• Pokračujeme po ceste histórie Slovanov a Slovákov

          • S veľkou radosťou sme znova v priestoroch našej školy privítali šermiarsko-divadelnú kumpániu Via Historica, ktorá nám ponúkla ďalšiu štylizovanú hodinu dejepisu pre starších žiakov, so zameraním na slovenské dejiny.

            Tentoraz nás vo svojom predstavení previedli ďalšími významnými obdobiami slovenských dejín, od Viedne až k Štúrovcom. Osobne sme spoznali Máriu Teréziu a jej reformy, zúčastnili sme sa Rákoczyho povstania a zistili, v čom spočívala sila Juraja Jánošíka. Zúčastnili sme sa bojov na barikádach počas francúzskej revolúcie a nazreli sme aj do príprav uzákonenia spisovnej slovenčiny a videli sme ako vznikla hymna Slovenskej republiky.

            Páčilo sa nám, že žiaci mali možnosť vidieť dobové kostýmy, historické zbrane i šermiarske súboje v humorných divadelných scénkach. Zážitkovou formou sa dozvedeli mnohé  historické fakty, ktoré poznali len z učebníc. Nemenej zaujímavé bolo i to, že divadelníci  interaktívne zapájali do programu aj našich žiakov.

            Myslím, že takáto hodina dejepisu nám dala omnoho viac, než čítanie z učebnice. A to sa počíta!

            Ďakujeme a tešíme sa, čo si herci zo skupiny Via Historica pre nás pripravia nabudúce.

                                                                                                                                  M.H.

          • Testovanie 5

          • Dňa 20.11.2019 sa na škole uskutoční  Testovanie 5. 

            Žiaci 6.- 9. roč. majú v tento deň štúdium na doma a sú odhlásení z obedov. 

            Vyučovanie žiakov 1. - 4. r. prebieha podľa rozvrhu hodín.

                                                                        Mgr. M.Hronská 

                                                                                riad.školy

        • Kino
          • Kino

          • V stredu 20. 11. 2019 o 14.00 hod. kino LUMIÈRE

            film  V E Ľ K Ý  Z L Ý  L I Š I A K

            A  I N É  P R Í H O D Y

            vstupné 2 € film trvá 83 minút.

          • 6. B fandí Slovanu

          • Vo štvrtok 24.10. ŠK Slovan ponúkol deťom možnosť navštíviť zápas s Wolverhamptonom na štadióne Tehelné pole. Žiaci 6.B sa spolu s pani učiteľkou matematiky  rozhodli túto možnosť využiť. A oplatilo sa: neopísateľná atmosféra, skvelý zápas a množstvo detských fanúšikov, ktorí nadšene povzbudzovali  futbalistov Slovanu už od chvíle, ako hráči vybehli na rozcvičku. Náš domáci tím síce nevyhral, ale na chvíle strávené na tomto podujatí  tak skoro nezabudneme.

          • Potešia nás na jar

          • V utorok 5. novembra 2019 sa deti IV. oddelenia ŠKD (2. B) zmenili na záhradníkov. Perá a farbičky vymenili za pracovné rukavice a knihy za debničky, zeminu a cibuľky narcisov. Presvedčili sa, že keď chceme mať pekné prostredie, musíme sa o to pričiniť sami. Zasadili sme cibuľky narcisov, tulipánov, hyacintov a snežienok. Teraz už len netrpezlivo čakáme na jar, keď vykvitnú. Budeme mať peknú triedu.

                                               MD


          • Halloweenske vyučovanie

          •      Aj tento rok sme spolu s deťmi oslávili sviatok všetkých duchov a strašidiel.

                 Halloweenske vyučovanie  prebiehalo v naozaj originálnych maskách, ktoré si pripravili deti i pani učiteľky a páni učitelia.

            Nechýbali ježibaby, duchovia, zombie a rôzne iné nebezpečné strašidlá.

                 Počas dňa sme hľadali najoriginálnejšie masky detí ale aj učiteľov, ktoré boli potom ocenené drobnými sladkosťami.

                 Takéto vyučovanie sa páčilo naozaj všetkým. Veď nebýva zvykom, aby vás na dejepise učila ježibaba, na anglickom jazyku biela pani, na telocviku zase strašidlo, či príklady na matematike skúšala tajomná žena s modrými vlasmi.

                 Myslím si, že sme sa všetci dobre zabavili a zažili naozaj netradičné vyučovanie. Ktovie, možno aj vedomosti z tohto dňa vydržia dlhšie – veď sú získané obrovským zážitkom.

             

                 A ako s to všetko vyzeralo si pozrite na našich fotografiách.

                                                                                               M.H.

          • NOC V ŠKOLE

          • Aj v tomto školskom roku sme pre deti 1. stupňa pripravili zábavno-dobrodružnú akciu Noc v škole, ktorá už tradične preverila ich šikovnosť, múdrosť, odvahu a najmä tímového ducha.

                 Deti privítala morská víla s pomocníkom a iné  čarovné bytosti, ktoré ich sprevádzali celou akciou.

            Rozdelili sa na 16 rôznorodých družstiev, zvolili si kapitána a pomenovanie.

            Ich úlohou bolo spoločnými silami rozlúštiť tajné heslo.

            Však ani tento rok to nebolo jednoduché.

            Deti museli zvládnuť úlohy, ktoré si pre ne pripravili naše čarovné bytosti na rôznych, často skrytých, stanovištiach. Napríklad bolo potrebné rozlúštiť hádanku, rozoznať tajomné chute, prekonať sám seba, zapamätať si rôzne predmety, či prekonať strach v strašidelnej miestnosti.

