• Kino
          • Kino

          • V stredu

            30. 1. 2019

            o 14.00 hod.

            kino LUMIÈRE

            film

            A S T E R I X

            A  T A J O M S T V O 

            Č A R O V N É H O 

            N Á P O J A

            vstupné 2,50 €

            film trvá 91 minút

          • STRAŠIDLENIE V MÚZEU

          • Prírodovedné múzeum SNM v Bratislave usporiadalo výtvarnú súťaž na tému Jeseň v meste. Účastníci vyjadrili danú tému ľubovoľnou technikou. Na súťaži sa zúčastnili aj deti II. oddelenia ŠKD (1. B). Porotu oslovili práce štyroch detí – Esterky, Carlottky, Nelky a Erin. Za odmenu strávili večer v múzeu. Podujatie Strašidlenie v múzeu sa konalo 13. decembra 2018. V zhasnutých priestoroch múzea na nich striehli strašidlá, ktoré pre nich pripravili zaujímavý program. Jedinou pomôckou detí boli čelovky. V skupinkách riešili rôzne úlohy. Kto má rád hádanky, mal vyhraté. V jaskyni hľadali zázračný kameň, v pirátskej truhlici ukrytý poklad, na inom stanovišti správne slovo. Museli vedieť, čo je a čo nie je rastlina, poskladať papierovú kostru a zoznámili sa s vysávačom Viktorom. Odmenou pre ne boli ceny – spoločenská hra, plyšová hračka, DVD rozprávka, tričko. Ale to hlavné je, že sa dozvedeli zaujímavosti o prírode a dobre sa zabavili.

                                                                       Marcela Duchková


          • ČO BY BOLO, KEBY...

          • Keď v roku 1958 belgický kresliar komiksov Pierre Culliford známy ako PEYO vymyslel modré kreslené postavičky s bielymi čiapočkami, netušil, čo spôsobil. Kto by si bol vtedy pomyslel, akého významného životného jubilea sa dožijú. Keby sa to stalo u nás, možno by už boli na dôchodku, ale zatiaľ to nehrozí. Ani sa nám nechce veriť, že šmolkovia už majú šesťdesiat rokov.

                        O šmolkoch, ale aj iných kreslených hrdinoch animovaných filmov sa v utorok 27. novembra 2018 prišla porozprávať do 1. B redaktorka RTVS Rozália Vlasková. Deti jej vyrozprávali svoje skúsenosti s kreslenými rozprávkami. Zamýšľali sa nad tým, ako by vyzeral nakreslený svet, čo by doň nakreslili a čo by z neho vygumovali. Pani redaktorka si všetky odpovede starostlivo zaznamenala a zhrnula do relácie Čo by bolo, keby... sme boli nakreslení? Ak sa chcete dozvedieť, čím by deti chceli byť, keby boli nakreslené, vypočujte si ich výpovede v rovnomennej relácii v internetovom rádiu JUNIOR.

                                                                       Marcela Duchková


          • BON JE MISKA A SAI JE RASTLINA

          • Umenie bonsajov patrí k prastarým tradíciám japonskej kultúry. Vzniklo v starovekej Číne, ale Japonci ho zdokonalili. Bonsajové dreviny priniesli do Japonska budhistickí mnísi. Pestovali sa len na cisárskom dvore a v budhistických kláštoroch. Do Európy sa umenie šľachtenia bonsajov dostalo koncom 18. a začiatkom 19. storočia. Prvé krajiny, ktoré sa začali zaujímať o ich kultivovanie, boli Francúzsko a Anglicko. V týchto krajinách sa uskutočnili aj prvé výstavy bonsajov. Japonci umenie pestovania bonsajov zjednodušili a výrazne prepracovali, zdokonalili ako umelecké, tak pestovateľské aspekty.

                        Deti II. oddelenia ŠKD (1. B) sa chceli o tomto druhu umenia dozvedieť viac. Preto sa vo štvrtok 22. novembra 2018 vybrali na tvorivú dielňu do Bibiany. V pracovnej miestnosti na nich čakali mladé tuje vysoké 1 meter. Keby sme ich zasadili do záhrady, o niekoľko rokov by z nich vyrástli niekoľko metrov vysoké krásavice. Lenže to sme im nechceli dopriať. Počas tvorivej dielne sa zmenili na bonsaje, čiže malé stromčeky v miske.

                        Tvorivou dielňou nás sprevádzal naslovovzatý odborník bonsajista Ján Ludík. Deti pracovali presne podľa jeho pokynov. Čo poviete, vydarili sa nám?

