• Deň vojnových veteránov

          • Dňa 11.11. 2016  pri príležitosti Dňa vojnových veteránov navštívila našu školu pani Ailsa Rosemary May Domanová. Táto neuveriteľne charizmatická dáma rozprávala žiakom 9.A o svojich zážitkoch z 2. svetovej vojny, rozprávala im o svojom pohnutom osude a o rokoch neslobody, keď sa musela vzdať svojho domova a svojich najbližších. Na záver zanechala žiakom silný odkaz. Požiadala ich, aby sa stali pokračovateľmi tradície a vždy 11.11. zašli na Šafárikovo námestie zažať sviečku ako spomienku na tých, čo počas vojny obetovali za našu slobodu to najvzácnejšie.

            O tom, aké silný dojem táto dáma zanechala, svedčia slová SarahČaputovej z 9.A.

            11.11.2016 bol deň d veľkým D. Bol to veľký deň, nielen preto, že som spoznala AilsuDomanovú, ale bol aj Deň vojnových veteránov. Keď  tá dáma vkročila do miestnosti, zastavil sa čas. Dokázala by som sa na ňu dívať celé hodiny, pôsobila tak skutočne, až to ani nemohla byť pravda. Mala som pocit, že sama vystupuje z reality, cestuje časom, je ako nejaká postava z rozprávky, ktorá mení dejiny, prevracia osudy a zaklína. To som ešte nevedela, že je Britka. Bez slova sa posadila na stoličku a začala sa prehrabávať vo svojich spisoch a papieroch. Jej tvár pôsobila ako príbeh, akoby každá vráska na jej tvári mala čo povedať. Bola magická.

               Keď začala rozprávať, všetci sme stíchli. Alebo mi možno len zaľahlo v ušiach, pretože keď otvorila ústa, znovu sa zastavil čas. Rozprávala o svojom manželovi, o svojej rodine, o sebe, o vojne a takmer o všetkom, čo prežila.  A vtedy, keď som sa na ňu dívala, presne vtedy v tom okamihu, som uvidela, aká je neuveriteľne silná. Všetko, čo sa jej stalo, všetko, čo prežila, nám rozprávala, vracala sa do minulosti len preto, aby nám venovala odkaz. Odkaz, ktorý sa volá Život. A život treba žiť a nie prežívať.

               Rozprávala svoj príbeh a pozerala sa nám do očí. My si ani nedokážeme predstaviť, ako sa musela cítiť. Jej tvár, mapa jej života, všetko sa odohrávalo tam, na jej tvári. Všetka bolesť, ale aj radosť. Všetka láska, ale aj nenávisť. Myslím, že všetci v miestnosti vnímali jej oceľovú silu. Možno nebola hrdinka, ale prežila, zachraňovala, plakala, milovala a rozprávala. Myslím, že rozprávať bude ešte dlho...

          • Výsledky z olympiády slovenského jazyka

          • Výsledky z olympiády slovenského jazyka a literatúry v okresnom kole príjemne prekvapili a potešili. 

            Veľkú chuť zabojovať nielen o úspešného riešiteľa, ale aj získať čo najlepšie umiestnenie v krajskom kole, mala Ester Záhumenská, žiačka 9. A triedy v utorok 15.11,2016. Preukázanými vedomosťami v teste, transformácii textu i v rétorickej oblasti, dosiahla vynikajúce 2. miesto. Len 1 bod ju delil od prvého miesta. 

            V súťažnej prehliadke potvrdila, že naša škola má vynikajúcich a talentovaných žiakov a právom môže byť na našich zverencov hrdá. Veríme, že takéto príjemné prekvapenie nám pripravia naši žiaci i v ďalších literárnych súťažiach. Ester blahoželáme a prajeme veľa úspechov i v súťažnej literárnej prehliadke. Jej pozitívny postoj k slovenskému jazyku ako aj veľká dávka talentu zabezpečil nielen žiačke, ale aj škole nádherné umiestnenie. 

            Liptáková, vyučujúca SJL

             

          • Termíny ŠVP - 1. stupeň

          • Turnusy:


            1. 21.5.2017 - 26.5.2017  1.A, 1.B 

            2. 28.5.2017 - 2.6.2017    2.A, 2.B,  4.A

            3.   4.6.2017 - 9.6.2017    3.A, 3.B, 3.C, 4.B

          • Bezpečnosť na priecestiach

          • V dňoch 8. a 9. novembra 2016 sa žiaci tretích ročníkov a 4. B zúčastnili besedy s npor. Ďurkovičovou, ktorá im porozprávala o nástrahách a nebezpečenstvách, ktoré číhajú na a pri železničných priecestiach. Žiaci si pozreli krátky príbeh o Olim, ktorý za svoje nezodpovedné správanie pri koľajisku takmer doplatil životom. Deti získali veľa nových informácií a ponaučení, ktoré dúfame, že aktívne využijú v budúcnosti.  
             

