medzinárodný dom umenia pre deti Bibiana pripravil DEŇ DETÍ v japonskom štýle. V spolupráci s Japonským veľvyslanectvom v Bratislave ponúkol deťom ukážky z japonskej kultúry a umenia. Po celý deň 1. júna mali deti možnosť navštíviť všetky výstavné priestory Bibiany a vyskúšať si svoje zručnosti v tvorivých dielňach kaligrafie a origami. V dopoludňajších hodinách videli svetoznáme bábkové divadlo a ukážky bojových umení. Popoludní sa na programe zúčastnili aj deti IV. oddelenia ŠKD (2. B). Naučili sa, ako sa skladajú rôzne figúrky origami, a kaligrafickým písmom napísali svoje meno v japončine. Na nádvorí pred Bibianou si pozreli rituál obliekania kimona, vyskúšali si japonské spoločenské hry šogi a go, a vypočuli si japonské rozprávky. Bol to naozaj nevšedný zážitok.

                        Ďakujeme a dovidenia! Arigato. Sajonara.

          • Športové súťaže.

          • Mesiac máj a jún sa niesli v športovej fazóne. Po obvodných víťazstvách bojovali naši žiaci na krajských kolách.

            Ako prvé sa 17.mája odohralo KK vo futbale žiakov I.stupňa (MC DONALDS CUP). Napriek tomu, že chlapci vyhrali tri zo štyroch zápasov a musela rozhodnúť minitabuľka, ktorá nás nepustila do semifinále, museli futbalisti hrať zápas o 5. miesto v ktorom uspeli. Za najlepšieho hráča turnaja bol vyhlásený M. Józsa zo 4.B. (Józsa, Bobko, Titka, Tánczos, Flanery, Galis, Vaško, Hervay) 24.mája sa víťazi obvodných kôl stretli v stolnotenisovej hale v Rači. Naši hráči sa prebojovali až do finále, v ktorom síce podľahli ale z druhého miesta na krajskom kole sa tešíme. (Pavličko, Horváth, Spišiak) O dva dni neskôr sa už v Senci malo hrať krajské kolo vo volejbale chlapcov. V silnej konkurencii nás tretie miesto veľmi potešilo.(Pavličko, Horváth, Balogh, Balog, Černý, Hatala, Spišiak, Štipkala) Na krajské kolo v basketbale postúpili aj dievčatá, ktoré sa umiestnili na 4. mieste.(Határová, Sulová, Pátková, Toplanaj, Novosadová) Najväčší úspech dosiahli žiaci v atletike. Štafeta dievčat(Sulová, Határová, Pátková, Branecká)a vrhači David Hatala a Laura Határová nás 8. júna reprezentovali na krajskom kole. Práve vo vrhu guľou sa oba naše talenty jednoznačným víťazstvom prebojovali až do celoštátneho kola v Trnave. Na celoštátnom kole 23.júla sa Laura Határová umiestnila na 16. mieste a David Hatala sa dostal do finále, kde skončil na 5.mieste s výkonom 13,04m.

            Všetkým reprezentantom školy blahoželáme a ďakujeme za obohatenie výstavnej skrinky o krásne poháre a medaile.