• Zábrany už stoja, žabky môžu migrovať

      • 28.03.2023 19:30
      •           Sobota 18. marec 2023, 8.30 hod., parkovisko pod Červeným mostom. Zdá sa to neuveriteľné, ale už po 38. raz sa tu zišli nadšenci prírody a žabiek: organizátori akcie Pomoc ropuchám pri jarných migráciách na Železnej studienke Blanka a Roman Lehotskí zo základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Miniopterus v spolupráci so Štátnou ochranou prírody SR, malé i veľké  deti, dospelí, odborná i laická verejnosť. Všetci prišli pomôcť žabkám splniť ich životné poslanie – pripraviť podmienky na to, aby mohli bezpečne dôjsť do rybníka naklásť vajíčka, z ktorých sa zrodí budúce potomstvo.
                  A tak sa v rukách detí i dospelých ocitli motyky a kladivá. Najprv bolo treba vyhĺbiť jarček. Potom zatĺcť do zeme kolíky a natiahnuť fóliu. Nakoniec na ňu nahrnúť zeminu a udupať ju. Ešte posledné úpravy a zábrany sú hotové. Pred cestou do rybníka vykopať jamu, do ktorej žabky bezpečne spadnú, aby sme ich mohli preniesť. A teraz už len čakať, kedy sa v noci oteplí, žabky sa zobudia a vydajú sa na svoju každoročnú púť do rybníka.
                  Za dobrú prácu čakala na deti 1. C a 5. B odmena – odznak, ktorý im bude pripomínať, že pomohli dobrej veci. Po práci si niektorí opekali a potom sme sa presunuli na Partizánsku lúku. Záver krásneho slnečného dňa patril detským hrám.
                  Ďakujeme všetkým deťom, rodičom a známym za pomoc pri stavaní zábran.
                                                                                       MD a KV


         
      • Naspäť na zoznam článkov