• Začala to Greta

      • 29.10.2019 13:15
      • 20. augusta 2018 sa pred budovou švédskeho parlamentu objavila nenápadná pätnásťročná dievčina. Svojím tichým protestom prišla vykričať zástupcom ľudu  a celému svetu, že Zem horí. Dovtedy ju poznali len jej spolužiaci, dnes státisíce ľudí na celom svete. Jej meno je Greta Thunbergová.

                    O čo ide? O zdravie a záchranu planéty. Miznú koralové útesy, topia sa ľadovce, zvyšuje sa hladina oceánov, horia pralesy, závratnou rýchlosťou sa strácajú rastlinné a živočíšne druhy.

                    Na vine je človek. My všetci – svojou činnosťou, nevšímavosťou, ľahostajnosťou. Greta to vyjadrila slovami: „Celý ekosystém sa rúti.“ Svojím postojom vtedy aj dnes burcuje ľudí v boji proti klimatickým zmenám.

                    20. septembra 2019 zaktivizovala ľudí všetkých vekových kategórií do protestných akcií za zmenu klímy. Na štrajku sa zúčastnilo cca 160 krajín vrátane Slovenska v 2 600 mestách. Ozdraviť planétu si vyžaduje novú klimatickú stratégiu a zavedenie opatrení: znížiť uhlíkové emisie, menej áut, viac priestoru pre cyklistov, znížiť produkciu odpadu. Slovami švédskej aktivistky: „Chrániť, obnovovať, podporovať.“

                    Aj deti IV. oddelenia ŠKD (2. B) a ich rodičia sa zapojili do štrajku. Svoj postoj a solidaritu s protestujúcimi občanmi v tento deň vyjadrili v upratovaní detského ihriska na Jakubovom námestí. Nie je nám ľahostajné, v akom prostredí sa hrajú naše deti. A tak sme vybrali metly, lopaty, hrable, naše ruky, ale aj srdcia. Chceme žiť a hrať sa v čistom prostredí.

                                                                   MD

      • Naspäť na zoznam článkov