• Zvieratá mali svoj sviatok

          • V stredu 2. októbra 2019 si deti IV. oddelenia ŠKD (2. B) pripomenuli Svetový deň zvierat, ktorý sa každoročne slávi 4. októbra. Porozprávali sme sa o zvieratkách, o tom, prečo nás potrebujú a prečo my potrebujeme ich a ako sa o ne staráme. Deti vychádzali najmä z vlastných skúseností so svojimi zvieratkami a spomínali na veselé príhody, ktoré s nimi zažili.

                                               MD


          • Začala to Greta

          • 20. augusta 2018 sa pred budovou švédskeho parlamentu objavila nenápadná pätnásťročná dievčina. Svojím tichým protestom prišla vykričať zástupcom ľudu  a celému svetu, že Zem horí. Dovtedy ju poznali len jej spolužiaci, dnes státisíce ľudí na celom svete. Jej meno je Greta Thunbergová.

                        O čo ide? O zdravie a záchranu planéty. Miznú koralové útesy, topia sa ľadovce, zvyšuje sa hladina oceánov, horia pralesy, závratnou rýchlosťou sa strácajú rastlinné a živočíšne druhy.

                        Na vine je človek. My všetci – svojou činnosťou, nevšímavosťou, ľahostajnosťou. Greta to vyjadrila slovami: „Celý ekosystém sa rúti.“ Svojím postojom vtedy aj dnes burcuje ľudí v boji proti klimatickým zmenám.

                        20. septembra 2019 zaktivizovala ľudí všetkých vekových kategórií do protestných akcií za zmenu klímy. Na štrajku sa zúčastnilo cca 160 krajín vrátane Slovenska v 2 600 mestách. Ozdraviť planétu si vyžaduje novú klimatickú stratégiu a zavedenie opatrení: znížiť uhlíkové emisie, menej áut, viac priestoru pre cyklistov, znížiť produkciu odpadu. Slovami švédskej aktivistky: „Chrániť, obnovovať, podporovať.“

                        Aj deti IV. oddelenia ŠKD (2. B) a ich rodičia sa zapojili do štrajku. Svoj postoj a solidaritu s protestujúcimi občanmi v tento deň vyjadrili v upratovaní detského ihriska na Jakubovom námestí. Nie je nám ľahostajné, v akom prostredí sa hrajú naše deti. A tak sme vybrali metly, lopaty, hrable, naše ruky, ale aj srdcia. Chceme žiť a hrať sa v čistom prostredí.

                                                                       MD

          • Najkrajší jesenný výrobok rodiny 2019

          • Stalo sa už milou tradíciou, že v mesiaci október sa priestory chodby v budove I. stupňa zaplnia pestrofarebnými umeleckými výrobkami z plodov jesene. Pri pohľade na vystavené práce zisťujeme, aké bohatstvo nám naša príroda ponúka, hlavne v jesennom období. S trochou fantázie a chcenia dokážeme vyčarovať z pestrofarebných listov, tekvíc, gaštanov, či iných jesenných materiálov nádherné unikáty, ktoré vyčarujú okoloidúcim milý úsmev na tvári a príjemný pocit v srdci.

            Tento rok súťažilo o „Najkrajší jesenný výrobok rodiny“ 80 nádherných farebný diel. Za každú triedu boli vybrané 3 výrobky, ktoré vynikali svojou originalitou, nápaditosťou, jedinečnosťou a použitím jesenných materiálov zo záhrad a lesov.

             

            1.A: Nina G., Filip T., Viktor W.

            1.B: Teodor B., Bianka H., Ondrej M.

            2.A: Klaudia Ema B., Dorota P., Michaela Š.

            2.B: Bibiana D., Dominik S., Tomáš U.

            2.C: Juraj G., Adela G., Lucia K.

            3.A: Timea K., Margaréta M., Juraj M.

            3.B: Elisa D., Lívia K., Tamara K. so sestrou Terezkou z 1.B

            4.A: Lea a Iva F., Viktória P. so sestrou Lindou z 1.B, Christian Š. s bratom Maximom

                    z 1.A

            4.B: Miloš H., Zora J., Eduard S.

             

            Srdečne gratulujeme nielen výhercom, ale hlavne všetkým súťažiacim a ďakujeme im za to, že si našli čas, ktorý strávili so svojimi najbližšími pri výrobe jesenného výrobku.

             

            L.K.

          • Matboj 2019

          • V piatok  18.10.2019 sa v Mlynskej doline konal už 20. ročník matematickej súťaže Matboj, kde  nás úspešne reprezentovali žiaci ôsmeho a deviateho ročníka. Vo veľkej konkurencii získal tím:  Matúša Ď., Richarda F., Adamka H. a  Tomáša S. krásne 10. miesto z 28 zúčastnených škôl  a v kategórii deviataci zažiarili : Viktror H., Laura H., Emka K. a Ondrík P. obsadili úžasné 4.miesto  z 24. zúčastnených škôl  .

