• Kamienok ku kamienku, až je z toho šperk

      • 20.09.2020 12:06
      •            

        Do 2. marca 2020 ste si mohli v Bibiane pozrieť výstavu Šperkopríbeh. Autorka námetu, scenára a dramaturgie Ingrid Abrahamfyová spolu s autorkou výtvarno-technického riešenia Danielou Mládenkovou predstavili návštevníkom šperky inak, ako ich bežne poznajú. Namiešali pre nich pestrú zmes s trochou geológie, histórie, zemepisu a etnografie.

                    Na výstave ste sa dozvedeli, ako vznikajú drahokamy, vzácne kovy a prírodné materiály, z ktorých sa vyrábajú šperky. Malým návštevníkom rodičia porozprávali príbeh o dlhých ušiach kráľa Midasa alebo Ali Babovom poklade. Kto rád hľadá ukryté predmety, pustil sa do pátrania po diamantových príveskoch troch mušketierov. Deti sa mohli ukryť v bludisku a pritom sa dozvedieť niečo o šperkoch zo všetkých svetadielov. V poslednej miestnosti ste si poskladali vlastný kryštál, náhrdelník z kamienkov a vymaľovali drahokamy. Tu na vás čakali aj kuriozity o prsteňoch.

                    Na výstavných paneloch ste si prečítali mnohé zaujímavosti. Napríklad, že smaragd sa ťažil v baniach egyptskej kráľovnej Kleopatry alebo to, že zlato sa dá vyklepať na mimoriadne tenké fólie. Z jedného gramu zlata možno vyrobiť fóliu s plochou až jeden štvorcový meter. Striebro je zasa známe svojimi antibakteriálnymi účinkami. Opály sa kedysi ťažili aj na Slovensku. Najväčší s menom Harlekýn s hmotnosťou 594 gramov je dnes uložený v Prírodovednom múzeu vo Viedni. Vedeli ste, že každá perla má unikátnu farbu, lesk, veľkosť a tvar?

                    Šperky sa vyrábajú z tradičných i netradičných materiálov – zlata, striebra, platiny, diamantov, papiera, kameňa, dreva, plastu, skla, sĺz stromov - živice, čiže jantáru. Pri ich výrobe nechýbajú smaragdy, zafíry, rubíny, zirkóny, či ametysty. Na výstave sme videli aj šperky z veľmi netradičných materiálov. Náhrdelník z Fidži bol vyrobený z veľrybích kostí, ten z Afriky vyrobili z rohov hovädzieho dobytka, byvolích a antilopích rohov. Kanadskí Indiáni používajú na výrobu šperkov drobné sklenené perličky. Pôvodne benátske koráliky v súčasnosti nahradili koráliky z českého Jablonca. Obyvatelia amazonského dažďového pralesa z kmeňa Kayapo si spomedzi materiálov na výrobu šperkov najviac cenia perie.

                    Pracovníci Bibiany pripravili k výstave Šperkopríbeh aj tvorivé dielne s názvom Kamienok ku kamienku. Na jednej z nich sa 16. októbra 2019 zúčastnili aj deti IV. oddelenia ŠKD (2. B). S lektormi Jankom a Annou si vyrobili prstene. Potrebovali na to len farebný papier, nožnice, lepidlo a šikovné ruky. To, čo vzniklo, sme nazvali lepidlovou papierovou štrúdľou.

        Nedajte sa pomýliť. Podľa mňa to bol diamant vydolovaný rukami detí.

                                MD

      • Naspäť na zoznam článkov