             Marcela Duchková


          • Vianočná akadémia

          •      Už tradične pripravujeme vždy v čase pred Vianocami pre naše mladšie i staršie deti a ich rodičov slávnostnú Vianočnú akadémiu. 

            I tento rok programom pre tých mladších sprevádzala dvojica pedagógov v podaní pani zástupkyne Hrnčiarovej a pána vychovávateľa Gregoroviča.

            Hlavnou témou tejto vianočnej akadémie bolo 100. výročie osláv vzniku spoločného štátu Čechov a Slovákov. A práve preto sa naši moderátori premenili možno na prvý pohľad nesúrodú dvojicu – slovenského mládenca a českú dievčinu. V programe zaznievala slovenská i česká reč v krásnom súlade a deti si mohli vyskúšať, či českej reči rozumejú, či poznajú krásne české a slovenské ľudové piesne a tiež mali možnosť zoznámiť sa s mnohými predvianočnými a vianočnými tradíciami, ktoré sú typické pre Slovákov a Čechov.

            Zaujímavé bolo zistenie, že mnohé z týchto tradícií máme rovnaké alebo podobné. A to práve pre to, že sme mnoho rokov žili v spoločnom štáte ako dva bratské národy.

            Program bol plný spevu, tanca, nechýbali typické slovenské vianočné koledy a vinše z rôznych oblastí Slovenska, básničky, ba dokonca nevšedne vyrozprávaná legenda o sv. Martinovi v podobe pohybového divadla, či čarovné varenie bylinkového čaju.

            Vianočnou akadémiou 2. stupňa i tento rok sprevádzala dvojica našich žiakov Emma /9.B/ a Marek  /8.A/.

            Staršie deti na nej prezentovali svoje nadanie a talent. Nechýbal spev, tance rôzneho druhu, hudobné umenie hry na rôzne hudobné nástroje, ba dokázali prejaviť i skvelý herecký talent v divadelných predstaveniach Mrázik a Príbeh o vianočnom stromčeku, kde  prezentovali svoj humor a nadhľad. Veľkým prekvapením bolo vystúpenie starších žiakov v parkúre, ktorý nám všetkým na krátku chvíľu zastavil dych.

            Ako po iné roky aj teraz sme usporiadali Vianočný bazár výrobkov našich detí, počas ktorého sa po oba dni akadémie vyzbierala suma 769€, ktorá poputuje na podporu detí našej školy, ktoré to potrebujú. Touto cestou ďakujeme našim starším žiačkam za pomoc pri jeho organizácii a všetkým deťom a pedagógom za prípravu zaujímavých výrobkov.

            Veľká chvála patrí pani učiteľkám a učiteľom, pani vychovávateľkám a  vychovávateľom, ktorí pomohli deťom s nácvikom i s prípravami krásnych kostýmov a kulís. Ďakujeme i nášmu pánovi učiteľovi Matúšovi L. a pánovi vychovávateľovi Marekovi za technickú a hudobnú podporu akadémie i ostatným, ktorí prispeli ku zdarnému priebehu tejto už tradičnej vianočnej akcie.

            Záznam s akadémie 1.stupňa si môžete pozrieť na webe školy a fotografie v časti Fotogaléria.

            Prajeme príjemný zážitok a už teraz sa tešíme na ďalšiu vianočnú akadémiu.

                                                                                                                                                M. H.

          • Mikuláš v Bibiane

          • Zvedavé deti II. oddelenia ŠKD (1. B) sa vo štvrtok 6. decembra 2018 vybrali do Bibiany. Chceli sa stretnúť s Mikulášom, anjelom a čertom. Aj sa im to podarilo. Každý si odniesol malý darček. Pozreli si výstavy, v tvorivých dielňach si vyrobili vianočné pozdravy a ozdoby a upiekli si voňavé medovníky.

                                                                       Marcela Duchková

          • Na Katrenu hladká, na Vianoce blatká

          • V stredu 28. novembra 2018 sa deti 1. stupňa zišli v telocvični, aby svojím vystúpením oslávili Katarínu. Program sa niesol v znamení básničiek, pesničiek a tanca. Slávnostnú atmosféru umocňovala krásna výzdoba, na ktorej sa svojimi výtvormi podieľali všetky oddelenia. O hudbu sa postaral Marek a celým programom nás sprevádzali Dáška s Nikolkou.

                        Na deň Kataríny bolo zamračené, takmer pršalo. Štedrý deň by mal byť mrazivý. Bude taký?