• Aj stromy majú svoj sviatok

      • 29.11.2018 14:15
      • Dávajú nám kyslík, sú domovom pre mnohé živočíchy, v horúčave nám poskytujú tieň, v zime nás zohrejú, pod ich korunami oddychujeme. Stromy. Od ich existencie závisí väčšina všetkých foriem života. Bez nich by sme nemohli žiť.

                    Slovensko patrí medzi najlesnatejšie krajiny Európy, rozloha lesov tvorí 41 % z jeho celkovej plochy. Najstaršie stromy na Slovensku sú lipa kráľa Mateja v Bojniciach a dub v obci Dubinné. Ich vek sa odhaduje na 700 a 800 rokov.

                    Vedeli ste, že na výrobu jednej tony obyčajného papiera potrebujeme 17 dospelých stromov? Alebo že každý strom v priebehu svojho rastu je schopný absorbovať dve tony oxidu uhličitého? Pamätajme na to pri používaní papiera, neplytvajme ním.

                    Do najväčšej výšky dorastajú sekvoje – 78 metrov s priemerom kmeňa 9 metrov. Najmohutnejší strom na svete je sekvojovec mamutí, ktorý sa nachádza v Kalifornii. Aj na Slovensku máme niekoľko jedincov, napríklad v arboréte Mlyňany. Najrýchlejšie rastúce stromy sú austrálske eukalypty, ktoré za necelých 20 rokov narastú do výšky 35 metrov.

                    Myšlienka osláviť Deň stromov vznikla v 19. storočí v Spojených štátoch amerických. V stredoeurópskych krajinách je tomuto sviatku venovaný  20. október.

                    V piatok 19. októbra 2018 sa deti II. oddelenia ŠKD (1. B) vybrali do Medickej záhrady. Prišli sa poďakovať stromom zato, čím pre nás sú.

                                                                   Marcela Duchková


      • Naspäť na zoznam článkov