• Súťaž o najkrajšiu európsku známku

      • 21.01.2020 13:01
      • Asociácia európskych poštových operátorov PostEurop od roku 2002 každoročne vyhlasuje súťaž o najkrajšiu európsku známku. Témou roka 2019 boli národné vtáky.

                    Na slovenskej známke je krakľa belasá. Je to farebne najatraktívnejší vták, ktorý k nám prilieta z Afriky. Zároveň sa považuje za jedného z najohrozenejších vtáčích druhov u nás. Vydaním poštovej známky Slovenská pošta upozorňuje na stav ohrozenia tohto vtáka na Slovensku.

                    Autorom výtvarného návrhu poštovej známky a obálky prvého dňa s pečiatkou je akademický maliar Rudolf Cigánik. Obrazový motív zachytáva krakľu belasú na konári s mierne rozprestretými krídlami.

                    Krakľa belasá patrí do čeľade krakľovité rovnako ako rybárik riečny alebo včelárik zlatý. Všetky tri vtáky sa vyznačujú nápadnou a neobyčajnou farebnosťou. Krakľa má hrdzavohnedý chrbát a telo a krídla azúrovomodré. Pri dennom svetle odhalí všetky odtiene, ktoré ukrýva vo svojom perí. Lieta a loví rýchlo. Kedysi u nás bežne hniezdila najmä na južnom Slovensku. Z roka na rok jej stavy klesali a dnes je jej pozorovanie na našom území veľkou vzácnosťou. Naše územie opúšťa pre nedostatok potravy a úbytok stromov s dutinami vhodnými na hniezdenie. Môže za to aj lov počas migrácie.

                    Krakľu belasú naposledy pozorovali na našom území v auguste 2018 na lúke Ostrovik v Chránenom vtáčom území Senianske rybníky pri Sennom.

                    Aj deti IV. oddelenia ŠKD (2. B) hlasovali za slovenskú známku, na ktorej je tento prekrásny vták. Dúfame, že osloví tvorcov súťaže. Veríme, že raz sa na našom území krakľa opäť zabýva a bude sa sem pravidelne vracať.

                                           MD

      • Naspäť na zoznam článkov