• Príbeh o Božích mlynoch a splnenom želaní jedného krivoprísažníka

          • V 292. časti relácie Bola raz jedna povesť, ktorú vysiela RTVS na stanici Rádio Slovensko každú nedeľu krátko po pol ôsmej hodine ste si mohli vypočuť príbeh o jednom stredovekom meste. Na jeho hlavnom námestí stojí radnica, ku ktorej sa viaže čertovský príbeh.

                        Na mestský súd sa obrátila chudobná vdova, ktorej po mužovi ostalo malé pole. Žena obvinila jedného člena súdnej rady, že jej ho zobral. Muž tvrdil, že pole je jeho a žena klame. Zaprisahal sa, že ak nehovorí pravdu, nech si ho sám čert odnesie do pekla. Stalo sa. Ešte to ani nedopovedal, keď tu zrazu sa objavil čert a vzal ho so sebou. Vdova sa dočkala spravodlivosti – naplnili sa slová o tom, že Božie mlyny melú pomaly, ale isto. Čert vypálil na stenu radnice obraz muža, ktorý krivo prisahal.

                        O tom, že je to naozaj tak, sa 27. októbra 2020 presvedčili deti VI. oddelenia ŠKD (3. B). Slávnostne prisaháme, že je to pravda, lebo portrét krivoprísažníka nad portálom hlavného vchodu do Starej radnice sme videli na vlastné oči.

                        Na súťažnú otázku, ako sa volá mesto, v ktorom sa odohral príbeh, sme odpovedali bez ťažkostí. Aj vy poznáte odpoveď?

                                                           MD

          • Sme v Slniečku

          • Na sklonku školského roka 2019/2020 časopis Slniečko vyzval deti, rodičov a pedagógov, aby sa podelili o svoje zážitky v období dištančného vzdelávania počas prvej vlny pandémie koronavírusu. Aj deti vtedajšieho IV. oddelenia ŠKD (2. B) pracovali v tomto období so Slniečkom.

                        Jednou z tém, ktorej sme sa venovali, bol život Johanna Wolfganga Kempelena. Slniečkový príbeh o ňom nám pomohol odhaliť, aký ho mal bohatý. Deti navštívili dom, v ktorom J. W. Kempelen žil a pracoval. Lenke sa podarilo vypátrať, že to bol dom s číslom 32 a nie 20, ako sa uvádzalo v Slniečku. Svoj príbeh napísala, pridala kresbu a poslala do Slniečka. Redaktorov tento príbeh oslovil. Nájdete ho v prvom septembrovom čísle v školskom roku 2020/2021.

                        Keď sa niekedy pôjdete poprechádzať, všimnite si dom na rohu Klemensovej a Dunajskej ulice. Má tajomnú minulosť, veď v ňom žil a pracoval geniálny vynálezca Johann Wolfgang Kempelen, ktorý okrem iného vymyslel šachový automat. Zahrala si na ňom aj ruská cárovná Katarína Veľká.

                                                                       MD

        • Najkrajší jesenný výrobok rodiny 2020
          • Najkrajší jesenný výrobok rodiny 2020

          • Už tradične sa priestory chodby v budove I. stupňa v mesiaci október zaplnili pestrofarebnými umeleckými výrobkami z plodov jesene. Pri pohľade na vystavené práce zisťujeme, aké bohatstvo nám naša príroda ponúka, hlavne v jesennom období. S trochou fantázie a chcenia dokážeme vyčarovať z pestrofarebných listov, tekvíc, gaštanov, či iných jesenných materiálov nádherné unikáty, ktoré vyčarujú okoloidúcim milý úsmev na tvári a príjemný pocit v srdci. Tento rok súťažilo o „Najkrajší jesenný výrobok rodiny“ 105 nádherných farebný diel, z ktorých boli dve dielka ocenené špeciálnym ocenením poroty a následne za každú triedu boli vybrané 3 výrobky, ktoré vynikali svojou originalitou, nápaditosťou, jedinečnosťou a použitím jesenných materiálov zo záhrad a lesov. Vecnou výtvarnou cenou sme neocenili len víťazov, ale každé dieťa si odnieslo domov malú drobnosť a milú spomienku na našu tradičnú jesennú aktivitu. Srdečne gratulujeme nielen výhercom, ale hlavne všetkým súťažiacim a ďakujeme im za to, že si našli čas, ktorý strávili so svojimi najbližšími pri výrobe jesenného výrobku.  

            Špeciálne ocenenie poroty: Mila Z. (1.A); Ondrej M. (2.B)

            Tri naj ocenenia jednotlivých tried:

            1.A: Tereza K., Lukáš P., Mila Z.

            1.B: Nina C., Tereza G., Ela K.

            2.A: Martin N., Filip T., Viktor W.

            2.B: Tereza K,. Matúš P., Nina V.

            3.A: Klaudia E.B., Max K., Michaela Š.

            3.B: Lenka B., Erin H., Dominik S.

            3.C: Lucia K., Karolína N., Oliver Š.

            4.A: Timea K., Nela L., David T.

            4.B: Elissa D., Tamara K., Naďa Š.

            L.K.