            Blahoželáme :)

          • Deviataci v Múzeu holokaustu v Seredi

          • 10.10.2019 mali žiaci 9. ročníkov v rámci rozšírenej výučby dejepisu možnosť nahliadnuť do tematiky jednej z obrovských tragédií 20. storočia. Pod vedením p. Hlockého a p. Lauka vyrazili na exkurziu do Múzea židovskej kultúry na Slovensku, konkrétnejšie do Múzea holokaustu v Seredi. Komplex, v ktorom sa múzeum nachádza ponúkol žiakom okrem vynikajúco spracovanej expozície s odborným výkladom aj nádych autentickosti, nakoľko práve tu sa na prelome 30 a 40tych rokov diali mnohé z desivých a tragických momentov holokaustu na našom území. Okrem mnohých zaujímavých poznatkov priniesla exkurzia aj veľa otázok a úvah, ktoré v blízkej budúcnosti žiakom objasnia práve hodiny dejepisu.

        • Sme víťazi!!!
          • Sme víťazi!!!

          • Naši chlapci minulý školský rok súťažili vo florbale . Na ihrisku sa postupne stretli so všetkými družstvami  škôl Starého mesta. Na  prvom  zápase naskočili na víťaznú vlnu a nedali sa z nej zhodiť.                                      Brankár Peter H.  7.B  podržal svoje družstvo výbornými zákrokmi.  Útočníci Samo V. 7.B , Jakub Ď. 6.A sa nedali zahanbiť a strieľali zo všetkých pozícií. Obrancovia  Boris S., 7.B Tomáš S. 7.B,  Matej V. 6A pustili za seba len málo protihráčov.  Všetkým chlapcom ďakujeme za reprezentáciu školy .

             

        • Oznam o kine
          • Oznam o kine

          • V stredu 23. 10. 2019 o 14.00 hod. kino LUMIÈRE

            Film  L E V Í  K R Á Ľ

            vstupné 3 € film trvá 118 minút

        • Noc v škole
          • Noc v škole


          • Milí žiaci 1. stupňa,

            srdečne vás pozývame na zábavnú školskú akciu spojenú s nocovaním v škole, ktorá sa bude konať 25.10.2019 od 19,00 h v priestoroch budovy B.

            Prihlášku je potrebné zaslať na školský mail skola@zsgrosslingova.sk do 18.10.2019, aby sme akciu dokázali pripraviť po všetkých stránkach.

            Podrobnejšie informácie získate od triednych učiteľov.

            PRIHLÁŠKA

          • OK v cezpoľnom behu

          • Prvou športovou súťažou aj tento školský rok bol cezpoľný beh. Uskutočnil sa už tradične v Horskom parku 1. októbra. Medzi talentovanými bežcami nechýbali ani žiaci našej školy. Najlepšie sa darilo našim starším chlapcom, ktorí v súťaži družstiev obsadili veľmi pekné druhé miesto. O tento úspech sa zaslúžili: Miki J., Tomáš S. a Lukáš F.. Miki J. obsadil v silnej konkurencii krásne tretie miesto.

            Srdečne blahoželáme a všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme za účasť.

        • Fantazijné zviera 2019
          • Fantazijné zviera 2019

          • V minulom školskom roku sa naši žiaci zúčastnili celoslovenskej výtvarnej súťaže Fantazijné zviera 2019, ktorú vyhlásila SZUŠ Prokofievova, Bratislava. Vyhodnotenie súťaže bolo začiatkom letných prázdnin. Svojim výkresom do súťaže prispel aj náš žiak Michal B. z terajšej 5.A a umiestnil sa na krásnom 2.mieste. Výhercovi srdečne gratulujeme a tešíme sa na ďalšiu reprezentáciu školy.

        • Život a dielo generála M.R. Štefánika
          • Život a dielo generála M.R. Štefánika

          • Celoslovenskú výtvarnú súťaž Život a dielo generála M. R. Štefánika vyhlásilo RP MPC Bratislava. Pre našu školu sa vyhodnotenie stalo potešujúcim, Ema K. z 5.A získala 1.miesto v kategórii ZŠpani učiteľka Monika D. bola ocenená za prínos pri výbere výtvarných prác do výtvarnej súťaže. Výtvarná súťaž bola pripomenutím stého výročia úmrtia generála M. R. Štefánika. Do súťaže sa zapojili žiaci základných škôl, stredných škôl, základných umeleckých škôl aj pedagógovia. Spolu bolo vystavených 195 výtvarných prác, ktoré boli zamerané najmä na tvorbu portrétov a na významné udalosti zo života generála M. R. Štefánika. Vyhodnotenie sa uskutočnilo 18.9.2019 v priestoroch RP MPC Bratislava. Ocenených bolo 9 žiakov a 5 učiteľov výtvarných predmetov.