          • Čítanie, čo nenudí

          •  

            Dňa 11. novembra 2016 sa žiaci druhých ročníkov zúčastnili divadelného predstavenia  „Eduard a jeho zázračná cesta“, na motívy knihy Kate DiCamillo Bol raz jeden... ZAJAC! Predstavenie bolo súčasťou projektu „Čítanie, čo nenudí“, ktoré zorganizovala Mestská knižnica v Bratislave. Príbeh v podaní študentky bábkoherectva Viktórie Jenčkovej našich žiakov zaujal nielen svojím obsahom, ale hlavne obsiahnutím viac rolí súčasne jednou osobou, čo v nich vyvolalo uznanie a neskutočný obdiv.

          • Kladenie vencov

          • Dňa 11. novembra sa žiaci 9. A triedy zúčastnili pietneho aktu kladenia vencov na Šafárikovom námestí, pri príležitosti 98. výročia ukončenia Prvej svetovej vojny. S úctou sme si pripomenuli milióny ľudí, ktorí zahynuli na bojiskách, alebo v zázemí tohto strašného vojnového konfliktu.

             

             

          •  V stredu 9.novembra sa na umelej tráve ZŠ Mudroňova odohralo predkolo školského pohára. Z desiatich staromestských škôl sa do finále mohli prebojovať len štyri. Hralo sa v dvoch päťčlenných skupinách.
            Žiaci našej školy mali za súpera okrem domácich ešte ZŠ Škarlincova, ZŠ Palisädy a ZŠ Dubová. Chlapci si vybojovali druhé postupové miesto. Finále o postup na krajské kolo sa odohrá v apríli.
            Reprezentovali nás: 
            Adam a Filip Titka, Mikuláš Józsa, Oliver Bobko, Oliver Tánczos, Jakub Slávik, Šimon Dúbravík a Ondrej Purdek.

          • Lyžiarský výcvik

          • Vážení rodičia!

            Upozorňujeme, že na lyžiarsky výcvik môžeme prijať ešte 10 záujemcov zo 6. až 9. ročníka.
            Štátny príspevok vo výške 150 eur bude prednostne poskytnutý žiakom vyšších ročníkov.
            Prihlášky s info o platbe u p.Kelemena. (prvých 10 záujemcov)
             

            Miesto:             Hotel Tatrawest Zuberec

            Termín:             21.03 – 25.03 2017

            Kontakt:            www.vychutnavajsluxom.sk      

            Strava:             plná penzia( raňajky formou švédskych stolov)+celodenný pitný režim

            Stredisko:        Roháče-Spálená

            Cena:               195 eur (strava, ubytovanie, doprava, vlek)  

          • BOLA RAZ JEDNA POVESŤ V 3. B

          • Vo štvrtok 27. 10. nahrávala redaktorka RTVS Rozália Vlasková v 3. B príspevok do relácie Bola raz jedna povesť. Chcete sa dozvedieť, kde je Engerau a kedy slávny Napoleon Bonaparte navštívil Bratislavu? Stačí, keď si vypočujete rozprávanie detí v nedeľu 30. 10. 2016 krátko po pol ôsmej na stanici Rádio Slovensko. Ak to nestihnete, príspevok nájdete na webovej stránke RTVS v rubrike relácie.
             
          • Netradičný deň

          • Halloweensky deň

            Dňa 26. októbra 2016 sa žiaci a učitelia našej školy preobliekli do rôznych „pochmúrno-zábavných“ kostýmov a vyučovanie prebiehalo netradične, hravou a miestami strašidelnou formou. Bolo vidieť, že  príprave kostýmov žiaci a ich rodičia  venovali patričnú pozornosť  a popustili uzdu svojej fantázie. Chodby nám zdobili tekvice, strašidlá a netopiere, vyrábané ručne rôznorodými výtvarnými technikami. A ako býva zvykom, ani v tento deň nechýbala sladká odmena od vedenia školy za snahu, aktivitu a účasť.

            Fotky z tejto akcie nájdete v albume. 

          • Dental Alarm

          • Osvetový projekt  Dental Alarm naučil naše deti správne si čistiť zuby.

             

            Správna prevencia zaistí každému dieťaťu zdravé zuby po celý život.

            To vieme všetci, ale dokážeme si správne zuby čistiť a starať sa o ne? To bola výzva pre našich žiakov ôsmeho a deviateho ročníka.  Školiteľmi im boli študenti zubného lekárstva, ktorí pacujú pre občianske združenie Zdravé ďasná.

            Osvetový program BRUSHER v rámci projektu Dental Alarm sa skladal zo štyroch tematických celkov, ktoré školitelia žiakom odprednášali v dvoch prednáškach.