            Za každú zvládnutú úlohu získalo družstvo indíciu, ktorá im pomohla pri rozlúštení tajného hesla.

            Družstvo, ktoré zvládlo všetky stanovištia a vylúštilo heslo, bežalo do cieľa.

            Nesmeli však po ceste nikoho stratiť – čo bolo veľmi náročné najmä pre malých prváčikov.

            Všetko však dopadlo dobre. Všetky družstvá úlohy zvládli, uhádli heslo a pribehli do cieľa. Len jedno však bolo víťazným – bolo to družstvo Drakožrúrti z 3.B, ktoré absolvovalo túto náročnú trasu za skvelých 16 minút.

                 Neprehral však nikto. Deti si odniesli najmä skvelý pocit, že spoločnými silami všetko dokážu.

            A navyše, všetkých čakala noc v škole – veď umývanie zubov, spinkanie v spacom vaku, či nočné tajné rozhovory s kamarátmi pod dekou sú predsa nezabudnuteľné.

             

                  Tešíme sa aj o rok!                                                                                  M. H.

          • Svetový deň jazykov

          • Ani naša škola nezabudla na SVETOVÝ DEŇ JAZYKOV. Naši žiaci si k tomuto významnému dňu pripravili prezentácie z rôznych krajín sveta, na základe svojho pôvodu. Kľúčovými krajinami boli Holandsko, Mexiko, Poľsko, Ukrajina a iné. Nebolo to však také jednoduché. Naši prezentéri z tried druhého stupňa nám formou „PowerPointových“ prezentácií a videí nielen priblížili tieto krajiny, ale aj nás niečo nové naučili. Dobre pripravenými prezentáciami vzbudili záujem u veľkých i malých žiakov. Vhodne komunikovali s publikom. V tomto projekte sa žiakom podarilo spojiť vedomosti o daných krajinách s kultúrnymi tradíciami a taktiež sa našim žiakom podarilo vytvoriť prostredie pre prijatie zahraničných žiakov medzi nás a rôzne pomôcky potrebné pre život u nás, na Slovensku. Akcia bola veľmi vydarená, žiakom a učiteľom sa veľmi páčila, čo potvrdili aj búrlivým potleskom na záver. Veľké ĎAKUJEM patrí všetkým, ktorí sa aktívne zapojili do tejto akcie. Fotky z akcie si môžete pozrieť vo fotoalbume.

          • Charitatívna akcia na našej škole

          •      Pestovať v deťoch pocit solidarity, ochoty a potreby pomáhať je a vždy bolo veľmi dôležitou súčasťou výchovy, či už doma, alebo v škole.

            Preto nás všetkých teší záujem a veľká chuť našich žiakov urobiť niečo dobré pre tých ostatných. Už druhý rok naši žiaci deviateho ročníka pod vedením pani učiteľky G.P.  a pána učiteľa M.L. pripravili v priestoroch školy charitatívnu akciu spojenú s predajom vlastnoručne pečených koláčikov.

            Akcia sa stretla s veľkým ohlasom a žiaci všetkých ročníkov nákupom koláčikov prispeli k tomu, že sa počas akcie vyzbieralo 454,88€, ktoré poputujú na pomoc pre žiakov zo sociálne slabších rodín našej školy, aby aj oni mohli absolvovať triedne výlety, či školu v prírode.

            Na naše deti sme hrdí. Dokázali, že pochopili, čo znamená konať dobré skutky a aký výnimočný pocit v človeku zanechávajú.

                                                                                                                                                M.H.

          • PASOVAČKA PRVÁKOV

          • POZOR!  POZOR!

             

            Na známosť sa všetkým dáva, že dňa

             

            6. novembra 2019 o 16,30 hod.

             

            sa uskutoční slávnostný ceremoniál prijímania žiakov

            1. ročníka našej školy

            do cechu  žiakov Starého Mesta

            v telocvični školy.

            Pozývame všetkých rodičov, starých rodičov a priateľov školy na

            túto slávnosť pasovania.

            Tešíme sa na Vás!

             

            Vaše deti a pedagógovia školy

             

          • Ako sa rodí chlieb

          • Najprv treba zasadiť semienko, z ktorého vyrastie klas. Keď je bohatá úroda, kombajny majú čo robiť. Pšenica sa mletím zmení na múku. Do nej pekári pridajú vodu, droždie, soľ a rôzne prísady. Celý proces sa dokončí v peci a chlebík je na svete. Svetový deň chleba si pripomíname každoročne 16. októbra. Tento sviatok neobišiel ani deti IV. oddelenia ŠKD (2. B). Veselé i vážne rozprávanie o našej každodennej potravine, ale i neľahkej práci poľnohospodárov a pekárov sme zavŕšili pochúťkou – chlebíkom natretým maslom. Chutil výborne.

                                               MD


          • Upratovanie na pokračovanie

          • Hovorí sa, že dva je viac ako jeden. Naše upratovanie na detskom ihrisku na Jakubovom námestí malo svoje pokračovanie. O tri týždne neskôr, v piatok 11. októbra 2019, sme sa vybrali do Medickej záhrady. Naším cieľom bolo vyčistiť detské ihrisko. Opäť sa dostali k činu hrable, metly, lopatky, pracovné rukavice, a deti IV. oddelenia ŠKD (2. B) s ich rodičmi. Nielenže sme upratali ihrisko, ale sme sa aj zahrali. Neboli sme sami. Pridali sa k nám aj iní návštevníci ihriska – deti a jedna mamička. Dúfame, že nabudúce nás bude viac.

                                               MD