            1. Dentálna hygiena. Žiaci sa naučili správnu techniku čistenia zubov. Dozvedeli sa tiež, aké vlastnosti by mala mať správna zubná kefka a prečo. Dostali 2 zubné i 2 medzizubné kefky Curaprox, pričom jedna sada bola určená na čistenie zubov priamo pri nácviku v škole, druhá na zubnú hygienu doma.
            2. Anatómia. Študenti pracovali s modelom chrupu. Žiaci sa naučili nielen stavbu zubov, ale pochopili tiež úlohu ďasien, jazyka a pier. Študenti dali žiakom kolovať aj vytrhnutý zub.
            3. Patogenita. Žiaci sa dozvedeli súvislosti medzi zubným povlakom a ochoreniami zubov. Naučili sa tiež, ako týmto ochoreniam predchádzať.
            4. Výživa. Študenti žiakom vysvetlili správne stravovacie návyky, ktoré pomáhajú predchádzať problémom so zubami. Naučili ich, akým potravinám či nápojom sa majú vyhýbať.

            Školenie prebiehalo profesionálne, bolo prispôsobené detskému chápaniu a vnímaniu. Prinieslo deťom nové poznatky.

            Veľkým pozitívom bola praktická časť, kde si žiaci skúsili správne čistenie zubov. Podnecovala k odpovediam, pristupovala k žiakom individuálne, využívala vhodný názorný materiál a peknú prezentáciu na interaktívnej tabuli. Inštruktori žiakov pochválili a odmenili.

               

          • Cosmos Discovery v Inchebe

          • Od počiatku vekov pozerajú ľudia na nočnú oblohu posiatu miliardami tajomných hviezd. Veľké sny o cestách inšpirovali básnikov, rojkov, spisovateľov a neskôr fyzikov. K skutočnému víťazstvu nad prírodnými zákonmi a nad zemskou gravitáciou viedla dlhá cesta. Na túto strastiplnú a nebezpečnú cestu sa bola trieda 8.A pozrieť na výstave Cosmos Discovery v Inchebe. Videli sme množstvo artefaktov z kozmických letov, počínajúc vyhorenými turbínami a končiac zubnými kefkami, ktoré používali kozmonauti počas kozmických letov. 

            Fotky z tejto akcie si môžete pozrieť v albume. 

          • Október – mesiac úcty k starším

          •   Pri príležitosti Mesiaca úcty k starším ľuďom a Dňa starších osôb /1. október/, sme v spolupráci s Klubom seniorov učiteľov pripravili so žiakmi našej školy krátke predstavenie pre členov tohto klubu – starších pedagógov.

                 V kultúrnom dome Istropolis sme ich prekvapili milým slovom /Jakub Gajanec 4.A/, krásnym spevom /Richard Filka 5.B/ a recitáciou /Sarka Suchovská 4.A/ a na záver sme ich rozveselili veselým tancom /deti z 3. B/.

                 Myslíme si, že vzdať úctu a potešiť našich starkých je jedna z najkrajších vecí na svete. A nám sa to v tento deň podarilo. Odmenou nám bol búrlivý potlesk a uznanie z úst múdrych pani učiteliek a učiteľov.

                 A ako sme ich prekvapili už vidno aj na fotografiách, ktoré si môžete pozrieť vo fotoalbume. 

          • Tvorivé projekty k Medzinárodnému dňu jazykov

          • Podnet na vznik tohto projektu dali pani učiteľky Mojžitová a Hostová v spolupráci so žiakmi 7.B triedy. Štyri  tvorivé tímy prezentovali krajiny cez ich kultúru, jazyk, umenie, gastronómiu. Kľúčovými krajinami boli Francúzsko, Turecko, Španielsko a Gruzínsko.

            Pre žiakov 7.B bol deň 11.október, výnimočný. Na chvíľu sa stali sprievodcami krajín. Dobre pripravenými prezentáciami vzbudili záujem  u veľkých i malých žiakov. Vhodne komunikovali s publikom. Zaujali i spätnou väzbou formou malého kvízu, či dialogizovaného rozhovoru. Nezabudli ani na prezentáciu jedla.

            Akcia bola mimoriadne vydarená. Prispela k rozvoju samostatnej tvorivej činnosti žiakov, k rozvoju ich hovoreného slova. Žiaci prezentujúcich skupín zapojili do projektu i spolužiakov, ktorí by si na to sami netrúfli. Projekciu a hovorené slovo odmenili všetci žiaci školy búrlivým potleskom.

            Veľké ĎAKUJEM patrí všetkým, ktorí sa aktívne zapojili do tejto akcie, ako aj rodičom, ktorí pripravili gastronomické pochúťky.

            Fotky z akcie si môžete pozrieť vo fotoalbume.